Hlavní navigace

Wikipedia.org - The Free Encyclopedia

9. 6. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

To se takhle jednou sešel programátor Ben Kovicz se starým přítelem Larrym Sangerem (autorem internetové encyklopedie Nupedia) a řekli si, že by nebylo špatné spojit síly a oddat se novému projektu. Spojovala je vášeň pro volný Internet a oba jistě četli Assimovu Nadaci, takže bylo jasno: vznikne encyklopedie využívající GNU.

Pak přišly na řadu úvahy o názvu. Slovo „wiki“ znamená havajsky „rychlý“, „WWW“ tedy má být podle Bena a Larryho „wikiwikyweb.“ To se autorům natolik zalíbilo, že svůj projekt pojmenovali Wikipedia. 15. ledna roku 2001 konečně nastartovala Wikipedia.org v anglické verzi, ke které se brzy připojila verze francouzská a pak další a další…

Vzhled

Wikipedia se může již několik dní chlubit krásným novým skinem. Převládají odstíny šedivé s modrozeleným písmem Verdana, přičemž důležité texty jsou zobrazovány červeně. Jako třešnička na dortu pak působí velmi inovativní logo puzzle-zeměkoule.

Nalevo je umístěno hlavní menu „navigation“, pod ním pak veledůležitá funkce „search“ a dále pak „toolbox“, ve kterém najdete např. seznam speciálních stránek (uploadované obrázky apod.). Pokud má text několik jazykových verzí, tak si mezi nimi můžete přepínat právě v levé liště dole. V horním menu najdete všechno potřebné k práci s článkem („edit“, „history“, „discussion“). Po nalogování se vám nad ním otevře další menu s funkcemi pro zaregistrované (normálně je tam jenom „log in“).

Samotný článek je také velmi přehledně rozdělen. Pod úvodním textem (často se mu také říká perex) se nalézá přehledná osnova následujícího textu. Na konci se pak nalézají seznamy odkazů ve Wikipedii a samostatně i externí odkazy. Celý text bývá často doplněn malými obrázky, které se dají kliknutím zvětšit na původní (větší) formát.

Systém

Jak už jsem výše avizoval, je Wiki založená na GNU Free Documentation License. To znamená, že jsou zde všechny texty volně kopírovatelné, změnitelné a mohou se dokonce využívat i komerčně (narozdíl od největšího konkurenta Britannica.com, jenž už silně koketuje s financíchtivou sférou). Obsah serveru je tedy tzv. „free content.“

Jistě vás zarazilo slovo „změnitelné“. Opravdu, každý člověk s připojením na Internet může (až na pár desítek chráněných textů) editovat celý obsah Wikipedie. Z toho vyplývá, že se tento nekomerční projekt často stává cílem různých vandalů a jiných nekalých živlů. Článeček se naštěstí nepřepíše jen tak, vždy zbude záloha, kterou může vyvolat opět kdokoliv. Zálohy se nemažou, ale řadí se za sebe do „historie“ článku.

Systém obsahuje možnost registrace, jež vám zpřístupní funkce „my watchlist“ a „my contributions“ (pomáhají v orientaci na serveru), umožní vám měnit skin (vzhled), přerovnávat stavbu stránky a nějaké to dílčí nastavení. Pravidelnému uživateli se to všechno určitě vyplatí, ale jinak je to naprosto zbytečné.

Obsah

Jako první musím zmínit obrovské množství jazykových verzí, od valonštiny přes afrikánštinu a polštinu až po tradiční čínštinu a angličtinu. Každá verze má vlastní úvodní stranu a vytváří tak, nezávisle na sobě, několik encyklopedií. Celkem Wiki obsahuje 400.000 článků, z toho kolem tří čtvrtin anglicky. Pro zajímavost, polská verze má nějakých 31.000 textů a německá kolem 100.000. Najdeme zde i českou část se cca dvěma tisíci texty. Pro upřesnění dodávám, že jeden článek často existuje ve více jazykových verzích. Zajímavým nápadem je použití tzv. „simple english“, která zjednodušuje srozumitelnost některých právnických a podobných textů.

Jak rozsáhlá je Wikipedie, to těžko uhodneme z nějakého špatně představitelného čísla. Lépe si to člověk uvědomí v praxi. Hledejte, co vás napadne, a uvidíte, že budete nalézat. Od „drunken games“ přes „chinatown“ až k „Václav Havel“, vždy se dostanete k obsáhlým článkům s mnoha odkazy na další relevantní zdroje. Díky tomu, že jde o internetovou encyklopedii nevázanou nějakými silnými konvencemi, vznikají občas (u méně závažných témat) články blogového typu. Jinak se s podobnou subjektivitou setkáte hlavně v diskusích.

BRAND24

Článků stále přibývá, neboť hlavně anglická, francouzská a německá část mají mnoho nadšených přispěvovatelů. I Češi se snaží, ale jejich (naše) texty působí trochu chudě a příliš rychle nepřibývají. „Jsme malý národ,“ můžeme říci alibisticky, avšak co „zlaté české ručičky“? Apeluji hlavně na vysokoškoláky se spoustou esejů a jiných prací válejících se bez užitku na discích, chtělo by to něco přidat.

Sesterské projekty

Celý projekt Wikipedia.org je spravován nekomerční nadací Wikimedia.org, která má na starosti také další neziskové weby s volně šířitelným obsahem. Jsou to Wiktionary.org (mnohojazyčný slovník a thesaurus), Wikibooks.org (sbírka různých skipt a vědeckých knih), Wikiquote.org (stránka o citátech a s citáty), Wikisource.org (s volnými texty všeho druhu včetně poezie apod.) a nakonec Meta-Wiki zabývající se koordinací všech těchto webů.

Přispěli jste někdy do Wikipedie?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).