Hlavní navigace

Zavináč 2001 zůstává konzervativním

6. 2. 2002
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Nominace na ocenění Zavináč 2001 nepřinášejí žádné velké překvapení. Snad jen mezi obchody se prosadilo Bílé zboží a mezi novináři Ladislav Zajíček. Ostatní nominace ovšem vypadají jakoby akademici opisovali z rok starého seznamu. Právě tato skutečnost kalí i radost z pěti nominací, které získali lidé spjatí s Lupou.

Kam až moje paměť sahá (ten rok v ní ještě udržím ;-), potud nominace na cenu Zavináče dostávají téměř stejní lidé a projekty. Jen posuďte, jaká jména byla představena na úterní tiskové konferenci v továrně na zábavu klubu Lávka:

V závorce jsou uvedena jména nominovaná loni, hvězdičkou je pak označen držitel ocenění.

Nejlepší portál:
Atlas, Centrum, Seznam
(Atlas, Centrum, Seznam*)
Nejlepší zpravodajský web:
České noviny, iDnes, Lupa
(iDnes*, Lupa, Neviditelný pes)
Nejlepší zábavný server:
Flashfun, Kompost, Novinky
(Flashfun, Fudge, Novinky*)
Nejlepší e-obchod:
Bílé zboží, Obchodní dům, Vltava
(Albumcity*, Shop.cz, Vltava)
Nejlepší internetová služba:
eBanka, Justice.cz, Mapy Atlasu
(eBanka, Mapy Atlas, Obchodní rejstřík*)
Nejlepší web firmy nebo instituce:
Justice.cz, Ministerstvo vnitra, Škoda Auto
(Ministerstvo vnitra, Poslanecká sněmovna*, Škoda Auto)
Nejlepší wapová stránka:
Click, iDnes, Jízdní řády
(Click, iDnes*, Juice)
Nejlepší internetový podnikatel:
Marek Antoš, Jiří Hlavenka, Ivo Lukačovič
(Jiří Hlavenka, Ivo Lukačovič, Roman Staněk*)
Nejlepší webový designér:
Adam Hauner, Tomáš Moščák, Míša Suchá
(Adam Hauner, Tomáš Moščák, Tom Vild*)
Nejlepší internetový novinář:
Miloš Čermák, Jiří Peterka, Ladislav Zajíček
(Miloš Čermák, Ondřej Neff*, Jiří Peterka)

Budete mě asi podezřívat z podjatosti, ale osobně bych nominace na nejlepší portál viděl spíš jako trojku: Centrum, iDnes, Tiscali. Moje volba by zohledňovala skutečnost, že Tiscali vybudoval právě během uplynulého roku nový zajímavý a silný server, který si získává stále více příznivců (Tiscali, tichá voda břehy mele). Nominací iDnes bych pak (pravda velmi kontroverzně) ocenil, že Mafra jako první pochopila sílu spojení různých médií a zároveň kvalitu zpracování jednotlivých projektů portálu, a to včetně u nás výjimečného spojení fulltextového vyhledavače se zpravodajskou databází (Zprávy iDnes na Google nehledejte). Centrum si pak cenu zaslouží pro flexibilní reagování na aktuální potřeby uživatelů, zvláště se to projevilo během zářijových teroristických útoků ve Spojených státech Amerických, a také za chytrý tah, při němž Centrum aktivovalo několik zábavních programů. Čím si ale zaslouží nominaci Seznam a Atlas?! Určitě se na to zeptám členů Akademie po slavnostním předání cen, ke kterému dojde 20. února v klubu Lávka (a stejně jako Lvy bude Zavináče uvádět Jaroslav Dušek).

V sekci zpravodajských webů se mezi nominované nedostal Neviditelný Pes - zdá se, že tady Akademie reflektuje jeho neustále upadající úroveň, kdy se z něj stala politická tribuna a kdy design stránek (za který loni dostal cenu Tom Vild) úspěšně brání jakékoli snaze o orientaci. Přestože velmi přeji nominaci Českým novinám, domnívám se, že Akademie pravděpodobně úplně zapomněla na pokrok, kterého v loňském roce dosáhl největší sok iDnes na webu, totiž Economia OnLine - dnešní iHNed je prostě úžasný a skvělý a jeho absence mezi nominovanými je poněkud zarážející. Jedním dechem musím vyjádřit překvapení nad nominací Lupy. Lupa totiž zpravodajským webem není, a to ani oborovým zpravodajským webem a umístit ji do této kategorie, to je totéž, jako by Květy byly oceněny jako nejlepší deník. Možná by Akademie měla zvážit, zda kategorii nepřejmenovat na zpravodajské a publicistické weby, pak bych ovšem postrádal mnohé další projekty, které by si nominaci jistě zasloužily - je ostudou, že weby jako je Doktorka, Victorie, Tvoje, AllyTrade, Měšec a další zajímavé projekty se o žádnou cenu ucházet nemohou.

Kategorie Nejlepší zábavný server proti loňsku změnila název, loni šlo o servery zábavní. Nevím, jestli jde o překlep, nebo o rozšíření pole, protože mnohé velmi zábavné servery mezi zábavní nepatří. Přesto ani tady se nedočkáme překvapení. Fudge vypadlo, protože jeho kvalita po změně provozovatele je napováženou, a Kompost, který ho nahradil, je nejpravděpodob­nějším favoritem, ačkoli v podstatě nejde o žádnou velkou bombu a připomíná spíš časopisy studentů nižších tříd gymnasií. Servery, které skutečně poskytují zábavu, opět asi Akademie nezná.

Daleko zajímavější vývoj můžeme sledovat mezi e-obchody (loni internetové obchody). Opět si ale neodpustím připomínku: Mezi nominovanými servery jsou projekty bezesporu kvalitní, ovšem nenajdeme tu zástupce B2B serverů a ani žádné výjimečné projekty. Loni vyhrálo Albumcity a letos to patrně čeká Bílé zboží - takže je patrné, že vítězí servery zaměřené na určitou komoditu před obchody prodávajícími cokoli, a proto bych očekával, že se mezi nominovanými objeví více takových; například prodejna vín (Vinium, ArchVin, ExcellentClub) nebo květin (RosaNet, Bohemia Flowers).

Pobná situace jako mezi zábavními servery panuje na poli nejlepších služeb. Místo Obchodního rejstříku je tu Justice.cz, jinak Mapy Atlasu i eBanka zůstávají. Je pravda, že všechny nominované služby jsou opravdu na vysoké úrovni, ale vtírá se mi stejná otázka jako před lety u Českých Grammy: Nejsou to náhodou pořád ti samí, protože porota nezná nic nového, nebo protože nechce znát?

S lítostí konstatuji, že Nejlepší web firmy nebo intituce je opět stejný případ. Zde ovšem Jusitce.cz své místo má oprávněně - portálek, který vytvořilo Ministerstvo spravedlnosti, je ukázkou toho, jak by měla fungovat stránka každé státní instituce. Takový pocit ale nemám u MVČR - i zde jsou informace dobře spravované, avšak ministerstvo zcela propadá z usability a fakt, že web nesplňuje podmínky pro dostupnost pro občany se specifickými potřebami (což je nový evropský eufemismus pro postižené), by pro Akademii měl být daleko závažnější. Zvlášť špatné zpracování webu vnitra vynikne při srovnání s jediným zástupcem komerční sféry. Web Škody Auto by si zasloužil jako protivníka třeba výborný web Českého Telecomu. Možná je při nominacích na škodu, že jsou uváděny jen tři. Určitě by nikomu neublížilo, kdyby Zavináč uváděl nominací třeba pět, aby alespoň tímto způsobem mohly být oslaveny další kvalitní weby.

wapových služeb přiznám vlastní nedostatečnou kvalifikaci. Překvapuje mě ovšem nominace Clicku, který sice má podporu reklamní kampaně, avšak pokud mají být jeho služby nejlepší, pak je to s českým wapem nahnuté - téměř celý uplynulý rok byl provázen stížnostmi uživatelů na nefunkčnost.

Sekce Nejlepší internetový podnikatel (Marku, gratuluji) by se měla přejmenovat na internetového magnáta. mně mezi nominovanými silně chybí jméno Romana Slavičínského (Zoner Software) nebo Jakuba Ditricha (Globe Internet) - oba jsou podnikateli více než úspěšnými na poli webhostingu. Nominaci by si jistě zasloužil i někdo z tria Najman, Najman, Slovák (Nexum Trilog) nebo Pexidr, Jenkinsová, Šebesta (I Like This!) či dvojka Holečko, Bittner (Et netera) - toliko představitelé úspěšných webintegrátorů, případně i Burcal a Fryc (Bilezbozi.cz) či Nebeský a Kusák (Musica Bona) - kteří zastupují obchodní cech. A těch jmen je mnohem více. Připadá mi, že právě tato tři byla vybrána jen pro mediální známost. Zavináč by ale neměl být obdobou Českého slavíka, daleko spíše se od něj očekává, že se stane Andělem.

Pohled na nominace v sekci Nejlepší webový designér (Adame, držím palce) mě přinutil k hlubšímu pohledu na sestavu porotců. Loňská volba Toma Vilda doháněla k nepříčetnosti členy nejproslulejší konference o webdesignu a kromě jiného se stala také hlavním podnětem pro úpravu formátu SkrzNaSkrz na Lupě do takové podoby, aby se i členové Akademie mohli seznámit s dalšími jmény webdesignerů. Je mi záhadou, kam se vytratila jména jako Pavel Šimek, Petr Štěpánek, Robert Haas, Václav Vančura, Martin Eder, Martin Kalda, Petr Slobodzian, Tomáš Celizna a další. Mishka, Teac a AHA, ať se na mne prosím nezlobí, nominaci jim ze srdce přeji, ale mezi mnou jmenovanými jsou lidé, kteří své kvality osvědčili v několika naprosto odlišných typech zakázek a projevili větší rozpětí stylů nežli lidé vybraní porotou.

Kategorie novinářská (Jiří, blahopřeji) tradičně nejlépe ukazuje na cliché a s dovolením nekompetentnost Akademie k rozhodování o tom, co je na českém Internetu nejlepší. Osobně bych z trojice navržených vybral Ladislava Zajíčka. Ne snad protože by byl ztělesněním pravého nezaujatého a profesionálního novináře, ale protože byl osobností na českém webu vynikající a za svého života pramálo uznávanou. Přestože obě další jména ukazují osobnosti mezi interentovými novináři nepřehlédnutelné, opět se nemohu zbavit dojmu, že nominovaných by mělo být alespoň pět. Poklepávání po ramenou pánové Čermák, Peterka a Zajíček nijak zvlášť nepotřebují, ale pro další novináře, kteří dali přednost Internetu před jistotou klasických médií, by se zveřejnění jejich jména na tabuli cti mohlo stát dostatečnou satisfakcí za ústrky, které proti svým kolegům ze starých médií denně při výkonu své práce zažívají. Ani zde se neubráním spekulaci, že Akademie vlastně nezná jiné médium, nežli Reflex, Lupu, České noviny a iDnes, a to je škoda. Musím však říci, že skutečnost, že všichni tři nominovaní publikují na Internetu na Lupě (a samozřejmě i jinde), není ani tak výrazem toho, že by Lupa měla v Akademii nějakou kliku, ale je to ponejvíce důsledek našeho prosazování jmen autorů a budování Lupy na osobnostech - naše vážená konkurence pro posílení jména svých autorů nedělá ani z poloviny tolik jako Internet Info.

Karty, jak se zdá, byly před rozdáním špatně promíchané, a tak by krupiér měl přiznat, že tuhle profesi je třeba vykonávat způsobem úplně odlišným. Už dnes je mi jasné, že lepší to nebude ani s výsledky veřejného hlasování o Osobnost českého Internetu. Jak rád bych, aby vyhrál někdo, kdo je skutečně svěží posilou a lákadlem na Internetu - bojím se, že opět ocenění převezme někdo ze zasloužilých funkcionářů: Neff, Čermák, Lukačovič? jak skvělé by bylo vidět Zavináče konečně v rukou Františka Fuky, Ivana Straky nebo Tomáše Baldýnského, tedy osobností, které rok co rok zůstávají na nižších pozicích, protože je pravděpodobně nezná tolik hlasujících. Mojí volbou ovšem je Zuzana Fenclová, vpravdě dobrá duše českého webu, která sice není mediálně proslulá, ale bez ní by český web vypadal zcela jinak.

BRAND24

Kudy z toho ven, aneb Poučení pro příště: Když jsem nedávno přebíral od svého předchůdce Zbyňka Heřmánka server Vajíčko, ptal jsem se ho na fungování Akademie populární hudby, jíž je jako hudební publicista členem. Pokud mohu coby nezávislý pozorovatel soudit (nejsem členem ani té internetové), pak internetoví akademici mají ještě hodně co dohánět. Pokud jsem opakovaně na předchoích řádcích žehral na to, že Akademie patrně vůbec neví, co se vlastně na Internetu děje a její volby podle toho i dopadají, pak musím zase na druhou stranu přiznat, že ani nečekám, že by každý akademik měl v hlavě analytický stroj a archiv Lupy. Možná by jen stačilo, kdyby Akademie svým členům poslala totéž, co dostávají akademici hudební - rešerše a seznamy jmen. Stejně jako každý hudební akademik dostane seznam vyšlých alb (podle ISBN), tak by naši akademici měli mít k ruce seznam ke každé kategorii. U obchodů, u zpravodajských serverů (podle ISSN), u herních, u novinářů… Alespoň tolik by pro porotce organizátoři udělat mohli. Jinak se příští rok dočkáme jen té změny, že v kategorii internetových novinářů odpadne Zajíček, aby se k nim vrátil Neff.

Samozřejmě, že mě těší, že mezi nominovanými je Lupa, Marek Antoš, Adam Hauner, Jiří Peterka a Ladislav Zajíček, ale obávám se, že to nestačí. Zavináč se stává zkostnatělým oceněním přirovnatelným k Českému slavíkovi nebo Řádu práce. Na internetu se ovšem pohybuje více úspěšných a výrazných osobností, které si ocenění zaslouží, a bohužel, pokud budou k výběru akademici přistupovat nadále takto konzervativně, dříve nebo později Zavináč ztratí své kouzlo. Takže, až budete hlasovat o největší internetovou osobnost roku 2001, pamatujte, že se jmenuji Martin Kopta.

Odpovídají nominace na Zavináče 2001 vašim představám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).