Hlavní navigace

Wow: zavytí nad Windows Vista může Microsoft přijít draho

1. 4. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Řekni wow! Když v Redmondu přišli s tímto marketingovým sloganem, jistě netušili, jaký konec jejich nápad vezme. To, že USA jsou zemí svobody, která na sebe v rozmarné bujnosti občas bere podobu souzení každého s každým, je dobře známo. Prakticky jakákoliv činnost je procházkou minovým polem, kde na každém kroku můžete někoho urazit, diskriminovat nebo porušit jeho patent. A právě tohle postihlo i Windows Vista.

Právníci Microsoftu zapomněli ověřit, že wow! je coby zavytí v Severní Americe ochranná známka patřící aljašským polárním vlkům. Šelmy ihned vycítily příležitost a vyrazily po stopě. Žalobu jejich jménem podal u kalifornského státního soudu právník a zálesák dr. Lykos.

V Redmondu měli původně tendenci považovat celý případ za neškodný šprým. Podívejte se na celou záležitost takhle, uvedl tiskový mluvčí Microsoftu na závěr neoficiálního setkání s žurnalisty, přece nějakému podivínskému zálesákovi nemůže nikdo udělit patent na vytí. Když už, měl by patřit přímo vlkům. To už i já umím výt lépe než pan Lykos a mám na takový patent větší nárok.

Lykos ovšem předložil dokumenty amerického patentového úřadu, které dokazovaly, že patent mu udělen skutečně byl. Navíc argumentoval, že zvíře v tuto chvíli není subjektem, ale objektem práva. On sám tedy – samozřejmě ve prospěch vlků – tato práva spravuje, asi nějak podobně, jako kdyby pečoval o nedospělé dítě nebo byl opatrovníkem mentálně postiženého. Jak pan Lykos prohlásil, samozřejmě že veškeré prostředky, které z patentu získá, investuje ve prospěch svých svěřenců.

Microsoft se v další fázi rozhodl pro strategii, která měla dr. Lykose diskreditovat. Jeho celoživotní a těsný vztah k vlkům sice zavdával jistá podezření, povolaným soukromým detektivům se však nic prokázat nepodařilo. Naopak získali důkazy, že Lykosův dávný předek byl coby vlkodlak upálen v Salemu, tímto argumentem se však kalifornský soud odmítl zabývat. Microsoft byl už připraven vyplatit tučné odškodné. Kdekdo se s námi soudí a zneužívá toho, že 100 milionů dolarů je pro nás pakatel, povzdychl si údajně Bill Gates. Ale mě je nakonec jedno, jestli má mé peníze dostat charita, nebo aljašští vlci.

Obchodní ředitel Microsoftu rozeslal významným akcionářům firmy osobně podepsaný dopis, ve kterém vysvětloval, že než pokračovat ve sporu s potomkem vlkodlaka, bude jednodušší se zahojit na uživatelích. Uvědomte si, kolik jsme provedli nesmyslných akvizic či mimosoudních vyrovnání. Koupili jsme Hotmail, investovali do kabelových sítí, zaplatili za značku Lindows a kdoví kolik tahanic absolvovali kvůli něčemu tak hloupému, jako je webový prohlížeč. Tohle nás už nezabije. Respektive bych ještě poznamenal, že dosud nikdo z našich protivníků neměl tak ostré zuby.

Vše nasvědčovalo tučnému mimosoudnímu vyrovnání, v jehož podmínkách by však stálo, že Microsoft i nezávislé instituce mají právo sledovat další osud peněz. Dr. Lykos nebyl však s takovým scénářem zřejmě zcela srozuměn. Microsoft proto přišel s jinou velkorysou nabídkou, podle které zaplatí ne 100 milionů dolarů, ale hned desetinásobek – ovšem v naturáliích.

BRAND24

Mohli bychom vlkům dodat licence na naši technologii Windows Mobile, a pomoci tak smečce v lepší koordinaci při lovu. Jednáme o celé záležitosti s partnerskými výrobci mobilních telefonů, poznamenal k tomu marketingový ředitel firmy. Zvažujeme také naši vzdělávací encyklopedii Encarta, která by zase mohla pomoci při výchově vlčat. Dokonce bychom byli ochotni uvažovat i o vydání speciální Wolven edition doplněné pachovým manuálem.

Dr. Lykos údajně odjel tuto nabídku tlumočit svým svěřencům na Aljašku a o dalším vývoji celé kauzy není v tuto chvíli bohužel nic bližšího známo.

Měl by Microsoft vlkům zaplatit?

  • Ano, a měl by přestat porušovat patenty.
    5 %
  • Ano, i když vlci už beztak běží na Linuxu.
    68 %
  • Ne, kvůli Microsoftu už stejně u počítačů vyjí miliony lidí.
    15 %
  • Ne, je to celé směšné. Wow!
    11 %
  • Nevím, ale nechám se překvapit.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).