Hlavní navigace

Zaplatí muziku přehrávač?

15. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nová služba hudebního vydavatelství Universal by mohla přinést muziku pro uživatele zadarmo. Tedy, ne úplně zadarmo. Vlastně zadarmo. Tak jak?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Jedním z největších motorů technického i ekonomického pokroku je vedle války a sexu nepochybně lidská závist. iTunes závidí kdekdo. Největší online obchod s digitální hudbou s „baťovskou“ cenou $0,99 za písničku a ziskem provozovatele představujícím takřka třetinu této ceny je objektem závisti mnohých. Impotentní konkurence, která není schopna přijít s něčím, co by zaujalo zákazníky stejně jako kombinace sexy přehrávače, prima programu a jen tak mimochodem přidané hodnoty nějakého kšeftu. Ale i obchodních partnerů, kteří by z prodeje muziky rádi viděli více, než vidí, ale zatím bohužel nemají jinou možnost než se nechat „vydírat“ nakousnutým jablkem.

Ano, hovořím o společnosti Universal. Právě ona údajně stojí za plánem nového a převratného hudebního obchodu „Total music“ (více např. na MacWorld). Podotýkám, že plán je prozatím v plenkách a čert ví, zda se bude realizovat. Nicméně kdyby na jeho realizaci skutečně došlo, byla by to v kulturním (či hudebním) světě “bomba”.

Princip je jednoduchý. Za měsíční paušál pěti dolarů budete moci stahovat všechno. Obdobné služby už existují (jsou dražší), ale tato by přece mohla vynikat. Onen paušál totiž nebudete platit vy osobně. Jak je to možné? Snadno. Zaplatí ho za vás výrobce vašeho MP3 přehrávače. A proč? Zaplatíte ho vy v ceně tohoto přehrávače. Jednoduché, není-liž pravda.

Dobrá, budeme přesnější. Universal (a možná v koalici s dalšími vydavateli) chce přimět výrobce přehrávačů, aby „absorbovali“ cenu měsíčního předplatného pro své zákazníky. Je otázka, jestli se to podaří, a pokud ano, jak konkrétně bude takový obchodní model vypadat. Je možné, že by vznikly speciální verze přehrávačů lišící se od „běžných“ tím, že by obsahovaly poukázku na předplatné muziky. Již dnes se některé přehrávače prodávají s bonusovými písničkami z elektronických obchodů, ale předplatné jako součást ceny patrně ještě neexistuje, nebo alespoň mi o tom není nic známo.

UX DAy - tip 2

Je otázkou, o kolik by přehrávač díky předplatnému zdražil. Je otázkou, jak dlouho by předplatné trvalo. Je také otázkou, jestli výrobci hardwaru na něco takového přistoupí (i přes nízkou pětidolarovou částku jde o gigantické peníze) a je rovněž otázkou, jestli Unviersal pro svůj plán najde podporu ostatních vydavatelů. A konečně je otázkou, jak by byla hudba chráněna.

Celý plán má vůbec spoustu otázek. Kdyby se ale zodpověděly pro zákazníka výhodným způsobem, mohla by světlo světa spatřit další platforma pro prodej online hudby, která by jej přiblížila realitě. To znamená stavu, kdy všichni stahují vše. Bylo by to hezké.

Je pro vás navýšení ceny přehrávače dobrým řešením legalizace stahování hudby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).