Hlavní navigace

Zavřeme je všechny

22. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rozhodnutí soudu ve Švédsku vzbudilo nemalou vlnu emocí – zakladatelé serveru The Pirate Bay musí zaplatit vysokou pokutu a navíc půjdou na rok nepodmíněně do vězení.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Celá věc vyvolává bouřlivé diskuse – na jedné straně jsou to odpůrci rozsudku, kteří plánují svolávat do Stockholmu demonstrace na podporu odsouzených, na straně druhé distributoři a výrobci filmů, kteří to zase vidí jako významné gesto směrem k veřejnosti, že i porušování autorských práv je zločinem, a dokonce postižitelným.

Obhájci svoji taktiku založili na tom, že The Pirate Bay žádný nelegální obsah ani nenabízí a ani na něm žádný takový obsah není uložen. Poskytuje pouze nějaká metadata, která jeho uživatelé sami a zcela dobrovolně použijí k tomu, co uznají za vhodné.

Nebudu se do diskuse vkládat z pozice práva, ale pokusím se poukázat na některé zajímavé skutečnosti spíše etického charakteru.

Prvně je potřeba si říci, co by zákony jako trestné měly postihovat a co nikoli. Obecně by jistě mělo platit, že to, co vnímá většina společnosti jako nebezpečné či špatné, by mělo být nějakým způsobem trestáno. Zákony represivního charakteru by neměly být v zásadě ničím jiným, než ochranou společnosti před někým, kdo nedodržuje pravidla hry.

Zde se ale naskýtá otázka, jak je to s nelegálním stahováním filmů, hudby či programů. Vnímáme to jako něco špatného a ohrožujícího? Nejedná se o jev natolik rozšířený a provozovaný, že je nesmyslné ho nazývat trestným činem?

Špatná není alegorie s kouřením. V zásadě všichni nějak tušíme, že kouření aktivní ani pasivní příliš neprospívá zdraví a že ho dokonce poškozuje. Ale protože se jedná o jev natolik rozšířený, že bychom museli nechat uvěznit velkou část populace, snažíme se spíše tento jev korigovat, omezovat jej nebo o prevenci. Představa, že rodiče, který kouří nad kočárkem novorozence, zatkneme a odsoudíme za ohrožování výchovy, týrání dětí a ublížení na zdraví, je mimo kontext současné doby. Maximum, co můžeme dělat, je vysílat šoty v televizi či na krabičky cigaret vkládat varovné nápisy.

Čtyři zakladatelé serveru jistě nekonali nějaký světově pozitivní skutek. V zásadě usnadňovali lidem porušovat autorská práva, což je (pro většinu lidí) jistě eticky chybné rozhodnutí. Na druhou stranu, má-li existovat nějaký princip spravedlnosti, neměli bychom požadovat, aby stejný trest dostali také všichni ti, kdo služeb The Pirate Bay užívali? Tedy ti, kdo stahovali a distribuovali prostřednictvím torrent sítí nelegální obsah?

BRAND24

Myslím, že jistě ano. A k nim bychom měli přidat každého, kdo používá nejen nelegální programy, ale také jen porušuje licenční podmínky. Padni komu padni. Zavřeme je všechny a bude spravedlnosti učiněno zadost.

Jen bychom si možná měli položit otázku, zda jsme nezvolili to nejjednodušší řešení na úkor toho nejlepšího. Strategie zavřít všechny je totiž nerealizovatelná, nevýchovná a hlavně dvojsečná. Verdikt soudu je přínosný v tom, že otvírá diskusi o tom, jakou míru pirátství bychom měli být ochotni tolerovat nebo zda je pirátství skutkem natolik závažným, že by se za něj mělo chodit do vězení. Jen ta cena za diskusi je možná až příliš vysoká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).