Hlavní navigace

Názor k článku Zastaví Polsko dohodu ACTA? od eee - Stejne existuje dusevni vlastnictvi, ja neco vim a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2012 8:30

    eee (neregistrovaný)

    Stejne existuje dusevni vlastnictvi, ja neco vim a ty ne, ja umim neco vytvorit a ty ne. Otazku kterou resime je jina a to pravo na vlastnictvi.

    To ze neco mas jeste neznamena, ze ti to nemuzu vzit, ze je spatne ti to vzit. Staci vyznavat pravo silnejsiho a ze pravo na vlastnictvi ma ten silnejsi a ze tak je to spravne a dobre a je to. A ted mi rekni, proc bych te nemel majznout necim po hlave a neokrast te? Protoze je spravne a dobre, kdyz te okradu, protoze jsem silnejsi a sila je zdroj dobra.

    Presto to v lidske spolecnosti funguje jinak. Lide zjistili, ze je vyhodne, kdyz nejsou tak silni individualisti a ze mnohem lepsi je pro vsechny, tedy spolecnost, kdyz spolupracuji. A vymysleli si nejaka pravidla souziti. A tato pravidla se vyviji s vyvojem lidske spolecnosti a jejiho poznani.

    Po nekolika tisici letech se nam podarilo dospet k dulezitym vysokym mravnim hodnotam, predevsim rovnosti prav pro vsechny, bez ohledu na pohlavi, rasu a tak dale. Tento proces jeste neni zavrsen, jak v uplatnovani tohoto idealu rovnosti, tak v jeho globalizaci, zatim je teritorialni, ale to je jen otazka casu a dalsiho nevyhnutelneho vyvoje. Neni cesty zpet, pokud lidstvo nema projit hlubokou krizi a i ta by vedla pouze k ociste a pokracovani vyvoje timto smerem.

    Pro udrzeni zivota a vyvoje lidstva je podstatna a dulezita prace lidi. A to nejen fyzicka, ale i dusevni. Cim je nase civilizace vyspelejsi, tim vetsi vyznam a dulezitost ma dusevni prace, tim je hodnotnejsi a tim vetsi ochranu prirozene potrebuje. Technologicky boom, ktery lidstvo posunul o notny kus vpred je uzce spjat s mravnim vyvojem lidi a ochrane dusevniho vlastnictvi. Prave jeho ochrana umoznila do dusevni prace, do vedy, vyzkumu i kultury investovat daleko vice prostredku.

    Pripadnou moznosti replikovat fyzicke veci by se jen o to vic zvysil vyznam a hodnota dusevni prace a o to vic by se zvysila jeji ochrana. Je _naivni_ si myslet, ze by napriklad automobilka velmi draze vyvinula novy automobil a lide si ho pak zdarma replikovali.

    Moznost zdarma replikovat informace a data neznamena, ze se daji zdarma take ziskavat a vytvaret. A tedy ani ze nemaji zadnou hodnotu. A pokud maji hodnotu, je potreba ji uhradit. A tak to je a tak tomu bude, dokud k vyvoji lidstva a jeho udrzovani pri zivote bude nutna lidska prace, at fyzicka nebo dusevni.

    Ano, pokud autor vydavateli proda majetkova prava ke svemu dilu, tak uz je nema. Ale to je veci dohody mezi autorem a vydavatelem. Obecne to neni nutne. Vydavatel autorske dilo muze vydat, aniz by mu autor sva prava k dilu prodal.

    To ze zadna prava nikdy neexistovala, tim chcete rict, ze nemate zadna prava? To snad ne. Prava (a povinnosti, na ty se rado zapomina) jsou veci spolecenske dohody a jsou tu od nepameti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).