Hlavní navigace

WiFi připojení přes Fon je v Německu nelegální

13. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zemský soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl, že komerční nabídka připojení přes Fon neodpovídá německé legislativě a nesmí být dále pod pokutou 250 000 euro nabízena. Zdůvodnění rozsudku je zde. Ve stručnosti: Fon je firma nabízející levné WiFi routery, které nasdílejí domácí broadband přípojku nejenom pro samotného kupce routeru, ale za poplatek i ostatním zájemcům, z čehož část peněz jde Fonu, část majiteli routeru. Soud tento model shledává jako nekalou soutěž, protože Fon sdílením cizí…

Zemský soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl, že komerční nabídka připojení přes Fon neodpovídá německé legislativě a nesmí být dále pod pokutou 250 000 euro nabízena. Zdůvodnění rozsudku je zde.

Ve stručnosti: Fon je firma nabízející levné WiFi routery, které nasdílejí domácí broadband přípojku nejenom pro samotného kupce routeru, ale za poplatek i ostatním zájemcům, z čehož část peněz jde Fonu, část majiteli routeru. Soud tento model shledává jako nekalou soutěž, protože Fon sdílením cizí infrastruktury určené a cenově kalkulované pro domácí použití dosahuje neférové výhody. Soud přímo označil tento přístup jako „parasitující“ a vyžaduje, aby Fon používal vlastní infrastrukturu nebo pronajatou za komerčních podmínek určenou pro ne-domácí použití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).