Hlavní navigace

Windows 8 mají problém: aplikací pro nové rozhraní moc není a herní šlágry chybí

12. 11. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Nedávno oficiálně představené Windows 8 trpí nedostatkem kvalitních aplikací pro své nové prostředí, potažmo pro tablety. Nakolik je to ale skutečně palčivý problém? A je to vůbec problém, nebo jen lákavé téma pro média?

Tablet PC je koncept, o jehož masovém prosazení Microsoft sní už mnoho let. Zdá se, že nyní konečně přišla doba, kdy sen je možné proměnit ve skutečnost. Miniaturizace dosáhla potřebné úrovně, jak potvrzují nejen první představené tablety s Windows 8, ale i konvertibilní ultrabooky se stejným systémem.

Intel uvádí, že jen s jeho procesory výrobci v první vlně spolu se zahájením maloobchodního prodeje nového systému uvedli osm tabletů a tucet konvertibilních ultrabooků s Windows 8. Další přibližně dvě desítky mobilních zařízení s procesory značky Intel, dotykovými displeji a Windows 8 mají na trh dorazit ještě během letošního listopadu a prosince. Jejich řady se pak mají rozšiřovat v následujícím roce.

Jenže Windows 8 coby konkurent platforem iOS a Android, které bychom podle zprávy agentury Strategy Analytics našli v 98 % tabletů prodaných v letošním třetím čtvrtletí, mají podstatný problém: nedostatek aplikací.

Microsoft věděl, že pokud chce se svou platformou uspět na tabletech, musí přijít s novým prostředím. Windows 7 jasně ukázaly, že pouhé doplnění podpory multidotykového ovládání nestačí. S Windows 8 tedy přišlo Modern UI, což je současný oficiální název pro Metro (od užívání vžitého názvu musel Microsoft ustoupit kvůli sporům o značku s německou firmou Metro AG).

Windows 8 mají prostředí vhodné pro tablety. Horší je to s nabídkou aplikací pro toto prostředí Modern UI (dříve Metro)

O silovém prosazování Modern UI na běžných stolních a přenosných počítačích si můžeme myslet svoje, ale pro dotykové ovládání se nové uživatelské prostředí jeví jako atraktivní. Jenže vstupuje na trh s nevelkým počtem kompatibilních aplikací. Jejich nedostatek musely zpočátku řešit i konkurenční tabletové platformy, dnes už ale mají fungující aplikační ekosystém.

Platformy Applu i Googlu tedy mají v tomto ohledu náskok, což by Modern UI mohlo zlomit vaz. Podle neoficiálních zpráv bylo krátce před uvedení Windows 8 na trh ve Windows Store k dispozici necelých 8 000 aplikací pro Modern UI. To je téměř devadesátkrát méně, než kolik jich je k mání v Apple AppStore či Google Play.

Přibližně v době uvádění Windows 8 na trh Apple hlásil ve svém AppStore přes 700 000 aplikaci pro iOS, z nichž čtvrt milionu mělo být přímo optimalizovaných pro velký displej tabletu iPad (a další stovky tisíc aplikací na něm bez problémů fungují). Nabídka na Google Play pro Android se v téže době k 700 000 aplikací blížila.

Nelze sice zaměňovat kvantitu za kvalitu, ovšem na adresu dosavadní nabídky Windows Store zaznívá kritika nejen kvantity nabízených aplikací, ale i jejich kvality, resp. reálného přínosu. Až na pár výjimek chybí například atraktivní hry – a ne vždy kvůli nezájmu vývojářů. Microsoft se totiž rozhodl, že do nabídky Windows Store nevpustí obsah vhodný výhradně pro dospělé uživatele, resp. nevhodný pro děti.

Mezi nejlépe hodnocenými akčními hrami ve Windows Store chybí největší šlágry. Proč? Nejsou vhodné pro děti.

To bylo překvapivé rozhodnutí, protože obchod a katalog s aplikacemi pro Windows Phone (dříve Windows Marketplace, dnes Windows Phone Store) takové omezení nemá. Navíc nástroje pro tzv. zabezpečení rodiny integrované do Windows 8 počítají s omezením dostupnosti obsahu z nabídky Windows Store podle věku uživatele. Rodiče tak dětem mohou zablokovat přístup např. k akčním hrám plným násilí. 

Windows 8 umožňují rodičům zablokovat přístup dětem k pro ně nevhodným hrám (nebo alespoň tak označovaným), přesto takové hry prozatím do Windows Store nesmí.

Například Halo 4, nejočekávanější hra roku, by se ve Windows Store dala marketingově hodně dobře vytěžit třeba exkluzivním předprodejem nebo nabídkou bonusů, které hráči jinde než ve Windows Store nenajdou. Nicméně při dosavadních pravidlech pro hry resp. aplikace ve Windows Store jsou tamní nejočekávanější hrou Angry Birds: Star Wars.

Nejočekávanější hrou poslední doby ve Windows Store jsou Angry Birds skřížení se Star Wars. Halo 4, herní událost roku, by se při současných pravidlech do Windows Store nedostalo.

Microsoft nakonec svůj postoj přehodnocuje, ale nezdá se, že by samotné otevření Windows Store pro obsah klasifikovaný jako vhodný jen pro dospělé, vytrhlo Modern UI trn z paty. Microsoft nutně potřebuje přilákat k Modern UI více vývojářů a přimět provozovatele nejrůznějších služeb, aby např. již vedle existujících aplikací pro iOS anebo Android uvedly i aplikaci pro Modern UI ve Windows 8, potažmo Windows RT.

Jenže to se mu nedaří ani u Windows Phone. Při uvádění Windows Phone 8 se Microsoft pochlubil, že mobilní Windows Store nabízí 145 000 aplikací, ovšem většina jich začala psát svou historii ještě v éře Windows Phone 7.x, platformy uvedené před dvěma roky. Ale zde je nižší počet aplikací při dosavadním tržním postavení Windows Phone vcelku pochopitelný.

Počet aplikací rychle roste

Wes Miller, bývalý zaměstnanec divize Windows ve společnosti Microsoft, na svém osobním webu uvádí zajímavá čísla, podle kterých nabídka aplikací pro Modern UI nevypadá tak zle, jak by si leckdo mohl myslet. Podle Wese Millera bylo v polovině srpna 2012 ve Windows Store něco přes pět stovek aplikací. V den zahájení prodeje Windows 8, tedy 26. října 2012, se jejich počet přehoupl přes devět tisíc. Navíc jen za dva dny krátce před uvedením Windows 8 na trh přibylo více než dva tisíce nových aplikací.

Zajímavou zprávou je, že v den zahájení prodeje Windows bylo 88 % aplikací ve Windows Store bezplatných. Microsoft tedy zatím nemůže čekat výrazné příjmy z provizí za prodané aplikace, ale na druhou stranu první uživatelé Windows 8 mají k dispozici drtivou většinu dostupných aplikací zdarma, na čemž může Microsoft v konečném důsledku vydělat více než na případných provizích.

Téměř devět z deseti aplikací ve Windows Store je zdarma.

Dále Wes Miller poukazuje na počet aplikací dostupných na dvou klíčových trzích. Čínským uživatelům Windows Store v den uvedení Windows 8 do prodeje nabízel přes 5500 aplikací. Těm americkým pak necelých 5200 aplikací. Na ostatních lokálních trzích, kde Windows Store běží, pak prý bylo dostupných alespoň 4000 aplikací (především díky tomu, že cca 3750 aplikací mělo nastavenu globální dostupnost).

Celkem vzato, více než 9000 aplikací celosvětově, přes 5000 aplikací na dvou klíčových trzích a více než 4000 aplikací na ostatních trzích? To není pro start Windows 8 a Windows RT špatné. Gratulace Microsoftu, jeho hardwarovým partnerům a vývojářům Windows Store,“ píše Wes Miller, nynější viceprezident pro výzkum v kirklandské pobočce Microsoftu.

Zdůrazňuje též, že pouze šest procent aplikací pro ve Windows Store není kompatibilních s Windows RT, což je dobrá zpráva pro tablet Microsoft Surface, který Microsoft začal prodávat právě s tímto systémem pro ARM architekturu. Modern UI je společným prostředím pro Windows 8 a Windows RT.

Nabídka aplikací pro obě platformy (a potažmo konkurenční hardwarové architektury) se prakticky neliší, takže v tomto ohledu prozatím vše funguje tak, jak si to Microsoft může představovat. K bujarému veselí ale důvod není, protože výrobci hardwaru se na Windows RT moc nadšeně netváří (většina jich pro své nové tablety počítá s Windows 8) a řadu uživatelů zklamalo, že integrovaná sada Office 2013 je jen pro nekomerční účely. 

Microsoft vylepšil své vlastní aplikace a uvádí nové

Microsoft chce s Windows 8 přejít na jiný model občerstvování systému, než na který jsme dosud byli zvyklí. Například jednu velkou kumulativní aktualizaci, která je pro svou velikost označována v nadsázce za neoficiální první servisní balíček, vydal ještě před uvedením Windows 8 na maloobchodní trh. Stihl též aktualizovat aplikace pro Modern UI, které jsou součástí systému.

Aplikace Fotky (Photos) už není jen prohlížečem. Získala dvě nejzákladnější funkce pro úpravy snímků: ořez a otáčení.

Aplikace Fotky (Photos) získala funkce pro ořezávání snímků a jejich otáčení. Není tak již pouhým prohlížečem, ovšem oblíbené IrfanView nebo XnView s řadou editačních funkcí tímto tempem dožene jen sotva. Nicméně plusem je doplnění podpory přístupu k fotkám ze síťových umístění od jiných počítačů v sítí přes NAS servery po zařízení s Windows Home Server. 

Chatovací klient Zprávy (Messaging) byl doplněn o vyhledávání kontaktů. E-mailový klient Pošta (Mail) získal slibovanou podporu přístupu na e-mailový server přes protokol IMAP. Doplněna též byla podpora seřazování e-mailů do konverzací. Vzhledem k existenci nesmiřitelných táborů odpůrců a příznivců této funkcionality jistě Microsoft udělal dobře, když seřazování lze kdykoliv zapnout či vypnout. 

Microsoft splnil slib. Aplikace Pošta (Mail) nakonec podporuje protokol IMAP vedle ActiveSync a POP3.

Aplikace Hudba (Music) se pak dočkala propojení s novou službou Xbox Music, což ale pro lokální nedostupnost může české uživatele nechat chladnými. Aplikace Mapy (Maps) získala funkci ptačího pohledu, kterou mateřské Bing Maps nabízejí již delší dobu. Přibyla též navigace uvnitř více než tří tisíc budov, zejména v amerických nákupních centrech. Nějaké zmapované obchodní domy se ovšem najdou i v České republice.

Aplikace SkyDrive konečně získala elementární funkce jako je přesouvání a přejmenovávání souborů a složek. Na jejich přetahování myší si ovšem uživatelé počítačů bez dotykového ovládání mohou stále nechat zajít chuť, což podrývá tvrzení Microsoftu, že Modern UI a jeho aplikace jsou vhodné i pro klasické osobní počítače. Pro nováčky, kteří dosud se službou SkyDrive nepracovali, má její aplikace ve Windows 8 (a Windows RT) připravené seznamovací video.

Aplikace SkyDrive má po aktualizaci pro nováčky připravené seznamovací video, ale podpora přetahování souborů a složek myší stále chybí. Alespoň že je nyní lze vůbec přesunout.

Z uvedeného se zdá, že verze uvolněná do výroby na to nebyla zrovna zralá. Novinky, které Microsoft prezentuje jako vylepšování systému, spíše působí dojmem řešením nedodělků na poslední chvíli. A zdaleka ne všechny resty se podařilo napravit. Microsoft slibuje, že aplikace bude průběžně aktualizovat, ale to už Windows 8 mohou od prvních nespokojených uživatelů mít nelichotivou nálepku, která jim v naplňování očekávání Microsoftu rozhodně nepomůže. 

Aplikace vyhledávače Bing je pro vyhledávání v rámci české webové scény stále obtížně použitelná. Z pohledu našince je tak dobrou zprávou, že aplikace Google Search se objevila záhy po uvedení Windows 8 do prodeje. Navíc slouží jako vstupní brána k dalším službám Googlu v prostředí Modern UI: od e-mailové služby Gmail po Google Maps.

V rámci českého webu obtížně použitelnou aplikaci vyhledávače Bing lze nahradit aplikací Google Search, která podporuje hlasové vyhledávání a umožňuje přístup k dalším službám Googlu z prostředí Modern UI.

Z předinstalovaných aplikací pro Modern UI jsou v České republice prakticky nepoužitelné aplikace Zprávy (News) a Sport, které stále soustředí informace hlavně ze severoamerického a asijského regionu. Pro Evropu je dostupných zdrojů informací málo a dosud v aplikaci Zprávy (ano, Modern UI v české verzi má dvě aplikace stejného názvu) chybí český zpravodajský server. Některá tuzemská média už ale mají ve Windows Store vlastní aplikaci.

V aplikaci Zprávy (News) české zpravodajské servery nenajdete. Hlavní část zdrojů informací pro Evropu tvoří britské zpravodajské servery.

Microsoft též slibuje, že pro Modern UI v budoucnu nabídne řadu vlastních aplikací. První z nich je nový Skype, který, jak dnes víme, již v příštím roce definitivně nahradí dosavadní službu Windows Live Messenger, resp. Microsoft Messenger. Lépe řečeno: dojde ke spojení služeb. Skype odhodí svou P2P technologii a převezme technologii sítě Microsoft Messenger. 

Skype pro Modern UI je nejžádanější bezplatnou aplikací ve Windows Store, ovšem některé klíčové funkce mu chybí.

Jenže ani Skype pro Modern UI není bez nedodělků. Chybí třeba funkce pro sdílení souborů, což si zřejmě máme vyložit tak, že k tomuto účelu je tu SkyDrive. Pak by ale bylo záhodno obě služby, resp. jejich aplikace propojit. Ne někdy výhledově v rámci avizovaného postupného vylepšování, ale teď, když si nová Windows 8 i nový Skype vydaný již pod křídly Microsoftu mají udělat jméno.

100 000 aplikací již v lednu 2013?

Buď jak buď, jen s vlastními aplikacemi to Microsoft nezachrání. I po aktualizaci nabízejí elementární funkcionalitu a mnohé z nich jsou v Evropě či přímo zde v České republice takřka či zcela nevyužitelné. Je jasné, že bez aplikací třetích stran to nepůjde, i kdyby Microsoft nabídl i sebekvalitnější aplikace z vlastní dílny. Konkurovat platformám se stovkami tisíc nezávislých vývojářů prostě lidské zdroje jedné firmy nemohou. 

S hodně odvážným tvrzením přišel zhruba dva týdny před uvedením Windows 8 na maloobchodní trh Keith Lorizio, viceprezident Microsoftu přes prodej a marketing na americkém trhu. Po třech měsících od uvedení Windows 8 a Windows RT do prodeje, tedy koncem ledna 2013, podle něj ve Windows Store bude 100 000 aplikací. Tedy více než desetkrát tolik, co v době uvedení Windows 8 na trh.

Vývojáře prý osloví možnost vydělat si na reklamě zobrazované v jejich aplikacích a pak také samozřejmě prodejem samotných aplikací. Avšak to musí být Windows 8 tržně úspěšná, o čemž ovšem Keith Lorizio nepochybuje. Očekává, že Windows 8 získají 400 milionů uživatelů do konce prvního pololetí 2013. 

Microsoft obratem na tyto odhady, které byly analytiky a komentátory převážně hodnoceny jako přinejmenším příliš optimistické, reagoval tak, že se od nich distancoval. Jde prý o soukromý názor, firma oficiálně žádné predikce před uvedením produktu na trh dělat nehodlá. Ostatně s odhady úspěšnosti Windows 8 je Microsoft opatrný i nyní. Volí spíše obecné fráze než konkrétní čísla, která by šlo časem porovnávat s reálnými výsledky. 

Je však 400 000 uživatelů Windows 8 do konce června 2013 reálných? U Windows 7, nejrychleji se prodávajícího systému pro osobní počítače historie, Microsoft hlásil 400 milionů dodaných licencí v červenci 2011. Systém se začal prodávat na maloobchodním trhu v říjnu 2009. Windows 8 by tedy musela svého předchůdce – rekordmana výrazně překonat.  

Je pravda, že Microsoft prodej nastartoval velmi dobře akčními cenami pro přechod z libovolné edice Windows XP, Windows Vista a Windows 7 rovnou na Windows 8 Pro, k nimž do konce ledna poskytne nově samostatně šířenou aplikaci Windows Media Center zdarma. Navíc do reklamní kampaně podle analytiků investuje až 1,8 miliardy dolarů.

Že jde o největší reklamní kampaň v dějinách Microsoftu, můžeme vidět i v reklamních blocích na tuzemských televizních stanicích. A nejen tam. Ale že by se podařilo pro Windows 8 i se vším tím drahým snažením do konce druhého kvartálu příštího roku získat 400 milionů uživatelů? Inu, zázraky se občas dějí.

Kdyby se tentokrát stal, pořád to není výhra pro Modern UI. Je velmi pravděpodobné, že Windows 8 naberou hodně uživatelů z řad majitelů klasických stolních a přenosných počítačů bez dotykového ovládání, pro které bude obrazovka Start po přihlašovací obrazovce jen dalším krokem na cestě k práci s desktopovými aplikacemi, na které jsou zvyklí. 

Vysoký počet uživatelů Windows 8 tak ve skutečnosti vůbec nemusí znamenat zvýšení atraktivity Modern UI pro vývojáře, kteří si chtějí vydělat na reklamě obsažené ve svých aplikacích anebo přímo prodejem samotných aplikací, resp. licencí. Časem navíc vyprchá efekt „chtít být trendy“ a mít vlastní aplikaci pro Modern UI. Totéž se stalo u miniaplikací ve Windows Vista a Windows 7.

Nabídka aplikací může Modern UI zlomit vaz

Bez pestré nabídky kvalitních aplikací reálně hrozí, že tablety s Windows 8 i přes nadšení výrobců hardwaru skončí v propadlišti dějin a na ostatních zařízeních Modern UI bude ve Windows 8 jen nutné zlo, které nakonec Microsoft odstraní v další verzi systému anebo jej nebude prosazovat na úkor desktopového prostředí.

Pro Microsoft a jeho hardwarové partnery katastrofický scénář rozhodně neshazuje ze stolu fakt, že se během tří dnů od uvedení Windows 8 povedlo prodat čtyři miliony upgrade licencí. Zákazníci je z převážně většiny kupují pro klasické počítače, kde nabídka aplikací pro Modern UI nehraje tak zásadní roli jako u tabletů.

Samozřejmě, že Windows 8 jsou kompatibilní s obrovským množstvím softwaru původně určeného pro osobní počítače v tom klasickém slova smyslu. Microsoft hlásá, že právě to je killer-feature tabletů a konvertibilních ultrabooků či netbooků dodávaných s Windows 8. Má pravdu. Jenže pro uživatele tabletů jde o nadstavbu, která spadne, pokud nemá základy. 

Jinými slovy tuto killer-feature uživatelé docení jenom při přestavbě konvertibilního zařízení z podoby tabletu do podoby přenosného počítače. Případně po připojení tabletu k externímu monitoru, myši a klávesnici, kdy se z tabletu de facto stává vysoce kompaktní case stolního počítače.

Jenže pokud bude chtít uživatel používat tablet s Windows 8 skutečně jako tablet, bude očekávat komfort, který mu nabízí iPad a různé tablety se systémem Android. A zde šíře nabídky aplikací pro Modern UI a hlavně jejich kvalita hraje zcela klíčovou roli. Kompatibilita se softwarem a hardwarem klasických počítačů ustupuje do pozadí, pokud tablet nebude v první řadě plnit úlohu tabletu. 

BRAND24

Počet aplikací Modern UI na startu systému není důvodem k panice, ale ani k přehnanému optimismu. Nabídka Windows Store se bude muset rychle a výrazně rozšiřovat. A nejde samozřejmě jen o kvantitu aplikací, ale i o jejich kvalitu. 

Na té bude muset zapracovat také sám Microsoft, pokud mají jeho předinstalované aplikace s Modern UI dobře sloužit uživatelům a nové prostředí vzorně reprezentovat, stejně tak demonstrovat možnosti nového hardwaru, který s Windows 8 přichází na trh. 

Jak hodnotíte cca 9 000 aplikací ve Windows Store při zahájení prodeje Windows 8?

  • Pro začátek je to dostatečná nabídka.
    15 %
  • Mohlo by jich být víc, ale číslo je to pořád dobré.
    10 %
  • Je jich zatím málo, ale nebude to podstatný problém.
    15 %
  • Je jich žalostně málo, to bude velký průšvih.
    23 %
  • Nemá cenu řešit kvantitu, nýbrž kvalitu.
    37 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).