Hlavní navigace

Xchat má třetí mutaci - na Seznamu

5. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když Centrum na jaře 2000 oznámilo akvizici Xchatu, vypadalo to na báječnou spolupráci s řadou synergických efektů. Po několika měsících však přišla mračna a výsledkem byl vznik konkurenčního chatu pod názvem Xko, který začal provozovat původní tým. Uplynuly dva roky a zdá se, že historie se opakuje - nová mutace se jmenuje Seznam Lidé.
Kořeny Xchatu jsou poměrně dlouhé a sahají až do roku 1996, kdy se v českém Internetu objevila první seznamka, kterou provozoval Martin Michale. Kolíkování českého webu v té době teprve začínalo: v květnu 1996 začal fungovat Seznam, o něco později Atlas a teprve v roce 1999 se k nim přidalo Centrum. Seznamka měla úspěch a tak se v roce 1997 objevil další projekt, pojmenovaný Xland, který vytvořil Martin Michale společně s Jiřím Vaníčkem – vedle seznamky se tu objevila možnost inzerce a kulturní informace. „Plnokrevný“ chat – a vlastně i značka Xchat – se objevil až v létě 1998, kdy se tým rozrostl ještě o Pavla Francírka, který je dodnes mj. provozovatelem serveru Toplist, měřícího návštěvnost webových stránek.

Návštěvnost Xchatu vesele rostla a v roce 2000 už patřil mezi největší servery v českém Internetu. Problém byl ovšem v obchodní sféře: samotnými návštěvníky se člověk nenají a inzertní výtěžnost chatu – tehdy i dnes – není nic moc. V této situaci se na scéně objevilo Centrum s velmi zajímavou nabídkou: původním provozovatelům za Xchat zaplatí nějaké peníze, využije ho jako zdroj uživatelů pro své portálové služby a chat budou provozovat společně. Záhy však přišla roztržka, o které jsme tehdy velmi obšírně informovali (chronologicky: [1], [2], [3], [4]). Jak to tenkrát doopravdy bylo – a kdo koho vlastně vypekl – už se asi nikdy úplně přesně nedozvíme, výsledkem byly v každém případě dva nezávislé chaty: Xchat zůstal Centru a původní tým, který se někdy tou dobou rozrostl o Jakuba Olexu, spustil ze dne na den staronový chat s názvem Xtalk, později přejmenovaný na Xko.

Čas oponou trhl a nyní je kolem Xka zase živo. Seznam totiž bez velkého povyku zrušil svoji svoji Chatu, kterou s velkou parádou spouštěl vloni 30. července, a na jejím místě spustil novou službu Lidé.cz. Její přípravu po projektové i technické stránce přitom mají na starosti Pavel Francírek a Martin Michale, kteří jsou v Seznamu zaměstnaní už od května. Tento krok Seznamu je sice na první pohled překvapivý, nepostrádá však svojí logiku – přestože se Chata mohla opřít o velkou návštěvnost domovského Seznamu, nikdy si nezískala velkou přízeň uživatelů. Podle červnových čísel iAuditu byla se svými čtyřmi miliony shlédnutých stránek až patá za XChatem (55 milionů stránek za měsíc), Xkem (12 mil.), Pokecem od Atlasu (10 mil.) a dokonce i chatem na Volný.cz (8 mil.). V počtu unikátních IP přitom dopadla o něco lépe, což může kromě jiného naznačovat i to, že na ní sice řada lidí „zabloudila“, jako místo trávení času si ji však neoblíbili. Francírek s Michalem pro těch letech nepochybně vědí, „jak na to“, takže mohou Seznamu výrazně pomoci. Podceňovat nelze ani vliv osobních kontaktů: Pavel Francírek z dob vysokoškolských studií dobře zná s Ivem Lukačovičem.

BRAND24

Seznam má tedy nový chat, mnohem zajímavější je však situace kolem Xka. Francírek i Michale totiž stále drží své podíly ve firmě Xland, s.r.o., která jej provozuje. Z webu Xlandu už sice jejich jména zmizela, ale na samotném Xchatu jsou stále uvedeni mezi uživateli s nejvyššími právy. Další dva společníci, Jakub Olexa a Jiří Vaníček, se o jejich novém zaměstnavateli údajně dozvěděli až minulý víkend a v současné době připravují svolání valné hromady, na které by chtěli celou situaci projednat. Po dobrém se asi domluví jen těžko – celá věc je důsledkem sporů, které uvnitř Xlandu vznikly už před delší dobou. Řešení tedy bude složité: obě strany mají rovnou polovinu podílu, takže se dá těžko očekávat, že by mohlo projít nějaké ostře laděné rozhodnutí. Podle neoficiálních informací se zdá, že se ani jedna ze stran nechce svých podílů vzdát a vyloučení proti jejich vůli samozřejmě nepřipadá v úvahu. Použít zřejmě nepůjde ani zákaz konkurence, který obchodní zákoník standardně předepisuje jen jednatelům. Podle obchodního rejstříku má Xland dva jednatele, obě strany se však shodují na tom, že Pavel Francírek tuto funkci složil už v únoru a nyní se tedy čeká jen na zápis této změny. Klíčem k zablokované firmě se patrně stane místo druhého jednatele, kterým je Jakub Olexa. Právní bitva je však rozhodně velmi pravděpodobná.

Známý Hérakleitův citát říká: „Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.“ S trochou nadsázky se dá říci, že společníci Xlandu v ní teď jsou až po uši. Důvod je přitom paradoxně stejný jako před dvěma lety: peníze. Zatímco Xko nic moc nevydělávalo a všichni jeho členové museli mít ještě jedno zaměstnání, Seznam dokázal za stejnou práci na jeho chatu nabídnout plat. A to je někdy víc než světlé zítřky.

Kdo se podle vás bude smát naposledy?

  • Francírek s Michalem.
    6 %
  • Olexa s Vaníčkem.
    1 %
  • Lukačovič s Bajerem :-).
    72 %
  • Je to spíš k pláči.
    21 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).