Hlavní navigace

Widgety: Osvěžení pro vaše webové stránky

19. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Widgety jsou malé nástroje, které si můžete vložit na svůj web a nabídnout tak svým návštěvníkům (nebo i sobě) něco navíc, nějakou užitečnou funkci, zprávu, nebo alespoň drobný žert. Widgetů je k dispozici nepřeberné množství - pojďme se podívat na to, kde lze nějaké najít, či kde si je lze vytvořit.

V jednom dílu seriálu Simpsonovi si Homer pochvaluje, že nikdy netušil, co všechno se dá zapojit v autě do zásuvky pro zapalovač. Názorně to demonstruje zapojeným kávovarem, televizí, mikrovlnkou, Hi-Fi přehrávačem a spoustou dalších věcí. Funkci Homerovy autozásuvky ve světě webů přebírá <script src>. Je nespočetné množství funkcí, které můžete nabídnout na své stránce pomocí widgetů – tedy nástrojů, vložených do HTML kódu pomocí jednoho či několika řádků v JavaScriptu, popř. jako flashový objekt. Pojďme se podívat podrobněji na to, kde můžeme takové widgety sehnat.

Služba bez widgetu není služba

Téměř každá nová služba nabízí možnost vygenerování JavaScriptového kódu, který si může uživatel vložit na svou stránku. Tuto techniku používaly už v „úsvitu webu“ všelijaká lepší počítadla a měřiče návštěvnosti ke zjišťování informací, které nešlo zjistit prostým počítáním přístupů k obrázku (např. rozlišení obrazovky). Dnes nabízí takový widget nejen specializované služby na měření návštěvnosti, ale i další.

Dobrým příkladem může být třeba služba FeedBurner. FeedBurner nabízí doplňkové služby pro RSS kanál vašeho webu, od elementární statistiky odběrů až po vkládání reklamy či možnosti přihlásit si odběr RSS kanálu mailem. FeedBurner tyto služby nabízí nejen na svých stránkách, ale i formou widgetů – to znamená, že si můžete vložit na své stránky např. počítadlo a odkaz na svůj RSS kanál či možnost „přihlásit k odběru mailem“. Není k tomu zapotřebí nijak velkých znalostí, stačí vložit několik vygenerovaných řádků kódu.

Některé služby nabízejí i velmi komplexní widgety, například Grazr, který umožňuje vygenerovat widget s RSS čtečkou a vložit jej na svou stránku, či MyBlogLog.

Widgetbox

Asi největší sbírka widgetů vůbec se nachází na stránkách Widgetbox. Widgety jsou zde tříděny do kategorií (Blogy, Zábava, Hry, novinky, Mazlíčci, Fotky, Počasí, Video, Hudba, …), stačí si jen vybrat. Pro vybraný widget si můžete nechat vygenerovat kód jak pro vložení do prostého HTML, tak i pro nejznámější služby (Facebook, Blogger, iGoogle, NetVibes, WordPress atd.)

Widgetbox samosebou umožňuje i přidávat do galerie vlastní widgety. Zájemci najdou na stránkách poměrně obšírný návod pro vytváření widgetů.

Widgetbox

Clearspring

Provozovatelé webů, kteří chtějí své služby nabídnout jako widget, jistě ocení služby portálu Clearspring. Podobně jako předchozí služba umožňuje i Clearspring vybrat si z několika tisíc widgetů pro vlastní stránky a nabídnout vlastní widget ostatním uživatelům. Server umožňuje sledovat využití widgetů, vytvářet statistiky a analýzy uživatelského chování.

Clearspring

Spotback

Jednoduché widgety, především určené k hodnocení, naleznete na webu Spotback. Spotback nabízí několik desítek různých variací na hvězdičky, palce nahoru a dolů, „teploměry“ a další možnosti, jak ohodnotit článek, fotku, video, stránky, zkrátka jakýkoli obsah.

Spotback

Widgipedia

Poslední galerií widgetů pro všemožné použití je protentokrát Widgipedia. Na tomto webu naleznete nejen webové widgety, ale i některé widgety pro desktopy (Yahoo desktop, Google desktop, Opera widgety) nebo mobilní telefony (převážně iPhone). K tomu samozřejmě i návod na vytváření widgetů, dokumentaci či diskusní fórum pro autory widgetů.

Widgipedia

Jednoúčelové widgety

Výše uvedené weby nabízely nepřeberné množství nejrůznějších služeb a službiček pro váš web. Pojďme se podívat na weby, které nabízejí specifičtější služby, např. widgety pro blog, widgety pro RSS kanál či pro Twitter.

Wowzio

několik zajímavých widgetů pro blogy nabízí web Wowzio. Jedním z nich je například galerie – widget, který prohledá váš web, najde všechny fotografie a udělá z nich dynamickou fotogalerii. Další ukazuje, odkud přišli poslední čtenáři, co na vašem webu hledali a co četli. Wowzio nabízí i widget pro zobrazení tagcloudu nebo RSS kanálu.

wowzio

Twitter

Nejen pro uživatele Twitteru může být zajímavý widget z webu Monitter. Pokud si jej umístíte na web, můžete takříkajíc „v přímém přenosu“ sledovat, co se píše o určitém tématu – třeba o vás nebo o vašem produktu.

monitter

Další zajímavou službou, která souvisí s Twitterem, je známý Tweetmeme, který nabízí widget, jehož pomocí můžete sledovat, kolikrát byl váš článek na Twitteru odkázán a „retweetnut“, a zároveň nabízí i jednoduchou možnost pro vaše čtenáře, kteří mohou poslat odkaz na twitter jedním kliknutím.

RSS čtečky

Pro čtení příspěvků z RSS kanálů je k dispozici mnoho různých widgetů. Kromě např. již zmíněného Grazr je to třeba FeedWind. Pomocí jednoduchého průvodce sdělíte URL svého RSS kanálu, nastavíte vzhled a získáte kód, který můžete vložit do HTML stránky. Příjemnou funkcí je to, že widget dokáže zobrazit i obsah, který je do RSS „zabalený“ (embedded), a lze ho tedy použít i pro podcasty či videocasty.

FeedWind

BRAND24

Všeho s mírou

Widgety jsou kořením webové stránky. Přináší na ně užitečné, zajímavé nebo alespoň zábavné funkce. Služeb a službiček, které si můžete dát na své stránky pomocí pár řádků kódu, je nepřeberné množství, a proto je potřeba pozorně zvážit, co na své stránky dát. Nejen že můžeme stránku snadno přeplácat, ale hlavně je potřeba mít na paměti, že externí skripty znamenají nejen možné bezpečnostní riziko, ale leckdy i citelné zpomalení při otvírání stránky, které může uživatel nepříznivě vnímat. V rozumném množství jsou však widgety výbornou možností, jak s minimálními náklady nabídnout nějakou hezkou službu.

Pokud nějakou službu sami nabízíte, zkuste zvážit, zda nemůžete nějaké funkce nabídnout jako widget. Pokud bude zajímavý a užitečný, můžete zdarma získat drobnou reklamu na stovkách stránek…

Nabízí vaše stránky widgety?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).