Hlavní navigace

YouTube přechází na 16:9 a testuje video v rozlišení 1280x720 pixelů

25. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

YouTube pokračuje ve snahách o technické zkvalitnění přehrávání krátkých videí sdílených jeho uživateli. V reakci na zvyšující se velikost displejů notebooků a LCD obrazovek a boom těch širokoúhlých modelů, nyní byl layout YouTube rozšířen na 960 pixelů, aby se do stránky vešel nový přehrávač, který nativně podporuje zobrazení videa s poměrem stran 16:9. YouTube i nadále podporuje video v 4:3. Neroztahuje jej, pouze po stranách přehrávače zobrazí černé pruhy vyplňující nevyužitý prostor. To už…

YouTube pokračuje ve snahách o technické zkvalitnění přehrávání krátkých videí sdílených jeho uživateli. V reakci na zvyšující se velikost displejů notebooků a LCD obrazovek a boom těch širokoúhlých modelů, nyní byl layout YouTube rozšířen na 960 pixelů, aby se do stránky vešel nový přehrávač, který nativně podporuje zobrazení videa s poměrem stran 16:9. YouTube i nadále podporuje video v 4:3. Neroztahuje jej, pouze po stranách přehrávače zobrazí černé pruhy vyplňující nevyužitý prostor. To už je ale terčem kritiky uživatelů, z nichž by někteří uvítali možnost volby mezi přehrávačem s poměrem stran 16:9 a 4:3. (YouTube Blog)

Testováno je také publikování videa v novém vyšším rozlišení. V současnosti YouTube oficiálně pracuje s videem v nižší kvalitě (rozlišení 320×180 pixelů, mono zvuk) a vyšší kvalitě (rozlišení 480×270 pixelů, stereo zvuk) a nyní testuje také video ještě v rozlišení 1280×720 pixelů. To je dostačující už i pro celoobrazovkové přehrávání videa v přijatelnější kvalitě i na větších displejích. Přesvědčit se o tom můžete sami na ukázkovém videu. (Google Operating System)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).