Hlavní navigace

„Zákony v kapse“ vysvětlují nejdůležitější nadcházející změny v právu

15. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Platnost zcela přepracovaného občanského a obchodního práva se blíží. Představujeme proto webový projekt, který má za cíl přiblížit nejdůležitější změny přístupnou formou.

Programu „SummerStart“ pořádaného v létě StartupYardem se účastnil také projekt „Zákony v kapse“, který byl posléze spuštěn 30. září a jeho web je od té doby postupně rozšiřován o další obsah. Na smysl projektu jsme se vyptali jeho zakladatelky Mgr. Martiny Činkové:

Proč vznikl projekt Zákony v kapse?

Přibližně před dvěma lety jsem přemýšlela o nově chystaných zákonech účinných od 1. 1. 2014 a nad tím, že by mohlo být zajímavé vytvořit právní portál, na kterém by každý (podnikatel i nepodnikatel) našel základní informace o nové právní úpravě, a to psané srozumitelným a jednoduchým jazykem.

Záměr jsem si ujasnila letos v létě, kdy jsem se přihlásila do programu SummerStart od StartupYardu. Měla jsem tak možnost účastnit se různých zajímavých workshopů a především velmi přínosného mentoringu, v rámci kterého jsem konzultovala projekt s mnoha odborníky z různých profesí.

Než ses do projektu pustila, dívala ses, zda už je něco podobného?

Jistě, ale přišlo mi, že málokterý webový portál je zaměřený čistě na právo. Že je pro ně právo spíše jen doplňkem, zatímco „Zákony v kapse“ mají být portál čistě právní.

Velmi rozšířeným problémem je, že běžný člověk má z práva obavy, nerozumí mu, právo mu připadá příliš složité, nesrozumitelné. Cílem projektu je tuto bariéru prolomit.


Web je rozdělen na tři oddíly — podnikání, lidé a neziskovky. Má to svůj význam. I lidé podnikající formou akciovky nebo společnosti s ručením omezeným musí řešit běžné rodinné starosti, do toho řídit svůj podnik a k tomu třeba i přemýšlejí o tom, zda část své energie věnovat do neziskového sektoru.


Projektem chci ukázat, že právo se dotýká každého z nás, že nás provází každý den, ve zcela běžných situacích. Ukázkou toho, jak se život s právem prolíná, může být seriál Příběhy ze života, ve kterém ve dvanácti dílech ukazujeme odlehčenou formou na životě mladé rodiny, jak právo nenápadně a přitom zásadně v našich vztazích působí. Například hlavní hrdina začíná podnikat, dělá si přehled, jakou obchodní společnost může založit, co je to například tichá společnost, na co si dát pozor při uzavírání smluv; učí se, jak vytvořit obchodní podmínky pro svůj e‑shop, do toho uvažuje nad nájmem prostor sloužících k podnikání, a tak podobně. Vedle toho s manželkou řeší vztahy se sousedkou, s příbuznými to, jak naložit s majetkem v rodině pro případ smrti, zřizují svěřenský fond, vypořádávají podílové spoluvlastnictví na majetku atp. Právo se nás všech týká více, než si myslíme. Příběhy jsou doplněny ilustracemi od Dalibora City.

Na stránkách jsou další praktické články na téma podnikání, soukromého i neziskového sektoru. Čtenáře by mohlo zajímat třeba deset nejdůležitějších změn u akciovek a společností s ručením omezeným, které plánujeme zveřejnit v příštím týdnu. Dalších osm článků na téma TOP 10 změn postupně zveřejňujeme.

Těžištěm našeho webu by měly být hlavně srozumitelné informace, třeba i díky pojmoslovníku, ve kterém jednoduše vysvětlujeme už na více než 350 pojmů týkajících se nových zákonů. A pojmy budou stále přibývat.

Mají Češi nízké právní povědomí?

Myslím si, že Češi jsou velmi zkoumaví a že si chtějí spoustu věcí zjistit sami. Velmi oblíbené je hledat si různé vzory na internetu a ty pak používat pro své soukromé právní účely. V tomto ohledu bych chtěla upozornit na to, že od 1. 1. 2014 bude většina dosavadních vzorů nepoužitelných a zastaralých. Bude tedy třeba nacházet nové kvalitní zdroje a bude nutné naučit se rozlišovat, zda se jedná o vzor starý či nový. Výhodou našich stránek je, že na nich naleznete informace pouze nové, nezatížené starým právem. Včetně základních vzorů smluv pro běžné použití, které chystáme. Jednoduché vzory budou zdarma, složitější smlouvy si bude moci nechat zájemce vyhotovit na míru.

Jaký ohlas zatím web vzbudil?

Na Facebooku máme zatím přes dva tisíce příznivců, získaných asi od půlky září, a třeba na Googlu už některé naše pojmy ze slovníku začínají vybíhat na první až druhé stránce výsledků. Přitom jsme ‚SEO‘ zatím řešili spíše minimálně. Za podstatné jsem považovala, aby tam slovník byl a aby pojmy měly své pevné adresy.

Co na web říkají jiní advokáti?

Ohlas je zatím pozitivní. Někteří oceňují nové informace jednoduchou a srozumitelnou formou. Domnívám se, že i právník, seznamuje‑li se s něčím novým, uvítá prvotní seznámení s novými informacemi v jejich základní rovině, a teprve pak jde více do hloubky ve věcech, které skutečně pro své klienty řeší v praxi, ať už s pomocí odborné literatury a komentovaných znění zákonů, či pomocí jiných zdrojů.

Nakolik tě vytěžuje příprava tohoto webu?

V létě a ještě v září jsem na to vynakládala až polovinu svého času, ale jsem ráda, že jsem se do toho pustila. Jinak se však musím věnovat své běžné advokátní praxi. Teď už „Zákonům v kapse“ věnuji jen asi dvacet procent ze svého času.

Na tvorbu obsahu webu mám šikovné pomocníky — lidi, se kterými spolupracuji dlouhodobě. Na obsahu se nás podílí asi šest, zároveň spolupracuji s několika advokáty.

Do projektu jsem zapojila také studenty právnických fakult. Vypsali jsme pro ně i soutěž. Přihlásilo se do ní už kolem sedmdesáti studentů. Píší o nových zákonech články a mají za úkol přiblížit nové právo lidem srozumitelnou a originální formou. I jejich články rozšíří obsah webu.

Oč soutěží?

Jednak o možnost dlouhodobé spolupráce s portálem „Zákony v kapse“, dále jsem vypsala pro vítěze i finanční odměnu.

Jinak v blízké době chystáme i články z oblasti IT práva. Uděláme na ně zvláštní oddíl. Nyní se zabýváme například virtuálními měnami a právním pohledem na jejich podstatu a užívání.

Jaké jsou v IT právu nejpalčivější problémy?

Podle mne, ale například i podle Zuzany Motúzové, je největším problémem právě nedostatek odborníků v oblasti smluvního práva týkajícího se IT. Pro podnikatele je extrémně důležité mít dobré smlouvy, které fungují i do budoucnosti. IT smlouvy jsou navíc specifické tím, že jejich předmětu je potřeba rozumět po technické stránce, jinak nemůžou fungovat. Dobře vypracované smlouvy by měly klientům sloužit podobně jako „uživatelská dokumentace“. 

Jak obtížná byla pro tebe jako pro právničku technická stránka „Zákonů v kapse“?

To bylo docela zábavné. Po nocích jsem se učila pracovat s WordPressem a s různými pluginy. Některé jsem si dala vyrobit na zakázku. Speciální plugin tam mám například na pojmoslovník, který sám nalézá ve zveřejněných článcích pojmy ve slovníku obsažené. Jedná se o automatický proces. Vždy, když v textu uvidíš zvýrazněné slovo, kliknutím se dostaneš do slovníku. Chtěla jsem to udělat tak, aby to pro čtenáře bylo co nejjednodušší — aby mohl jednoduše skočit do slovníku a tak si rozšířit své poznání problematiky.

Vzhled webu jsme si udělali sami. Vyšli jsme sice z jedné šablony pro WordPress, ale proměnili jsme ji dle našich představ. Je fajn, že se nám to povedlo vlastními silami.

BRAND24

Jak si „Zákony v kapse“ představuješ za tři roky?

Portál bude mnohem propracovanější, bohatší a užitečnější. Nyní jsme na začátku vývoje, časem jsou v plánu profesionální stránky dle potřeb, které si v průběhu času sami vyjasňujeme. Těšit se můžou čtenáři i na generátor smluv, který plánujeme spustit v příštím roce.

Mgr. Martina Činková je advokátka se specializací v oblasti obchodního, občanského a neziskového práva.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).