Hlavní navigace

Windows XP -- inovovaná kultura primitivů

29. 10. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

S Windows XP přináší Microsoft do našich domovů novou politiku bezpečnosti: každému firewall na míru. Z toho pohledu vypadá sdělení BitArts, že veškerá bezpečnostní opatření Windows XP jsou již prolomena, pro šťastné vlastníky nového operačního systému celkem nepříjemně.

Další snůška do nepřátelského :-) windowsáckého hnízda na českém Internetu. Pokud by vás nezajímalo už ani to, na jaké neuvěřitelnosti můžete narazit při nastavování ICF (Internet Personal aj. Firewallů), půjde už o naprosto dokonalou zaslepenost.

Nejvíc mě pobavila implementace známého detekčního nástroje Shields UP! Když se zkušené oko podívá na tabulky zabezpečení portů a prolomení ochrany na klientském počítači, skončí na zádech. Naštěstí autor (píšící jen ve strojáku) nabízí diskuse, jak si s tím honem poradit. V daném stavu jsou služby FTP, Telnet, SMTP, Finger, HTTP, Ident, RPC, NetBIOS, IMAP, HTTPS a MSFT DC na všech těchto portech ve stavu Stealth! Jenže … povídejte o tom běžnému uživateli. Ten už nejspíš stihl chytit několik útoků.

Nepřístupný MSN (oznamující, že s „tím vaším podivným“ non-MSIE prohlížečem máte jít do háje), je už jen třešínkou na celém dortu (např. uživatelům Maců se neobjevovaly jejich poštovní adresáře – zřejmě šlo o zkoušku „univerzálního“ nastavení). Proti MS vyrukovaly haldy firem, které se dožadovaly okamžitého antitrustového zásahu. MS couvl.

A jak si vedou hackeři/crackeři? Výborně. Pouze několik hodin po uvedení ostré verze WXP na trh byly všechny jejich antipirátské ochrany prolomeny. Oznámila to britská firma BitArts. Tady by se „oplatila“ jedna otázka – kolik takových crackerů na Internetu už ví, jak na to?

Microsoft (MS) chce dosáhnout nedosažitelného. Každému nastavit firewall podle jeho přání, aniž by ta přání předem znal. Žádné unifikované nastavení neexistuje. Nehledě už na to, že MS nemůže zabránit tomu, aby firewally byly nastaveny i na příjem pošty zvenčí. MS nepomůže žadná další goebbelsovština typu STOP informační anarchii!, která se snaží umlčet hackery. Snaha utáhnout „bezpečnost“ svého softwaru na základě výkladu právních norem je komická.

Ze všeho nejjednodušší by bylo – místo hromadění miliard, kterého mají dost už i Američani – poskytnout jakákoli GUI k obecnému použití. Američané se vzpouzejí platit jedné firmě stále narůstající částky, a to i při nepoměru mezi hodnotou dolaru u nás a u nich. MS se ocitá v bezvýchodné situaci, kdy se každá další „díra“ v jeho softwaru může ukázat jako smrtelná.

Co se vyvine z MS.NETu, se stále ještě neví. Někdo bude něco platit, někdo víc. Netřeba dalekosáhlých úvah na to, abyste si vedle sebe postavili skutečné náklady na vývoj internetových služeb. Levněji je nepořídíte. A od MS už vůbec ne. V této souvislosti se začíná mluvit o „otevřeném monopolu“. Podle Forrester Research už 56 procent největších firem používá otevřený kód, tj. software, který nikomu výhradně nepatří. Pokud byste provedli takový průzkum před třemi lety, číslo by se blížilo nule.

BRAND24

Nakonec vám nabízím k zamyšlení tabulku výdajů na systém s Windows a s Unixem ve dvou konkrétních případech. V jednom jde o systém pro 500 studentů, ve druhém pro konstrukční firmu s 2.500 zaměs­tnanci. Možná byste tam řešili něco jinak, vývoj jde nezadržitelně kupředu. Tabulky jsou natolik výmluvné, že k nim není co dodat.

A co máte dělat jako běžný domácí uživatel WXP? Momentálně se nedá poradit nic jiného, než mít oči na stopkách.

Souhlasíte s myšlenkou postupného sbližování softwaru s otevřeným kódem?

  • Ano, už jsme do toho praštili.
    14 %
  • Na některých místech jistě.
    13 %
  • Nevím, počkám, až jak se to vyvine.
    69 %
  • Nejsem o tom zcela přesvědčen.
    1 %
  • Určitě ne!
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).