Hlavní navigace

Za kolik budeme telefonovat do Internetu?

21. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po několika týdnech obcházení kolem horké kaše včera SPT TELECOM přišel s konkrétním návrhem nového tarifu Internet99, který má platit od 1. ledna. Tento článek by měl přiblížit, kolik budeme platit, a přinést stručný komntář - obšírněji budeme psát v pondělí.

Na pátečním jednání Telecomu s triumvirátem Neff-Zandl-Lukačovič, doplněného o zástupce NIXu Vojtěcha Vrbu, odhalil viceprezident Telecomu Michal Čupa návrh své společnosti na nový, speciální tarif pro Internet.

Základem je vytvoření speciálně tarifikovaných čísel v rámci místního UTO, které budou přidělovány poskytovatelům připojení. Nejde tedy o jednotné telefonní číslo pro celou republiku, v tomto ohledu by nový tarif oproti současné situaci nic nezměnil.

Porovnání tarifů

Pásmo tarif 1998 tarif 1999 Internet 99*
7–17 hod 2,40 Kč / 180 s 2,60 Kč / 120 s 2,60 Kč / 170 s
17–19 hod 2,40 Kč / 180 s 2,60 Kč / 120 s 2,60 Kč / 377 s
19–21 hod 2,40 Kč / 360 s 2,60 Kč / 240 s 2,60 Kč / 377 s
21–7 hod a víkend 2,40 Kč / 360 s 2,60 Kč / 240 s 2,60 Kč / 731 s

* nutno připočítat 2,60 Kč za vlastní spojení hovoru (novinka, kterou bude obsahovat jen tento tarif) Zdroj: www.bojkot.cz

Ondřej Neff tento návrh komentoval zhruba takto: „Katastrofa je odvrácena, ale podpora Internetu se nekoná.“ Souhlasím. Je sice dobře, že v noci se Internet oproti současnému stavu dokonce zlevní a přes den se nezdraží tak moc, jako se původně myslelo. Na druhou stranu žádná podpora Internetu to není.

Osobně spatřuji velké nebezpečí v poplatku za samotné spojení. Je nutné si uvědomit, že nezřídkakdy se – a často díky „kvalitě“ vlastní telefonní sítě – stává, že při spojování sice modem na druhé straně zvedne, ale není schopen se s tím mým domluvit. Po chvíli marné snahy zavěsí a je třeba to zkusit znovu. V tom okamžiku však oproti dosavadním 2,40 za tento pokažený hovor zaplatíte už 5,20; pokud jsem tedy výklad nového tarifu pochopil správně. Navíc od poskytovatelů připojení vím, že řada uživatelů se připojuje mnohokrát denně na dvě tři minuty, aby si stáhli a odeslali elektronickou poštu. I oni by rázem místo 2,40 platili 5,20 – to je zdražení o 117 procent! Ostatně všimněte si tohoto magického čísla, není poprvé, co se v úvahách o zdražení Telecomu objevuje – Telecom má pro něj zřejmě zvláštní slabost. :-)

Slíbil jsem jen stručný komentář, v ponděli budu psát obšírněji. Tedy můj názor pro tuto chvíli: navrhovaný tarif je podle mne pro Internet v tuto chvíli nedostatečný a poplatek za zahájení spojení přímo nepřijatelný. Navíc si myslím, že není úplně správné pustit k vodě „neInternetové“ lidi, kteří podepisovali petici a vyjadřovali hnutí svou podporu, protože získali dojem (a z původního návrhu trimuvirátu oprávněně), že se jich to také týká. Alespoň nějakým způsobem by se mělo myslet i na ně, 62,5 procenta není málo ani při běžných hovorech. Ale tohle všechno je věc dalšího jednání, tedy – jak se praví v šesťákových detektivkách – nepředbíhejme.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Ještě jedno zamyšlení na téma paušály
* Bojkot v číslech
* Časově neomezený paušál za telefon možná je dobrá cesta
* Rebelové zasedli za jednací stůl s SPT TELECOMem
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).