Hlavní navigace

Zázračné vyléčení rakoviny? Jak svět naletěl jedné mladé dívce

7. 4. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Příběh Belle Gibsonové vypadal skoro jako zázrak. Vyléčit rakovinu jenom změnou životního stylu – kdo by si něco takového nepřál?

Na internetu dnes musíte prověřovat prakticky všechno a nemusí být zrovna Apríl, ani nemusí jít o text pocházející z fantasmagorických webů. Zásadní problém tkví v tom, že existuje dost lidí, kteří slepě uvěří čemukoliv, a pak to budou až do krve bránit. A pak také v tom, že dnes je na prvním místě všeho vydělávání peněz. A když tohle vše dáte dohromady, tak je tu příběh Belle Gibsonové.

Šestadvacetiletá žena vyhrála boj nad pěti rozdílnými druhy rakoviny (ano, skutečně pěti, jako by nestačil jeden) jenom tím, že změnila životní styl a začala žít zdravě. Ve skutečnosti se ale žádné zázračné vyléčení ani žádná rakovina nekonaly. Skutečností je, že Annabelle Natalie Gibsonová, ve skutečnosti 23 let stará, vytvořila zcela vymyšlenou internetovou osobnost. Osobnost, která přežila rakovinu krve, mozku, sleziny, jater i dělohy.

Účet healing_belle na Instagramu nasbíral na 193 tisíc sledujících. Dívka jim pravidelně dodávala dávku optimismu prokládaného tím, jaké „zdravé“ produkty si mají kupovat. A také jaké alternativní terapie jim mohou zachránit život. Právě zdravý život a alternativní medicína jí měly zachránit život. Není divu, že Gibsonová se v Austrálii (odkud vše pochází) stala ikonou a příkladem toho, jak lze porazit smrtelnou nemoc.

Článek The Whole Pantry founder inspires in the face of terminal cancer z konce loňského roku ještě Belle Gibsonovou a její thewholepantryapp.com popi­suje prakticky jako zázrak. Včetně toho, jak se mobilní aplikace stane hitem v Apple Watch, ve kterých má být předinstalovaná.

Pokud ani teď v tom všem nevidíte nic podezřelého, můžeme přitvrdit. Rakovinu mozku si totiž Gibsonová údajně „pořídila“ v roce 2009 poté, co byla očkována vakcínou proti rakovině děložního čípku (jak jinak, očkování je přece špatné a něco takového velmi dobře poslouží u těch, kteří tomu rádi fanaticky uvěří). Právě toto očkování mělo mít vliv na to, že se v mozku Belle Gibsonové objevil tumor. Zbývaly jí tehdy pouhé čtyři měsíce života, odmítla léčbu a nasadila alternativní terapie.

Stále nic podezřelého? Tak pojďme dále. Rakovinu, včetně té první, se Belle Gibsonové podařilo porazit, hádejte čím – detoxikací organismu. Právě na ní pak posléze bylo založeno všechno, co Gibsonová svým věrným pečlivě a neustále prodávala pod značkou Whole Pantry. Včetně kuchařky, mobilní aplikace (stovky tisíc stažení, jednička v australských iTunes a v řadě dalších zemích).

První rakovina, druhá rakovina, stále to nestačilo, takže loni Gibsonová fanouškům oznámila třetí a čtvrtou. V oznámení nechybělo ani to, jak velké bolesti jí nemoci působí, protože tentokrát je napadena krev, mozek, slezina, játra a děloha. Ale také nechyběla podpora prodeje knihy a slib, že 25 % zisku dá na charitu (včetně tvrzení, že už dala 300 tisíc dolarů).

Hlavní postava se skrývá

Přichází březen 2015 a Backlash over app developer Belle Gibson's missing charity money náhle ukazuje něco zcela jiného, než výše zmíněný oslavný článek. Peníze, které Gibsonové vybrala na charitu v letech 2013 až 2014, charitám vůbec nepředala.

Čtyři z pěti charitativních organizací zmíněných v kampaních vůbec neměly ponětí o tom, že mají být do celé věci zapojeny. Gibsonová se vymlouvala na zmatek v účetnictví a informovala o tom, že si najala účetní firmu, která má do všeho vnést pořádek. Nechybí klasické mazání nepříznivých komentářů na Facebooku a blokování těch, kdo se příliš dotazují.

Výše zmíněných 300 tisíc dolarů, které Gibsonová měla už dříve věnovat na charitu, se nakonec ukazuje jako další lež. Výmluva? Prodeje aplikace prý nebyly tak velké. Zlatým hřebem je, že Gibsonová popírá, že by snad někdy pomáhala lidem neřešit rakovinu tradičním medicínou. Včetně toho, že formulace, které to dokazují, mizí ze sociálních sítí. Mizí také osobní účet Belle Gibsonové na Instagramu i Twitteru a firemní účty The Whole Pantry prjdou důkladným promazáním.

TIP: Belle Gibsonovou už najdete i ve Wikipedii. Nechybí tam ani to, že je podezřelá z podvádění a najdete tam i řadu dalších detailů.

V iTunes už aplikaci Whole Pantry nenajdete, Mashable píše, že ji smazal přímo Apple. Ukončena byla i propagace aplikace pro Apple Watch. Samotná Belle Gibsonová se podle Mashable skrývá a na sociálních médiích se zatím vše okolo ní i její firmy probírá ze všech stran.

Mylná diagnóza v Německu

The Australian zveřejňuje vyjádření Belle Gibsonové, která nakonec tvrdí, že rakovinu neměla a vinen je nejmenovaný lékař z Německa. Tomu ale odporují informace, které uvádí Mashable: v roce 2009 Gibsonová na internetu psala o několika operacích srdce a rakovině. Popisovala i tumor na mozku nebo to, jak si nemůže dovolit operaci srdce. A světe div se, také zázračné vyléčení, včetně „smrti trvající tři minuty na zástavu srdce“ následované „šesti hodinami kómatu“.

‚Cancer survivor‘ Belle Gibson retains lawyer je další fáze vývoje, ve které se dozvíte, že si Gibsonová najala právníka, který má vše vyřešit. Tedy to, že je neprávem obviňována a že jsou na ní šířeny pomluvy. Článek už, mimochodem, hovoří o 23 let staré Belle Gibsonové (nikoliv dvaceti šestileté, jak sama tvrdí).

Dívky se nakonec zřekl i časopis Elle, který o ní ještě v prosinci loňského roku napsal oslavný článek a označil ji za „nejinspirativnější ženu roku“. Vydává text What we know about Belle Gibson, ve které vysvětluje nejenom vydání loňského článku, ale také ji označuje za patologickou lhářku. Článek Elle je poměrně dlouhé čtení, které zdařile shrnuje vše výše řečené, ale věnuje se také tomu, jak nebezpečné je v případě léčby rakoviny mylné vyvolání důvěry v „alternativní“ léčbu.

Chceme zázraky, dostaneme zázraky

Belle Gibson and the pernicious cult of ‘wellness’ uvádí, že příliš mnoho chceme věřit v sílu změny životního stylu. Možná to jde ještě rozšířit: příliš chceme věřit v zázraky, a ochotně pak skočíme na podvody, nesmysly i lži.

BRAND24

Pro další příklad nemusíme chodit daleko – co si myslet o těch, kdo považují látku, která odpovídá čistidlu na bazény, za lék na všechno, včetně rakoviny (viz Alternativní medicínu ovládl boj proti parazitům a pití „bazénové dezinfekce“, a pokud to chcete vidět v praxi, tak Užíváme CDS (chlordioxid solution) na Facebooku přímo)?

Soucit s neštěstím a postižením je klasickým prostředkem podvodníků a chytráků. Pokud jde o Belle Gibsonovou, je zatím těžké říct, o co jí vlastně šlo. V úvahu připadá zcela cílená manipulace s lidmi, stejně jako to, že je opravdu nemocná. Nikoli pětinásobnou rakovinou, ale psychicky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).