Hlavní navigace

Za kolik budeme telefonovat s Telecomem v roce 2001? - II.

4. 12. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Finální návrh nových tarifů, zveřejněný minulý týden společností Český Telecom, zřejmě ještě není tak úplně finální a bude muset být nahrazen návrhem ještě finálnějším. Ve významnější změny však nedoufejte, půjde spíše jen o drobnou kosmetickou retuš na nepříliš vábné tváři jednoho z balíčků. Za kolik tedy budeme příští rok telefonovat?

Minulý týden jsem navštívil tiskovou konferenci Českého Telecomu, na které představil svůj „finální návrh“ tarifů pro nadcházející rok 2001 (viz tento článek). Zde prezentované informace jsem pochopil tak, že je to již konkrétní výsledek dohody Telecomu s Českým telekomunikačním úřadem, který sice ještě nemá formální statut (ČTÚ na to nedal své razítko), ale jinak s ním již obě strany souhlasí a nebude se již měnit. Dokonce jsem se na to po skončení tiskovky ještě jednou explicitně přeptal, se stejným výsledkem.

Situace se ale nakonec vyvinula trochu jinak. Již následující večer vychází na iDnes (a ve středu ráno v MF Dnes) rozhovor s předsedou ČTÚ Davidem Stádníkem, ze kterého vyplývá, že dohody ještě nebylo dosaženo a ČTÚ návrh Telecomu ještě neschválil. Pan Stádník v citovaném článku dokonce říká:

Do 29. listopadu chceme určit základní mantinely pro stanovení cen. Podle nich může Telecom vypočítat maximální ceny, které v příštím roce může uplatnit.

Interpretuji to tak, že Telecom bude po svém „finálním návrhu“, prezentovaném novinářům minulé pondělí (27.11.), muset vypracovat ještě další („finálnější“) návrh, který teprve bude ČTÚ schvalovat. V pátek 1.12. pak ČTÚ skutečně „určil základní mantinely“ pro stanovení cen, a to vydáním dokumentu "Cenové rozhodnutí č. O6/VNS/2000 (plný text k dispozici zde). V dokumentu se uvádí, že od nabytí jeho účinnosti má Telecom 15 dnů na předložení návrhu nových maximálních cen. Český telekomunikační úřad pak má 30 dnů na jejich posouzení a ověření, že návrh splňuje stanovené podmínky.

Stejná informace o tom, že Telecom má nyní 15 dní na předložení nového návrhu, zazněla i v páteční televizní relaci na ČT1.

Pokud ale správně počítám, lhůta 15 dnů běží od 1.12., a další měsíc na rozmyšlenou a na schválení pro ČTÚ již zasahuje do ledna 2001, kdy by nové tarify již měly být používány.

Kde je změna?

V článku, který vyšel v noci z úterý na středu, předseda ČTÚ kritizuje tyto aspekty „finálního“ návrhu Telecomu z 27.11. (plný text zde):

  • absence 17 impulsů zdarma, zahrnutých již v paušálu
  • o třicet haléřů vyšší cena za nejobvyklejší volání, tedy do dvou minut. Těch jsou podle pana Stádníka u domácností skoro tři čtvrtiny.
  • nízký kredit (pouze 60,– Kč) u balíčku „pro málo volající“.

Dále pak pan předseda Stádník v článku naznačuje, že kdyby Telecom přidal na kreditu u zmiňovaného balíčku (na 90,– Kč), patrně by jeho úřad návrh schválil, protože prostor pro nějaké zásadnější změny prý již není.

Cenové rozhodnutí, které ČTÚ k 1.12. vydalo, skutečně požaduje zvýšení kreditu (nepřevoditelného z měsíce na měsíc) ze 60 na 90 korun u prvního z balíčků jako prakticky jedinou novou podmínku, kterou musí Telecom splnit. Na druhou stranu rozhodnutí dává možnost Telecomu nasadit ve zmiňovaném balíčku průběžné (minutové) tarify až ve výši dvojnásobku tarifů v ostatních balíčcích (tj. např. 2,90 Kč za minutu místního hovoru, místo 1,45 Kč u ostatních balíčků).

To je podle mého názoru spíše past na sociálně slabší spoluobčany, kteří se v očekávání nějakých úspor rozhodnou pro tento balíček a pak nebudou schopni poznat, kdy již vyčerpali kredit zdarma a kdy začínají platit nestydatý dvojnásobný tarif. Pokud si nepovedou přesnou evidenci sami se stopkami v ruce, dozví se vše až příští měsíc z vyúčtování. Přitom zvýšení kreditu ze 60 na 90 korun navíc znamená, že v paušálu je zahnuto pouze 15 nejkratších možných místních hovorů (protože nejkratší možný místní hovor bude v tomto balíčku zpoplatňován jako dvouminutový s dvojnásobnou minutovou sazbou, tj. 2,90 za minutu, resp. 5,80 za hovor). Při kreditu 60 korun to odpovídalo 10 takovým hovorům za měsíc, nyní tedy ČTÚ „přidal“ navrch dalších 5 hovorů.

Samotný dokument navíc poměrně obsáhle specifikuje vážený průměr, podle kterého mají být cenové přírůstky počítány, ale opět zde nejsou uvedeny příslušné váhy, bez kterých není možné výpočet rekonstruovat (uvedeno je pouze to, že jde o „váhový podíl stanovený Českým telekomunikačním úřadem“).

Jak to všechno dopadne?

Do podrobností kolem „finálních verzí“ a existujících či neexistujících dohodách nevidím natolik, abych mohl vyslovovat nějaké názory na to, co se přesně odehrálo minulý týden kolem oznamování nových „finálních“ cen Telecomem. Mohu pouze spekulovat nad tím, že jde o vzájemný souboj dominantního operátora a nezávislého regulátora, ve kterém si každý z nich celkem logicky snaží budovat a hájit své pozice.

BRAND24

Celkový výsledek si ale troufnu odhadnout – Telecom zvýší kredit u balíčku „pro málo volající“ na 90 korun, a jinak mu ČTÚ schválí všechno ostatní, co navrhl již ve svém „finálním“ návrhu z 27.11.2000. Možná k tomu dojde v časovém presu někdy koncem prosince, ale zřejmě to nic nezmění na faktu, že od 1.1.2001 budeme opět platit za telefon více než předchozí rok. Podle propočtů samotného Českého telekomunikačního úřadu (podle tohoto zdroje) to pro domácnosti bude představovat patnácti až dvacetiprocentní zdražení.

Vzpomínám si, jak někdo někde mluvil o nějaké liberalizaci telekomunikačního trhu a o zpřístupnění a zkvalitnění telekomunikačních služeb, dokonce ke stejnému datu 1.1.2001  – ale to asi měl na mysli nějakou jinou zemi. Nebo nějakou jinou liberalizaci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).