Hlavní navigace

Železný proxy server

18. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V minulých letech se u nás značně rozšířily produkty jako WinRoute či WinProxy, tedy softwarové proxy servery, které umožňují připojení celé sítě přes jeden počítač, jeden modem, jednu IP adresu. Zajímavou novinku však začala nabízet firma Mokrý Systems: hardwarový proxy server.

Informace v tuto chvíli čerpám jen z WWW stránek, které firma Mokrý Systems tomuto produktu věnovala; můžete si je nakonec prohlédnout sami a načerpat informace přímo u zdroje. Produkt jsme si však zamluvili na recenzi, takže snad již velmi brzy se s vámi budeme moci podělit i o vlastní zkušenosti.

Tento „železný proxy server“ nese označení CelerAccess 300, resp. 320, a pochází z dílny firmy Argus. Malá krabička, kterou představuje, přitom dokáže rámcově totéž, co produkty typu WinProxy a WinRoute, které však ke své činnosti potřebují běžící počítač-router. CelerAccess takové nároky nemá.

Základní funkcí je proxy, což znamená, že přes jednu krabičku, připojenou k Internetu, můžete připojit celou lokální síť. Mezi samozřejmé funkce patří „dial on demand“, což znamená, že se CelerAccess automaticky připojí, když dostane ze sítě požadavek na přístup k Internetu, a po určité době nečinnosti se zase odpojí. Je to pohodlný způsob, který navíc šetří poplatky za telefon. Jako určitá nevýhoda se mi naopak jeví, že CelerAccess nemá vlastní proxy cache. Neukládá tedy již jednou stažené stránky pro případ, že by je chtěl nějaký další uživatel, aby mu je mohla doručit lokálně, rychleji a bez dalšího připojování k Internetu.

Mezi další služby CelerAccess patří Mail Server, který nabízí možnost, aby měli všichni uživatelé vlastní e-mailové schránky i v případě, že u poskytovatele připojení mají jen jeden účet. Jako transparentní řešení mne napadá jen využití MX záznamu v DNS, protože při jiném druhu dodatečného třídění obvykle vznikají problémy s maily z konferencí. Jak to má CelerAccess vyřešené vám však budeme moci říci až po recenzi.

Tím, že všechny počítače v síti jsou vlastně ukryty za jednou IP adresou (obecný rys proxy serverů), se zároveň řeší velká část bezpečnostních problémů; CelerAccess má navíc interní firewall. Občas se však hodí, aby určitý přístup zvenčí zůstal zachován, zejména když máte v síti nějaký WWW či FTP server. Tuto možnost CelerAccess nabízí, jde o určité „tunelování“ spojení, které si můžete nastavit při použití tzv. Virtual Serveru.

Zajímavá je také možnost nastavení oprávnění jednotlivých uživatelů (přesněji jednotlivých počítačů v síti, jak se aspoň domnívám). CelerAccess to nazývá Filtry a umožňuje správci sítě, aby rozhodl, kteří uživatelé a k jakým službám Internetu budou mít přístup.

O peníze jde vždycky až v poslední řadě, kolik tedy CelerAccess stojí? Standardní varianta CA300 má koncovou cenu 8 999 Kč a verze CA320 (pro využití dvou modemů zároveň) 12 499 Kč. Na první pohled to není moc, zvláště když to srovnáte s cenami obdobných softwarových produktů a uvážíte, že na rozdíl od nich už CelerAccess nepotřebuje počítač. Přiznám se, že jsem na něj skutečně zvědavý a už se těším, až ho dostaneme na recenzi.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).