Hlavní navigace

Zdraží u nás aukce UMTS služby?

25. 10. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nakolik ovlivní cena, kterou bude muset provozovatel zaplatit za udělení UMTS licence, ceny služeb následně operátorem poskytovaných? Je skutečně pravdou, že výběrové řízení by mohlo poskytnout lepší garance služeb a cen? A do jaké míry je optimální přidělit licence současným operátorům sítí GSM?

To jsou otázky, nad kterými si láme hlavu nejeden analytik či ministerský úředník. Otázky však samozřejmě zajímají také budoucí uživatele těchto služeb, lobbisty a díky tomu rovněž politiky. Dokonce jsme v našem lehce zatuchlém politickém rybníce podmínili schválení rozpočtu určitou formou výběru (aukcí). Článek by měl postihnout jednotlivé výhody a nevýhody se snahou vyvrátit mýty, které běží světem. Autor je příznivcem aukce licencí, nicméně jeho přesvědčení není fundamentalistické.

Základním problémem všech odpůrců aukce je fakt, že drahá UMTS licence zdraží služby koncovým uživatelům – něco ve smyslu: „Zaplatíme to stejně my nebo naše děti.“ Tato prognóza vychází ze skutečnosti, že všechny náklady se musí dříve či později provozovateli služeb vrátit. To je sice pravda, nicméně si dovolím jednu poučku, kterou nás učili na střední a posléze i vysoké škole – cenu určuje nabídka a poptávka, respektive rovnováha těchto faktorů. Domnívám se, že neplatí pouze v oblasti, kde existuje monopolní (či kartelovou dohodou upravené) prostředí a zároveň neexistuje žádný substitut produktu/služby. Navíc návratnost investic je závislá na míře používání sítě zákazníky (pokud některý z operátorů nepočítá s paušálem, což je utopie).

Tyto axiomy ovšem v oblasti UMTS neplatí. UMTS má poskytovat širokopásmové datové služby (v dnešní době se čeká, že především mobilní Internet). Nicméně ohrozí vývoj země fakt, že nebude moci každý videokonferovat v HDTV kvalitě jdouc po Václavském náměstí, nebo že uživatel dostane své multimediální zpravodajství do mobilu o 30 sekund dříve? Troufám si říci, že nikoliv.

Současný standard GSM by po aplikaci technologií EDGE měl umožňovat přenos rychlostmi kolem 384 Kb/s. Ano, tato rychlost je používána současnými ISDN videokonferencemi, tudíž by mohla dostačovat i pro videokonferenci na displeji mobilního telefonu. K dalším bezdrátovým technologiím patří FWA v pásmu 26 GHz, které je také bezdrátové a poskytuje šířku pásma v řádech megabitů za sekundu.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na klasické – pozemní – připojení. Technologie rodiny xDSL umožňují stejné, ne-li vyšší přenosové rychlosti. Technologie připojení kabelovou televizí (CaTV) také. V dnešní době (kdy máme de facto monopol na přístupové sítě jak v telefonních rozvodech, tak v rozvodech CaTV) se to může zdát naivní, nicméně v oblastech, kde je telekomunikační trh kus dál než u nás, existuje služba „unbundled access“, která za cenu regulovanou telekomunikačním regulátorem umožňuje přístup k fyzickému médiu alternativním operátorům. Tím v oblasti přidané hodnoty (například IP služby) nastává konkurence, která stahuje ceny dolů.

Jistě validním argumentem v diskusi je finanční vyčerpanost jednotlivých operátorů z důvodů nákupu licencí v západní Evropě. Nicméně cena, se kterou se počítá v aukci (cca 100 mil. USD), není taková, aby to ohrozilo finanční stabilitu kolosů, které plánují fúze v řádu stovek miliard ve stejné měně.

Pokud budou vybíráni noví držitelé licencí na základě výběrových řízení, hrozí, že dojde k netransparentnímu prostředí při výběru – v naší zemičce pohříchu vzniká takřka kolem každé licence.

Z autorova pohledu k nejhorší variantě může dojít v případě, že budou licence přiděleny současným operátorům. Výsledkem budou čtyři subjekty, které působí na telekomunikačním trhu, což je sice lepší než tři, ovšem počet sedmi operátorů, který by vznikl po přidělení čtyř licencí novým operátorům, je bezesporu pro konkurenci (a ceny služeb) vhodnější. Jako modelový příklad můžeme uvést stav v poskytování Internetu (kde působí desítky operátorů) a stav v oblasti datových okruhů (působí tři).

BRAND24

Argumentem pro přidělení licencí současným operátorům, který jsem bohužel zatím neslyšel, je fakt, že nový bezdrátový operátor se rovná nové stožáry. Nicméně ČTÚ má k dispozici silné nástroje, jak donutit ke spolupráci současné operátory s novými v oblasti sdílení kapacit na stožárech.

Výsledek? Aukce je nejlepším řešením, kterým vláda jasně ukáže, že jí záleží na liberalizovaném trhu telekomunikací. Noví operátoři budou muset nasadit konkurenceschopné ceny nezávisle na nákladech, současní GSM operátoři totiž budou chtít nabídnout také vysokorychlostní technologie. Bohužel se zdá, že (jako obvykle) vyhraje lobby – v tomto případě GSM operátorů – nad zdravým rozumem.

Jakým způsobem byste postupovali při udělování licencí UMTS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).