Hlavní navigace

Windows 8.1 budou bezplatným mírným vylepšením Windows 8, ale až na podzim

31. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Windows 8.1 nevrátí starou nabídku „start“, jen jakési samo tlačítko. Zato umožní úvodní obrazovku s dlaždicemi lépe uspořádat, a nebudou do ní sama přidávat nové aplikace.

Microsoft včera na svém blogu nastínil některé změny, které chystá ve Windows 8.1, známých také pod kódovým označením „Blue“. Na Windows 8.1 budou moci uživatelé Windows 8 přejít bezplatně, a to skrze Windows Store. Jenže až někdy na podzim.

Ukázková verze se dostane k vývojářům souběžně s konferencí BUILD od 26. června. A další podrobnosti o Windows 8.1 hodlá Microsoft zveřejnit už v příštím týdnu na TechEd North America.

Windows 8 se prodávají od 26. října 2012, a jakkoli Microsoft opakuje, že je potěšen nedávno ohlášeným dosažením už 100 milionů prodaných licencí, nezávislí pozorovatelé nepovažují Windows 8 za úspěch. IDC dokonce viní právě Windows 8 z urychlení poklesu prodeje PC ve prospěch tabletů.

Microsoft zamýšlel systémem Windows 8 víceméně překlenout a sloučit nastupující svět zařízení dotykových s tradičními PC. Desítky miliónů uživatelů zvyklých na myš však tuto snahu neuvítaly a nejraději by zpět ovládání z Windows 7.

Vyšel jim Microsoft vstříc? Spíše jen nakročil. Kdo volal po návratu nabídky Start známé už z Windows 95, nedočkal se. (Funkci lze nyní nahradit doplňky od třetích stran.)

Co přinesou Windows 8.1

Je to tlačítko Start? Kdykoli se myší přiblížíte levému spodnímu rohu, má se ukázat tlačítko v podobě loga Windows. A na pracovní ploše bude na hlavním panelu trvale. Kliknutím na logo se však dostanete na úvodní obrazovku s dlaždicemi aplikací, a to je vše.

Ale budete si moci vybrat, do které obrazovky Windows naběhnou. Namísto úvodní obrazovky „moderního“ UI to může být i prostá pracovní plocha, anebo přehled všech aplikací. K tomu půjde upravit chování aktivních rohů obrazovky.

Soubory půjde ukládat přímo na SkyDrive, ale přitom budou moci být dostupné i bez internetového připojení.

Součástí Windows 8.1 bude Internet Explorer 11, o kterém Microsoft tvrdí, že zobrazuje rychleji a že je také mnohem lépe uzpůsoben ovládání dotykovému.

Windows 8.1 integrují vyhledávání Bingem, v zobrazení, které spojí výsledky z mnoha zdrojů: z webu, z aplikací, ze souborů, ze SkyDrivu…

Do „Nastavení PC“ přibudou „všechna nastavení PC“, pro něž už tedy uživatel nebude musit do Ovládacích panelů na ploše.

Microsoft dále vylepší některé přibalené aplikace, jako „Fotky“ a „Hudbu“. Zlepší možnosti „osobního přizpůsobení“: na zamykací obrazovce půjde dát obrázky samočinně obměňovat; pro úvodní obrazovku bude více barev a tapet, a to i pohyblivých, a půjde si zvolit tapetu vlastní.

BRAND24

Přibudou nové malé a velké velikosti dlaždic, a dlaždicemi se bude hýbat po podržení, anebo pravým tlačítkem. To by mělo zabránit nechtěným posunům. Nově instalované aplikace už nebudou přibývat samy na úvodní obrazovku, ale najdete je mezi novými ve vylepšeném výpise všech aplikací.

Zlepší se možnosti zobrazování více aplikací najednou, například velikost jednotlivých aplikací půjde zvětšovat a zmenšovat plynule. Windows 8.1 budou také lépe podporovat několik připojených monitorů. Úvodní obrazovku s dlaždicemi budete moci mít třeba na jednom z nich, a v aplikacích pracovat na jiném.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).