Hlavní navigace

WiFi jako český fenomén - vydrží?

23. 11. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Další pokračování Czech Internet Forum 2006 patřilo WiFi. Za diskusním stolem se sešli Zied Erebai (Tiscali), Tomáš Václav (TO2), Miloslav Sova (IPV), Miroslav Semrád (Radiokomunikace), Patrick Zandl, Petr Pobořil (Mattes AD). Telefonica O2 ústy Tomáše Václava prohlásila, že WiFi sítě považuje za konkurenci, nicméně zaznamenává, že řada lidí Wifi opouští z důvodu kvality služeb. Jsou tu ovšem i opačné případy. „Snažíme se ale lidi přesvědčit, že ADSL je ta správná technologie,“ řekl Tomáš…

Další pokračování Czech Internet Forum 2006 patřilo WiFi. Za diskusním stolem se sešli Zied Erebai (Tiscali), Tomáš Václav (TO2), Miloslav Sova (IPV), Miroslav Semrád (Radiokomunikace), Patrick Zandl, Petr Pobořil (Mattes AD).

Telefonica O2 ústy Tomáše Václava prohlásila, že WiFi sítě považuje za konkurenci, nicméně zaznamenává, že řada lidí Wifi opouští z důvodu kvality služeb. Jsou tu ovšem i opačné případy. „Snažíme se ale lidi přesvědčit, že ADSL je ta správná technologie,“ řekl Tomáš Václav na konferenci.

Podle výzkumů Českých radiokomunikacích používá Wifi 400.000 českých uživatelů. „Wifi je úžasné levné připojení, ovšem kvalita pokulhává,“ řekl Miroslav Semrád.

Společnost Mattes AD, známé spíše pod znaškou 802.cz, sebe sama definuje jako provozovatele WiFi hotspotů, přímo zákazníky nepřipojuje. „Pro nás je WiFi marketingová záležitost, ze které sice plynou peníze, ale hlavně získáváme zákazníky pro další služby. Nyní budujeme hlavně optické sítě,“ řekl Petr Pobořil.

A je WiFi broadband? Podle Zied Erebaie z Tiscali ano: „Zákazníci nám ukazují, že jim WiFi stále vyhovuje a na kabelové alternativy nereagují.“ Miroslav Semrád oponoval: „Tiscali si asi nevšimlo, co se natrhu děje – 15 až 20 procent uživatelů z WiFi migruje na jiné typy připojení.“

Tipy C

Miroslav Sova ze Sdružení Internet pro všechny připomenul, že v ČR je přes 700 lokálních providerů. Šanci na přežití podle něj nemají sítě ve velkých městech o pár desítkách zákazníků. „WiFi nezmizí z toho důvodu, že skutečnost na venkově je jiná – některé obce nejsou pokryty ani signálem mobilních operátorů.“

Kdo tyto obce pokryje? Zbudou na WiFi? TO2ČR má prý pokryto přes 90 procent potenciálních zákazníků. Některé nedostupné lokality ani připojeny nebudou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).