Hlavní navigace

Žahni si papričky!

15. 5. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Red Hot Chilli Peppers se kupodivu nejen nerozpadli, ale po letech se jim podařilo velice pěkné dvojalbum. Z jeho šíření po Internetu mají poněkud pálivo v ústech. Chcete si také žahnout papričky?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Nový počin známé a kupodivu i v oblasti mainstreamové kultury populární kalifornské kapely Red Hot Chilli Peppers (RHCP) se na pultech objevil den po státním svátku, tedy 9. května. Dvojalbum nazvané Stadium Arcadium a skládající se z disků „Jupiter“ a „Saturn“, je – pokud moje hudebně kritické ucho dokáže posoudit – mnohem lepší než jakýkoliv předchozí pokus zmíněné kapely, včetně mnohými milovaného Californication. Na cestě k vrcholům hitparád musí každá špičková hvězda utrousit alespoň jeden skandálek, nebo aspoň uštěpačnou poznámku. RHCP jsou si toho dobře vědomi, a tak zkritizovali Internet.

Samozřejmě ne síť jako takovou. Obětí se stal „nějaký sráč“, který zmiňované dvojalbum vypustil na Internet poněkud v předstihu. Tak už to ostatně poslední roky bývá, že. Potěšující je, že naštvaný basák Redhotů si nestěžoval jen na samotný fakt předčasného vypuštění nahrávky do bezplatného oběhu, ale také na to, že se tak stalo v mizerné zvukové kvalitě. Kapela si dala záležet, a když budou fanoušci poslouchat její dílo (zadarmo) v nedostatečné kvalitě, ubírá to jejich snaze hodně na lesku. Nezbývá než souhlasit. Na druhou stranu jako fanoušek undergroundové a metalové muziky musím říct, že některé raritky v rozumném bitrate prostě sehnat nejde, a tak když chci své duši polahodit, musím se smířit s nějakým tím nepohodlím. To se dá snadno překousnout za předpokladu, že jde opravdu o kvalitní muziku. RHCP nejsou rarita. Ale je to kvalitní muzika, která si zaslouží pozornost.

BRAND24

A chyby se dají napravovat. V tuto chvíli (pátek, 12. května), tedy v době, kdy je album již oficiálně na světě, má torrent s jeho obsahem v hifi okolo tří tisíc seederů, tedy uživatelů sdílejících kompletní obsah. Jeho výskyt na dalších výměnných systémech a v dalších provedeních je pochopitelně mnohonásobně vyšší. Umělci se tedy dočkali takového rozšíření, jaké jejich dlouho očekávanému a opravdu výbornému dílu nemusí dělat ostudu. Nekvalitní kopie, která na Internetu obíhala prvních pár dnů, upadne v zapomnění, ale pálivá chuť na jazýčcích kalifornských muzikantů ještě chvilku zůstane.

Pokud máte taky rádi papričky, zajděte si pro ně do obchodu. Dostanete nejen tu správnou porci muziky, ale papričci získají svou zaslouženou tantiému. Fakt, že v době globální decentralizované komunikace a všudypřítomné digitální hudby není možné doufat v odhalování nových děl podle předem daného scénáře a v kontrolu nad jejich šířením, dostal předčasným únikem dvojalba Stadium Arcadium další potvrzení. A tak nezbývá než pokrčit rameny a za zvuku Stadium Arcadium povzdechnout „To je showbusiness“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).