Hlavní navigace

Za vynesené osobní údaje vždy odpovídá firma

Redakce 24. 8. 2012

Budete‑li od září zaměstnávat studenty nebo další externisty, ošetřete si smluvně i technicky nakládání s citlivými daty. Podle policejních statistik se počet případů v oblasti zneužívání dat a citlivých údajů zvýšil v prvním pololetí 2012 o 136 % meziročně. Obvykle jsou citlivá data odnášena na externích a USB discích.

Budete‑li od září zaměstnávat studenty nebo další externisty, ošetřete si smluvně i technicky nakládání s citlivými daty. Podle policejních statistik se počet případů v oblasti zneužívání dat a citlivých údajů zvýšil v prvním pololetí 2012 o 136 % meziročně. Obvykle jsou citlivá data odnášena na externích a USB discích.

Jsou‑li těmi daty osobní údaje, pak hrozí firmě až desetimilionová pokuta za jejich zneužití: „Zodpovědnost za nakládání s osobními údaji má vždy správce osobních údajů, tedy daná organizace,“ vysvětluje David Pavlát, tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Pokud se společnost rozhodne přijmout pro práci s citlivými údaji externího zaměstnance, měla by spolupráci ošetřit písemnou smlouvou,“ dodává David Pavlát.

Zdroj: SodatSW

Našli jste v článku chybu?
Měšec.cz: Kdy vám stát dá na stěhování 50 000 Kč?

Kdy vám stát dá na stěhování 50 000 Kč?

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Root.cz: Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu