Hlavní navigace

Zašlý a nový lesk hostovaných aplikací

26. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Microsoft, Google, nejnověji SAP. Zdá se, že trh hostovaných aplikací pro podnikovou klientelu nabírá na síle. Může se stát trhákem? Z pohledu firemního uživatele má sázka na hostované aplikace několik zásadních pozitiv, přetrvávají však i rizika online řešení.

Zapomenutý trend

Jestli existuje něco, co je potřeba Microsoftu (a několika dalším firmám) připsat k věčnému dobru a na věčnou paměť, pak je to bravurní schopnost rozpoznávat technologické trendy, ale současně tragická neschopnost je identifikovat v prostoru a v čase. Kolik technologií bylo prezentováno za jednoznačnou podobu blízké budoucnosti jen proto, aby je pak potenciální zákazníci a uživatelé ignorovali? A kolik z nich pak oslavilo úspěch o něco později, v jiné podobě a s jiným dodavatelem? Namátkou připomeňme komplexní místní a síťové prohledávání dat, pokročilé telekonferenční systémy (kdo vzpomene a kdo používal NetMeeting?), Instant Messaging spojený s externími službami s přidanou hodnotou a další a další.

Jedním z trendů, které Microsoft skutečně „přepálil“, byla naivní představa o tom, že běžně používané aplikace je možné přesunout do prostředí Internetu. Důsledkem očekávání hromadného exodu například kancelářských prostředků z počítačů na servery je dodnes postavení Internet Exploreru, zbytky technologie Active Desktop, některé z vlastností používaných i v jiných prohlížečích, než je IE, a hlavně hořko v ústech vizionářů, kteří někdy kolem roku 1997–8 hořeli nadšením pro zcela nový druh používání počítačů. To, co bylo prohlašováno za jednoznačný trend budoucnosti, se jednoduše nenaplnilo. Přinejmenším ne v očekávané míře. Všichni se s tím smířili (pozn. red.: od této představy nicméně už ustoupil i Microsoft, viz nedávný rozhovor s Petrem Karáskemčeského Microsoftu).

Jak se zdá v poslední době, dávno zapomenutý trend se pozvolna stává skutečností. Samozřejmě ne v tak extrémní podobě, jaká mu před bratru deseti roky byla prorokována, ale to by snad ani nešlo. To, čemu říkáme hostované aplikace, není ve skutečnosti ničím novým, pouze se používají v jiné formě než jako základní kancelářské a pracovní programy. Každý, kdo někdy použil webmail, webové bankovnictví nebo databázi s webovým rozhraním, jako je firemní telefonní seznam, ví, o čem je řeč. Hostovaná aplikace je nejjednodušší a z pohledu koncového uživatele nejpřátelštější cestou k zajištění přístupu k informacím a nebo třeba k týmové spolupráci. Typickým uživatelem těchto aplikací – v případě, že je provozuje nezávislá společnost, která je pak poskytuje klientům – ale prozatím vždy byl uživatel domácí, případně velmi malá společnost. To se mění.

Krájení chleba

Sada nástrojů Google Apps se stává mezi firemní klientelou známou. Tak, že se Google už vyplatilo ji počeštit. Velcí dodavatelé, jako třeba Microsoft, nabízí své Office Live, což je doplněk ke konvenčnímu softwaru. Ovšem například SAP chce nabízet – považte – hostované ERP, což je přece jen už silnější káva. Hostovanou aplikaci si totiž lze běžně představit právě jako doplněk nebo rozšíření funkcionality. Ale jako základ firemního informačního systému (pozn. red.: oslovili jsme českou pobočku Googlu s dotazem na počet nasazení Google Apps v českých firmách, ale odpověď jsme do uzávěrky nezískali)?

Vzhledem k rostoucímu počtu velkých hráčů, kteří se rozhlížejí na trhu hostovaných aplikací (čím dále tím komplexnějších a komplikovanějších), bychom asi mohli tvrdit, že se jedná o nový trend. Světě div se, o trend, který přichází deset let poté, co jej Microsoft a několik jeho partnerů předpovědělo. V trochu jiném, méně kategorickém kabátku, ale – a to je to důležité – je tady. Nabízené služby se stávají smělejšími, ale také komplexnějšími. A přestože obligátní textový procesor a tabulkový editor z počítačů jen tak nevytlačí, tvoří jim doplněk, který se blíží plnohodnotnému řešení. A jednotliví dodavatelé jsou si toho velmi dobře vědomi.

Tipy C

Konec strachu a lepší zítřek?

Z pohledu firemního uživatele má sázka na hostované aplikace několik zásadních pozitiv. Ušetří na hardwaru a hlavně na softwaru, na technické podpoře a správě systémů. Na druhé straně se stává závislým na partneru – poskytovateli služeb, na konektivitě s okolním světem. Běžná firma dokáže stále fungovat, pokud ztratí spojení do Internetu, ale její IT samotné funguje dál. Stačí mít ale pronajatu jednu kritickou aplikaci a výpadek konektivity znamená zastavení koleček, nebo přinejmenším značnou komplikaci (ano, existují Google Gears, ale to na komplikaci nic nemění). Soudný manažer to ví, a právě proto hostovaným řešením nedůvěřuje. Nicméně spolehlivost služeb připojení se neustále zvyšuje a lákadlo úspor je opravdu nemalé. Společně se zvyšující se úrovní hostovaných služeb jsou to patrně hlavní dva společně působící důvody toho, že čím dál tím více jinak konzervativních správců firemních financí o využití některého z řešení vážně uvažuje. A poskytovatelům, hlavně těm velkým, tak způsobuje vidinu nových ekonomických žní. Přitom platí staré pravidlo, že zvyšující se počet uživatelů nějakého řešení zvyšuje jeho „gravitaci“, tj. atraktivitu pro další. Odtud je cesta k trháku krátká. Ale stejně tak ke strašlivému krachu, ke kterému stačí, aby se některá z předních služeb ukázala jako nebezpečná, nespolehlivá nebo nepoužitelná.

Přesto se však zdá, že onen před léty předpovězený trend začíná ožívat. Prozatím je dost času na to, aby se na něm svezli i malí dodavatelé a poskytovatelé služeb. Je samozřejmě otázkou, kolik jich ještě bude, a zda celý „trend“ neskončí na smetišti dějin obdobně jako mnoho předchozích. Myslím, že ale můžeme být mírně optimističtí a představovat si hostovaná řešení ve stále více a více organizacích.

Máte zkušenosti s hostovanými aplikacemi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).