Hlavní navigace

Z jednoho Xchatu jsou dva

1. 9. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když jsem včera ráno psal komentář o akvizici Xchatu a vyjádřil své pochybnosti o vztahu mezi novým a starým majitelem, netušil jsem ještě, jaký spád události naberou. Stala se věc nevídaná: pod různými názvy se objevily dva nástupnické chaty a perou se o uživatele.
Jak jsem informoval ve svém včerejším článku, Centrum sice oznámilo koupi Xchatu, druhá strana však nevydala žádné (nadšené ani smutné) stanovisko a odmítla poskytnout jakékoliv informace s odkazem na absolutní příkaz mlčenlivosti. To mne, samozřejmě spolu s řadou dalších podivností, které jsem ve včerejším článku popisoval, vedlo k závěru, že vztah mezi NetCentrem a sdružením Xland, které server prodávalo, není z nějakého důvodu zcela ideální.

Včerejší den však překonal všechny možné spekulace. NetCentrum sice ráno spustilo Xchat v novém kabátě a s novým systémem, přesně jak slíbilo, zároveň se však objevil server X-Talk. Provozovatelem tohoto serveru je právě sdružení Xland, které původně vlastnilo Xchat. Zajímavé je, že na X-Talku je možné si vybrat mezi novým designem a starou verzí, která vychází z původního designu Xchatu – nahrazen je tam pouze název. To ostatně odpovídá tomu, co mi předevčírem potvrdil Oldřich Bajer z NetCentra: předmětem smlouvy je v podstatě jen značka Xchatu, doména xchat.cz a databáze uživatelů, zatímco autorská práva (a jejich výkon) na systém a design zůstal původním majitelům.

Celý včerejší den se logicky odehrával ve znamení přetahování se obou serverů o uživatele. Zatímco Xchat od Centra měl na své straně výhodu zavedené značky a také doménu, na kterou jsou uživatelé zvyklí, X-Talk oslovoval především „skalní“ uživatele, kterým kromě původního systému nabízel také starý design, na který byli zvyklí. Nový Xchat měl navíc během dne několik problémů, které vyplývají z toho, že šlo o zcela nový systém. U většiny z nich šlo o klasické dětské nemoci (např. nezvládnutá zátěž), které byly během dne postupně odstraňovány, programátorům nového Xchatu však utekla i jedna bezpečnostní veledíra. Kdokoliv se mohl velmi primitivně připojit pod cizí identitou a to jen tak, že své ID přímo v URL nahradil ID jiného uživatele. Poté, co se tato informace roznesla, tak na Xchatu řádilo několik uživatelů s ID správce celého systému, kteří se bavili tím, že různě měnili nastavení místností a vyhazovali z nich uživatele. Také tato díra byla během dne objevena a zacelena; programátor, který je jejím autorem, se zřejmě červená ještě teď.

Celá situace je nepříliš pochopitelná a osobně se domnívám, že oběma stranám nepřinese nic dobrého. Především došlo o zpochybnění dobrého jména, protože k podobnému vývoji by po uzavření smlouvy dojít věru nemělo. Poněkud zvláštní je také to, že obě strany zarytě mlčí: Xland zřejmě kvůli smlouvě už od začátku, na můj mail s otázkami však včera neodpověděl ani jinak sdílný Oldřich Bajer z NetCentra.

BRAND24

Z hlediska Centra je navíc ohrožen smysl celé akvizice, protože řada uživatelů dává i přes změnu domény přednost novému X-Talku, čímž se samozřejmě snižuje počet uživatelů Xchatu – ti přitom měli být pro Centrum hlavním přínosem. Jejich odlivu se tak snaží bránit poměrně originálním způsobem – filtrací řetězců jako je xland.cz, x-talk.cz, xko a podobně. Pokud se někdo pokusí poslat do chatu zprávu, která obsahuje slovo, které je „na indexu“, systém se tváří, jako by nic neposlal. To samozřejmě jednak podněcuje fantazii uživatelů, kteří vymýšlejí různé varianty, na které programátoři NetCentra nepomysleli (á la x-k-o a podobně), jednak vyvolává nesouhlasné výkřiky, hovořící o cenzuře.

Přestože český Internet už prošel první vlnou vstupů investorů, vzájemné akvizice serverů mezi sebou zatím nejsou příliš obvyklé. Xchat nepochybně patřil mezi největší operace tohoto druhu, o to smutnější je pozorovat, jaký je její konec – a jistě to bude mít vliv i na další servery v budoucnu. Otázkou zůstává, k čemu se vlastně obě strany zavázaly, kdo a jak porušil smlouvu a zda bylo možné tomu předejít – to se však jen těžko někdy dozvíme.

Kterému serveru dáváte přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).