Hlavní navigace

WOL a VOLný aneb Kdo z koho?

17. 2. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak jsme už informovali včera, VOLný Internet získal po dlouhých měsících konkurenci od World Online, jak se nyní jmenuje dřívější CZCOM. Veškeré informace jsou zveřejněny už ve včerejším článku, rád bych však ještě přidal svůj komentář a pár postřehů o tom, co přináší WOL oproti VOLnému za novinky.

Svým způsobem je to možná prokletí. Když se vloni v srpnu objevila záhadná kampaň na Red Box, strávil jsem několik dní pátráním po tom, co se za ní skrývá. Hovořil jsem tehdy s řadou lidí, dokonce mám dodnes tak trochu pocit, že již tak urychlené uvedení VOLného jsem svými šťouravými otázkami ještě o pár dní uspíšil. Ač to zní chlubivě, mám také za to, že jsem řadu informací získal dříve, než další kolegové novináři. Přesto mi to nebylo nic platné: v inkriminovaný den D, kdy startoval VOLný, jsem byl celý den v Třeboni a o celé věci jsem se dozvěděl v podstatě až od novinářů z klasických tištěných médií, kteří mi volali na mobilní telefon se žádostí o komentář. Příslušné články tak vyšly na Lupě až následující den, přinejlepším ve stejný okamžik jako všude jinde – tedy pozdě. Samotné uvedení Red Boxu jsem pak už samozřejmě stihnul, ale to už zdaleka nebyla taková událost.

Když tento týden v úterý WOL uváděl svůj Internet zadarmo, sjížděl jsem právě v Harrachově na lyžích tamní svahy. Tentokrát jsem však naštěstí tušil, oč na této tiskové konferenci půjde, a tak jsem o Internetu zadarmo od WOL (resp. CZCOMu) informoval již s předstihem a samotné konference se zúčastnil Petr Tesařík, který také napsal včerejší článek, jenž obsahuje všechny důležité informace. Přesto mi to nedá, abych k nástupu World Online nepřipojil svůj komentář; celý tento obšírný úvod tedy chápejte v podstatě jen jako omluvu za to, že článek píši zhruba s denním zpožděním.

VOLný má oproti WOLu (podobnost názvů je sice čistě náhodná, v budoucnu však jistě způsobí řadu zmatení) náskok zhruba půl roku a řadu spokojených uživatelů, což není zanedbatelné. Na druhou stranu zkušenost ukazuje, že právě u Internetu zadarmo není věrnost tou nejsilnější stránkou uživatelů a fluktuace je proto značná. WOL má proto šanci odtáhnout VOLnému některé jeho stávající uživatele, musí jim však něco nabídnout.

Na první pohled by tím nejdůležitějším kritériem měla být kvalita připojení, tedy zejména rychlý přístup k serverům doma i v zahraničí a dostatečný počet modemů. Kapacita zahraničního připojení, jež nyní VOLný má (úctyhodných 22 Mb/s), je podle zkušeností lidí, kteří ho používají, dostatečná, takže připojení je rychlé. Problémy občas vznikají v některých lokalitách, kam buďto vede slabá linka z centra, nebo uživatelé narážejí na vyšší obsazenost modemů. Celkově jsou však dosavadní zkušenosti uživatelů VOLného, alespoň jak je registruji já, poměrně pozitivní, určité potíže vznikají snad jen po 21. hodině, kdy se kvůli konstrukci tarifů Internet 99 a 2000 připojuje velká masa domácích uživatelů, kteří v tomto pásmu zaplatí na telefonních poplatcích podstatně méně.

WOL je po této stránce zatím velkou hádankou. Podle dostupných informací disponuje do zahraničí pouze linkou o kapacitě 4 Mb/s, což není mnoho, na druhou stranu má zřejmě možnost velmi rychlého upgradu, pokud bude třeba. Na rozdíl od VOLného, který je v této otázce důsledně transparentní, WOL nezveřejnil počty svých modemů v jednotlivých uzlech, takže se můžeme jen dohadovat. Některé ohlasy uživatelů byly v tomto ohledu nedůvěřivé, ale zkušenosti několika lidí, kteří je popsali v diskusi ke včerejšímu článku na Lupě, jsou zatím poměrně příznivé. Jeden ze čtenářů dokonce při srovnávání s připojením přes IOL nešetřil superlativy – všechno však záleží na místních podmínkách v daném uzlu. Osobně se domnívám, že WOL musí mít po několika měsících příprav na spuštění Internetu zadarmo vybudovány dostatečné kapacity, zvláště pokud má zkušenosti s provozováním stejné služby v jiných zemích. Zda je to pravda se ukáže v příštích dnech a týdnech.

WOL má však oproti VOLnému i určité výhody. Na Lupě jsme již několikrát psali, že nabízí národní verzi Internetu 2000, je tedy dostupný po celé republice, zatímco VOLný jen v necelé polovině UTO; nástup WOL jistě uspíší přípravy na národní verzi i u VOLného. Mnohem výraznější výhodu však vidím jinde: WOL se skutečně velmi snaží o vybudování portálu pro své uživatele. Jakýsi portál by podle mého názoru měl být zcela integrální součástí každé nabídky Internetu zdarma, protože dává poskytovateli možnost na své zákazníky určitým způsobem působit, nejen jim pouze zprostředkovávat připojení. Navíc se tu otvírá značný prostor pro případný zdroj příjmů z reklamy a dalších forem propagace na takovém portálu. Na hodnocení, zda se WOLu skutečně podařilo udělat server, na kterém budou jeho uživatelé trávit podstatnou část svého „připojeného“ času, je zatím brzy. Už jen skutečnost, že šefrédaktorem se stal známý Mirko Raduševič původně z Mladého světa, však dává určitou naději.

Právě obsahová část je podle mého názoru hlavní slabinou VOLného, který má sice po technické stránce řadu věcí dovedenou takřka k dokonalosti, ale to ocení spíše fajnšmekři, kteří věci rozumí, než masy uživatelů. V minulosti sice Czech On Line od Globe odkoupilo populární servery POST.CZ a Press.cz, má také vlastní vyhledávač Najdi.to, ale stále to jaksi zdaleka není ono, servery ani náznakem netvoří ucelený soubor či, chcete-li, portál.

Nad tím, jak se budou vyvíjet počty uživatelů WOLu v příštích dnech a týdnech, se zatím vznášejí otazníky. Osobně se těším na výsledky našich pravidelných studií trhu, které z různých zdrojů vypracováváme pro naše klienty: jsem zvědav, kolik nových uživatelů se v nich WOLu objeví. Jedno je však zřejmé: zatímco VOLný přetahoval především zákazníky jiných poskytovatelů, WOL se snaží útočit zejména na lidi, kteří ještě k Internetu vůbec připojení nejsou. Pokud by se to podařilo, tím lépe pro nás všechny.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).