Hlavní navigace

YouTube v čínské verzi? Je to plagiát, stejně tak vyhledávač Goojje

29. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na Internetu se objevily čínské napodobeniny vyhledávače Google a videoportálu YouTube. Vyhledávač Goojje a videoportál YouTube CN nejsou dílem amerického internetového kolosu, ale pravděpodobně jeho příznivců. Stránky se dávají do souvislosti s možným odchodem společnosti Google z čínského trhu. Jak známo, Google nedávno vyhlásil, že s cenzurou výsledků vyhledávání v této zemi končí. I když zatím patřičné úpravy svého čínského vyhledávače neprovedl, čínské úřady mu opakovaně vzkázaly, že i on…

Na Internetu se objevily čínské napodobeniny vyhledávače Google a videoportálu YouTube. Vyhledávač Goojje a videoportál YouTube CN nejsou dílem amerického internetového kolosu, ale pravděpodobně jeho příznivců. Stránky se dávají do souvislosti s možným odchodem společnosti Google z čínského trhu. Jak známo, Google nedávno vyhlásil, že s cenzurou výsledků vyhledávání v této zemi končí. I když zatím patřičné úpravy svého čínského vyhledávače neprovedl, čínské úřady mu opakovaně vzkázaly, že i on musí dodržovat tamní zákony a zvyklosti. To v praxi znamená, že musí cenzurovat.

Pokud by Google nadále trval na ukončení cenzury, je dost možné, že by nakonec byl z čínského trhu vyštípán nebo by se stáhl dobrovolně sám. Zmiňované napodobeniny využívají služeb Googlu. YouTube CN přináší videi z originálního YouTube, které je už delší dobu na blacklistu čínských cenzorů. Na vyhledávači Goojje se pak objevil vzkaz, aby Google v Číně zůstal. Zatím není jasné, jak se k napodobeninám svých služeb Google postaví. V případě čínských úřadů lze ale očekávat, že zejména YouTube CN zablokují. Pokud se tak již nestalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).