Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku WiFi vs. CDMA: kdo s koho? od Rosťa - Myslím, že než napsat z fleku takovýto zasvěcený...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2004 9:07

    Rosťa (neregistrovaný)
    Myslím, že než napsat z fleku takovýto zasvěcený komentář je lepší aspoň chvíli před tím přemýšlet a ověřovat si fakta. Eurotel nabízí Wi-Fi především v hotelech a kongresových centrech (opět v těch hotelech) a i když svými cenami umožňuje připojení i "běžných" uživatelů internetuj, museli by to být úplní zoufalci. S Wi-Fi se Eurotel orientuje na business klientelu, nejlépe ze zahraničí. CDMA je naopak určeno domácnostem.
    To že tím Eurotel zabíjí podnikání spousty lokálních ISP, kteří kvůli úchylné politice Telecomu mohli poskytovat internet přes Wi-Fi (kteroužto úchylárnu byste jinde ve světě těžko hledali) je jiná věc, ale to nemusí Eurotel vůbec trápit.
    Wi-Fi (IEEE 802.11b) je ta nejhorší možná technologie pro last-mile připojení k internetu (ne rozvod internetu v prostoru, ale pro připojení prostoru k nějaké síti) a kdyby se u nás trh ISP vyvíjel jinak, tak o tom ani nemusíme debatovat.
  • 12. 8. 2004 9:34

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Mimochodem, netusite nekdo, jak v tech "zemich s normalnim trhem" resi pripojovani prave vesnickych oblasti? To ma kazda vesnice kabelovku, nebo je v ni telefonni "bouda" a v ni takove ty bazmehty pro ADSL (predpokladam, ze vzdalenostni limit funkcnosti ADSL plati i tam :-)))?
  • 12. 8. 2004 10:35

    trAble (neregistrovaný)
    Já bych to tak strašně pro lokální WISP zase neviděl. Pokud už své klienty mají, tak ti najednou nezačnou uvažovat o CDMA, kde budou s největší pravděpodobností platit více...
    Jinak já jsem teď také v pozici, kdy zvažuju, jak se na venkově připojit. ADSL tam nebude - ústředna je daleko a ČTc už dobře známe. Čekal jsem na CDMA, ale přece jen je WiFi rychlejší a má lepší parametry. A když seženu deset dalších lidí, tak bude i levnější.
    O CDMA budu uvažovat, až nabídnou PC kartu, protože na cestách by se hodilo. Nicméně zase není pokrytí. Takže možná raději počkám na EDGE/GPRS...
  • 12. 8. 2004 15:42

    Welfare (neregistrovaný)
    V kazde takove vesnici je bouda, kde je tzv.DLU (muze se to jmenovat libovolne), do ktereho usti draty od pantaty nade vraty. A tam se da DSLAM, ktery obslouzi vsechny do cca 5 km. V USA je varianta ADSL modifikovana na delky ucastnickych vedeni az 8 km.
  • 12. 8. 2004 17:00

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Prave ze jsem u nas slysel o spouste mist, kde je takova "bouda" moc daleko :-( Tak me zajimalo, jestli v zahranici je maji hustsi...
  • 16. 8. 2004 17:24

    Welfare (neregistrovaný)
    Jedna se pravdepodobne o misto, ktere je prilis daleko i pro "klasicke draty" nebo o misto, kde je velka poptavka po telefonnich linkach, ale malo dratu v zemi, tudiz Telecom nasadi nejaky multiplexor (obvykle V5.2) a od urciteho mista je veden signal digitalne (obvykle HDSL). Telecom by musel nasadit jeste ATM multiplexor pro data a to se mu pro par klientu nevyplati (tedy vyplati, ale komu by se chtelo).
  • 20. 7. 2005 22:07

    Anunnaki (neregistrovaný)
    Mno CT pouziva DSLAM (tedy zarizeni na strane ustredny kde jsou privedene telefonni linky s ADSL) ktere fungujou na vzdalenost pres 8km. Ovsem pri teto vzdalenosti je v DOWN rychlost jiz jen 128(nebo 64?) nepamatuji se presne. V soucasne dobe neexistuje vykonnejsi a lepsi DSLAM, skutecne CT ma jednu z nejmodernejsich telekomunikacnich sit v Europe/Americe. Vse je optika/digital, neexistuje jedina analogova ustredna, nebo analogove (vsude jen optika)vedeni mezi ustrednama. Jako koncova technologie pro pripojeni zakazniku (domacnosti) bude jednoznacne ADSL, kde se da propustnost GARANTOVAT az primo do internetu. Pripadne mozna v nekterych oblastech to bude pozdeji opticky ethernet (2x100/2x1000Mbit). Wifi je bohuzel bez jakychkoly garanci a pujde to s ni postupem casu dolu (narust pouzivani WIFI a dalsich "bezdratovych technologii" prinese jeji prehlceni - a kapacitni nedostatecnost, a ve volnem pasmu nastane chaos - nepouzitelnost. CATV bohuzel take neni reseni, protoze tam opet neexistuje GARANCE, CATV funguje na principu jako stary 10MBit koaxialni ethernet, s rozdilem ze modem vysila jen tehdy, kdyz k tomu dostane povel z centra, a v jedne chvili muze vysilat jen jeden modem na kabelovce. Z toho vypliva cim vice modemu a dat, tym vetsi budou odezvy. Taky kdyz nekdo neco co rusi pripoji do TV site (nejcasteji TV PCkarta a hned rusi nekolik baraku kolem. CaTV je OK na kvalitni kabelovce a dobre navrzena (tedy vice CaTV bridge na malo modemu). Ovsem tady mnohem levneji prijde "zesitovani 2x100Mbit ethernetem" (a tam mit 100% garanci) a pripojeni celeho bloku pres ADSL nebo nejakou garantovanu bezdratovkou do centra poskytovatele.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).