Hlavní navigace

Windows Live Mail: nástupce Outlook Expressu

20. 11. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Po letech čekání se žalostně zastaralý Outlook Express neschopný čelit aktuálním hrozbám a uspokojovat potřeby náročnějších uživatelů dočkal přímého nástupce. Microsoft vydal ostrou verzi e-mailového klienta Windows Live Mail, kterému jsme se podívali na zoubek.

E-mailové programy Microsoftu

Jedničkou mezi e-mailovými klienty z nabídky společnosti Microsoft je samozřejmě robustní Outlook, který je součástí sady Office, ale lze jej koupit i samostatně. Vedle něj dlouho existoval bezplatný klient Outlook Express určený pro méně náročné uživatele. Ten dokráčel až do šesté generace, která je součástí Windows XP, ale jeho vývoj už nepokračuje a hlavně kvůli absenci antispamového filtru balancuje na samé hranici použitelnosti. Ve Windows Vista se objevil nový klient Windows Mail, který přinesl podstatné funkční vylepšení.

Zhruba po roce od uvedení Windows Vista spolu s předinstalovaným programem Windows Mail softwarový gigant Microsoft připravil dalšího e-mailového klienta, a to v rámci svých Windows Live aktivit. Ke známému komunikačnímu programu Windows Live Messenger před několika dny přibyly ve finální verzi další nástroje: editor pro blogery Windows Live Writer, program pro správu a úpravu fotek Windows Live Photogallery a v neposlední řadě právě Windows Live Mail.

Nepleťte si jej se službou Windows Live Hotmail, což je zase pro změnu freemailová služba Microsoftu. Windows Live Mail je klasický desktopový program dostupný pro Windows Vista, ale i starší Windows XP, takže konečně Microsoft nabídl náhradu za Outlook Express, který se nových funkcí dočkal naposledy v rámci druhého servisního balíčku pro zmiňovaná Windows XP a nešlo o nic až tak zásadního.

Stažení, instalace a první spuštění

Ke stažení a instalaci programu Windows Live Mail slouží podobně jako u ostatních programů z rodiny Windows Live speciální nástroj Windows Live Installer. Ten si stáhnete na svůj pevný disk a on poté obstará vše potřebné.

WLM - instalace

Výhodou je, že i přes šíření instalačního souboru po všech koutech Internetu a také třeba na cover CD/DVD časopisů bude mít uživatel stále aktuální verzi programu. Podobně to dělá Yahoo se svým Yahoo Messengerem. Aktuální verzi totiž Windows Live Installer stáhne z Internetu a teprve pak přikročí k samotné instalaci.

Ta už není nijak zvláštní – s výjimkou toho, že nabízí ke stažení i další programy z rodiny Windows Live. Pokud máte nainstalovanou starší verzi některého z nich, instalační program nabídne aktualizaci.

Po dokončení instalace se poněkud zbytečně otevře ve vašem výchozím webovém prohlížeči stránka Windows Live Home a spustí se klient, který automaticky importuje e-mailové účty včetně korespondence z vašeho dosavadního e-mailového klienta. Pro import jsou podporovány veškeré dřívější programy Microsoftu Windows Mailu nebo Outlook Expressu nevyjímaje. Programy konkurence včetně Mozilla Thunderbirdu přímo podporovány nejsou.

Windows Live Mail je v současnosti již lokalizován do češtiny včetně online nápovědy. Jeho design zapadá hlavně do Windows Vista. Ve Windows XP především jeho záhlaví může na někoho působit jako příslovečná pěst na oko.

E-mail, RSS a diskuze pod jednou střechou

Windows Live Mail, stejně jako jeho předchůdci, pracuje s veškerými e-mailovými službami podporujícími tradiční protokoly POP3 a IMAP. Bez problémů tak můžete používat všechny tuzemské freemaily. Windows Live Mail spolupracuje také se službou Hotmail, která POP3 ani IMAP nenabízí, a rovněž podporuje diskuzní skupiny.

Podobně jako v Outlook Expressu může jeden uživatel obsluhovat více e-mailových účtů, což se týká nejenom příjmu, ale i odesílání pošty. Můžete tak spravovat například osobní schránku a pracovní účet současně. Novinkou je, že s účty lze pracovat odděleně. V Outlook Expressu byly pro všechny účty společné složky. Příchozí pošta tedy přicházela do jedné hlavní složky. Pokud jste e-maily chtěli oddělit, bylo nutné využít filtrů, ale zase pak nešlo jednoduše pracovat s e-maily pohromadě. Windows Live Mail tento problém řeší vcelku elegantně. Má jednu generální složku, ve které jsou k vidění všechny nepřečtené e-maily, a pak má také pro každý účet vlastní složky.

WLM - pošta

V poslední době se stává zvykem, že e-mailový klient zastane i funkci RSS čtečky, a podobně je na tom i Windows Live Mail. Spolupracuje s Internet Explorerem 7, jehož aktuální verze je pro podporu RSS ve Windows Live Mailu nutná, i pokud používáte jiný prohlížeč. Přes Internet Explorer je například třeba do Windows Live Mailu naimportovat RSS zdroje z OPML souboru. Windows Live Mail ve svém okně umožňuje vkládat poněkud nelogicky jen jednotlivé kanály. Pokud ovšem používáte Internet Explorer, má to tu výhodu, že čtečka je společná pro oba programy, takže nedochází k duplicitě informací.

WLM - rss

Windows Live Mail je schopný posloužit i při instant-messagingu. Pokud máte nainstalovaný program Windows Live Messenger, tak s ním spolupracuje. Můžete se tak spojit s osobami z adresáře, který je mimochodem také inovovaný, i jinak než e-mailem. Dokonce lze pořádat videokonference. Konkurenční služby ale z pochopitelných důvodů Windows Live Mail zcela ignoruje.

Každodenní práce s poštou a bezpečnost

Windows Live Mail má veškeré funkce, na které byli doposud uživatelé Outlook Expressu zvyklí. Podporuje statické textové e-maily i HTML korespondenci, přičemž k vykreslování dochází pochopitelně přes jádro Internet Exploreru. Stále platí, že v náhledovém okně jsou preventivně vzdálené prvky automaticky zablokovány a místo nich se zobrazuje zástupný symbol. To znají uživatelé Outlook Expressu již od druhého servisního balíčku pro Windows XP. Novinkou však je, že se v náhledovém okně zobrazují odkazy na přílohy, takže pro jejich otevření není nutné otevírat nové okno s detailem zprávy, jako tomu bylo v Outlook Expressu.

Windows Live Mail vedle textových e-mailů a HTML zpráv umí též posílat zprávy jako jednoduchá alba složená z fotografií. Jedná se vlastně o další HTML šablonu, ovšem s minimem práce pro uživatele. Odpůrci posílání objemných e-mailů z této funkce ovšem radost mít nebudou. Ostatně kdo rád dostává rádoby vtipné pestrobarevné blikající e-maily, které se stahují mnohdy i desítky sekund.

WLM - fotky

Poměrně zajímavou funkcí je přidání zápisku do blogu na serveru Windows Live Spaces formou odeslání e-mailu bez nutnosti sáhodlouze něco nastavovat nebo si pamatovat nějakou speciální adresu, jako to mají třeba uživatelé systému Blogger.com. Dokonce ani k tomuto účelu nemusíte mít nainstalovaný Windows Live Writer.

Zpět však k běžné korespondenci. Tu můžete řadit do složek i s pomocí filtrů. Podpora tagování bohužel chybí, což je u nově vznikajícího klienta do jisté míry překvapující. Máte jenom možnost vyznačit zprávě důležitost nebo si ji poznamenat formou vlaječky.

Prohledávání zpráv se od dob Outlook Expressu vůbec nezměnilo, takže není zrovna ozdobou programu. Je pomalé, hůře přístupné a chybí podpora ukládání výsledků jako virtuálních složek. Věčná škoda. Microsoft se ani nesnažil o přímé propojení s výkonným programem Windows Desktop Search (případně Instant Search), které by se logicky nabízelo.

Co naštěstí nechybí, je antispamový filtr spadající do kategorie „učících se“. Ve výchozím nastavení příliš spamu neposbírá, ale časem si jej můžete vycvičit na poměrně obstojnou úroveň. Při prvním automatickém nalezení spamu je uživatel krátce informován, jak antispamová ochrana pracuje a jak s ní zacházet. Antispamový filtr doprovází i ochrana před phishingem a tradiční whitelist a blacklist.

WLM - spam

Shrnutí: má se Thunderbird bát?

Jestli se má Mozilla Thunderbird něčeho bát, tak to určitě není Windows Live Mail, ale spíš jeho vlastní nejistá budoucnost. Přesto ale můžeme za příchod Windows Live Mailu být rádi, protože zaplnil vznikající mezeru mezi jednoduššími klienty. Thunderbird se totiž už dávno přesunul někam mezi středně náročné a funkčně vybavené klienty.

BRAND24

Faktem je, že Windows Live Mail je více než důstojným nástupcem Outlook Expressu a navazuje tam, kde Windows Mail z příslušenství Windows Vista skončil. Plusem je ve srovnání s Outlook Expressem vedle několika dílčích úprav a inovací především nezanedbatelné posílení ochrany bezpečnosti a soukromí uživatelů v čele s antispamovým filtrem.

Současným uživatelům Outlook Expressu lze Windows Live Mail jedině doporučit, ale nároční uživatelé vyžadující moderní možnosti třídění pošty, propracované a rychlé prohledávání či volnou ruku při doplňování nových funkcí se budou muset poohlédnout někde jinde.

Zaujal vás Windows Live Mail?

  • Ano, začnu jej používat.
    28 %
  • Ano, alespoň ho zkusím.
    21 %
  • Ne, preferuji webmail.
    7 %
  • Ne, používám lepší program.
    39 %
  • Ne, protože není pro můj systém.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).