Hlavní navigace

ČTÚ chystá k veřejné konzultaci výsledek letního mapování sítí

29. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Má se tak ověřit správnost výsledků dotazníkového mapování dosavadních rozvodů. Dále bude veřejnosti předložen návrh na nové využití rádiového pásma 40,5 až 43,5 GHz.

Rada Českého telekomunikačního úřadu na zasedání v tomto týdnu „odsouhlasila k veřejné konzultaci“ návrh změn ve využití mikrovlnného spektra v rozsahu kmitočtů od 39,5 GHz do 43,5 GHz, podle původních předpokladů CEPT určeného k provozu „multimediálních bezdrátových systémů“ (MWS).

Tiskový mluvčí úřadu Martin Drtina vysvětluje pro Lupu: „Vzhledem k minimálnímu využití pásma pro tyto účely byla nyní na evropské úrovni přehodnocena strategie dalšího využívání tohoto pásma a vyšel k tomu harmonizační dokument (Směrnice EP a R 2009/140/ES). Navržené kanálové uspořádání pásma 40,5—43,5 GHz vychází z předpokladu zavádění vysokokapacitních spojů typu bod‑bod a připouští využití duplexního sdílení typu TDDFDD s tím, že přidělovány jsou vždy duplexní páry.

Návrh změn ve využití spektra nebyl zatím úřadem zveřejněn, teprve se připravuje.

Rada ČTÚ se na zasedání také „seznámila se záměrem předložit do veřejné konzultace výsledky mapování širokopásmové infrastruktury v rámci přípravy programu na podporu projektů zaměřených na budování přístupových sítí nové generace (NGA)“.

BRAND24

Veřejnosti je tento záměr znám především pod názvem „Digitální Česko“. „Mapovalo“ se prostřednictvím dotazníků zpřístupněných na webu ČTÚ v létě. „Veřejnou konzultaci považuje ČTÚ za důležitý krok při ověření výsledků mapování,“ uvádí se dále v tiskové zprávě.

Materiál k NGA bude do veřejné konzultace předložen do konce letošního roku, sdělil pro Lupu Martin Drtina.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).