Hlavní navigace

Za pár let umře text a zbude jenom video. Úsměvné představy Facebooku

20. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Možná kdyby to byl Gutenberg tušil, vůbec by nevynalézal knihtisk, ale rovnou by přišel s YouTube. Ne, vážně. Komerční zájmy převažují nad rozumem.

„Za pět let bude Facebook rozhodně mobilní a nejspíš plný videa,“ prohlásila Nicola Mendelsohn, šéfka Facebooku pro EMEA (viz též Facebook is predicting the end of the written word). A tahle věta vyvolala velké diskuse.

Mendelsohn tvrdí, že se psané slovo (podle statistik) stává zbytečným a bude nahrazeno videem a mluveným slovem. Jo, jasně. Naštěstí s ní řada lidí nesouhlasí, jako třeba Tim CarmodyFacebook is wrong, text is deathless

Ono prohlášení stojí dost na vodě třeba i proto, že tvrdí, že video je nejlepší způsob, jak vyprávět příběhy (což není třeba rozporovat), ale dodává k tomu, že video přináší mnohem více informací v mnohem kratším časovém úseku. Navíc prý umožní vstřebat více informací. Což, jak už léta víme, je prostě tak trochu hloupost. Třeba i proto, že rychlost čtení je na tom podstatně lépe, než když budete poslouchat něčí mluvený projev.

Pokud nevěříte, tak ti, kdo umí číst rychle, čtou okolo 1000 slov za minutu (a vstřebají zhruba 85 % toho, co četli). Průměrný člověk čte okolo 200 slov za minutu a vstřebá 60 % přečteného. 

Ale většina lidí mluví rychlostí okolo 125 slov za minutu (byť jsme schopni porozumět až 400 slovům za minutu). A zatímco při čtení se soustředíme pouze na čtení, při poslouchání to nějak tak běžně posloucháme „jedním uchem“. Aby to fungovalo, je nutné se podstatně více soustředit. Což ve výsledku vede k tomu, že při čtení dokážeme vstřebat stěží 50 % toho, co jsme slyšeli.

To, že manažeři Facebooku pronášejí hlouposti, moc nepřekvapí. Video nám tlačí ze všech stran a navíc ho musí umět prodat. A k tomu nejlepší cesta vede přes manipulaci médii i uživateli. Bylo by také možné, že Mendelsohn už prostě patří ke generaci, která nikdy čtení moc nedala, ale to u dámy v tomto věku moc očekávat nejde.

Mimoni z Facebooku

Představa Facebooku, že všichni začnou místo textů plodit videa, je mimózní, ať mi Facebook promine. Ale opět je možné kořeny hledat v tom, že zde má Facebook svůj ekonomický zájem. 

Napsat článek vyžaduje pár desítek minut času a šířit ho je velmi snadné, celé je to v zásadě nízkonákladové. Vytvořit video sdělující totéž vyžaduje desítky minut času natáčení, desítky minut stříhání a šíření je nákladné a komplikované.

Text je možné číst kdekoliv, a pokud budete obzvlášť toužit po jeho poslechu, stačí si pustit text-to-speech. Video musíte minimálně poslouchat, podle představ Facebooku byste ale měli bedlivě sledovat i vizuální složku. Těžko si budete „poslouchat video pod lavicí“ (vs. „číst knihu pod lavicí“). Nebo se schováte někam do rohu, tak jak to dnes děláte s knihou. Jistě, existují sluchátka, ale ani ta nejsou univerzálním řešením použitelným kdekoliv.

Video je neprohledávatelné, byť samozřejmě řada mozků celého světa pracuje na tom, aby prohledávatelné bylo. Ale i to přináší další zásadní nedostatek videa: zatímco stránka textu zabere nějakých těch 1800 znaků (budeme-li brát v úvahu klasickou strojopisnou), totéž ve video podobě už bude mít stovky kilobajtů a možná i megabajty. Bez přidané hodnoty.

BRAND24

Ano, statistiky Facebooku ukazují, že lidé sledují miliardy videí měsíčně. Zapomíná se při tom ale na onu drobnost, že jim je Facebook automaticky pouští, aniž by došlo k jakémukoliv zhlédnutí. Nikdo tak ty miliardy „zhlédnutí“ nevidí, ale velká čísla se dobře prodávají. Stejně jako hloupé řeči o tom, že video je na předávání informací rychlejší než čtení.

A mimochodem, Mendelsohn je přesvědčená, že 360 stupňové video bude všude. I tady se odvážím tvrdit, že nebude. Stejně tak jako jsme se všichni nepřestěhovali do Second Life.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).