Hlavní navigace

Začíná se lobbovat za rozšíření ballot screen i mimo EU

4. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mezinárodní nezisková organizace European Committee for Interoperable Systems (ECIS) zveřejnila výzvu [PDF] de facto adresovanou mimoevropským regulátorům hospodářské soutěže. Vyzývá je k následování Evropské komise, aby zatlačili na Microsoft a domáhali se rozšíření tzv. ballot screen i mimo členské státy Evropské unie. V těchto dnech se začíná přes Windows Update šířit uživatelům Windows XP, Windows Vista a Windows 7, kteří mají jako výchozí prohlížeč nastaven předinstalovaný Internet…

Mezinárodní nezisková organizace European Committee for Interoperable Systems (ECIS) zveřejnila výzvu [PDF] de facto adresovanou mimoevropským regulátorům hospodářské soutěže. Vyzývá je k následování Evropské komise, aby zatlačili na Microsoft a domáhali se rozšíření tzv. ballot screen i mimo členské státy Evropské unie. V těchto dnech se začíná přes Windows Update šířit uživatelům Windows XP, Windows Vista a Windows 7, kteří mají jako výchozí prohlížeč nastaven předinstalovaný Internet Explorer, nabídka volby jiného prohlížeče.

Tipy C

Více o tzv. ballot screen si můžete přečíst v našem dřívějším článku Ballot screen je realitou, Microsoft unikl pokutě. Je to výsledek dohody mezi Microsoftem a Evropskou komisí, u které si stěžovala norská společnost Opera Software. Oficiálně toto řešení navrhl Microsoft, ale víceméně mu bylo podsunuto. Pro Microsoft je to po letech sporů velký ústupek, ale další astronomická pokuta, která reálně visela ve vzduchu, by jej zřejmě bolela o dost více.

Dohoda se však týká jen Evropské unie a uživatelům z nečlenských států takto Microsoft nabídku konkurenčních prohlížečů podsouvat nebude. Zástupci Evropské komise i společnosti Opera Software se však již dříve nechali slyšet, že by v ideálním případě měla být ballot screen globálním řešením. To by ale musel v tuto chvíli chtít sám Microsoft nebo by právě museli zatlačit další regulátoři trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).