Hlavní navigace

Živé video netáhne. Meerkat prohrál s Periscope a změní se v sociální síť

7. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sledovat souboj mezi aplikacemi Periscope a Meerkat bylo zajímavé, už proto, že se rozdělovaly důležité pozice ve streamingu videa.

Ben Rubin, CEO Meerkatu, před pár týdny poslal investorům e-mail, ve kterém uznal, že Meerkat selhal. A to i přesto, že někdy před rokem byla tato aplikace na živé videopřenosy miláčkem médií a měla dobré předpoklady pro získání dobré pozice. 

Jenže hlavní konkurent Meerkatu, Periscope, měl k dispozici veškerou sílu Twitteru (a v průběhu boje ji neváhal i zneužívat. A nedávno se do boje zapojil další zásadní konkurent, Facebook, který dosud s video streamingem nikam nespěchal.

Neúspěšný ale nakonec není jenom Meerkat, ani konkurenti na tom nejsou nijak dobře. Důvod je přitom prostý: „live streaming“ videa v podobě, jakou přinášejí mobilní aplikace, se nechytil. Uživatelé o něj nemají žádný zásadní zájem a tak není ani dostatek těch, kdo by produkovali obsah. Pro současné diváky je to občasné obskurní divadlo, které nijak často nevyhledávají.

Konkurovat Twitteru se Meerkatu, podle očekávání, nepodařilo. A není to zdaleka jenom o marketingu či zviditelnění, ale také o technickém a finančním zázemí.

Ben Rubin tak nakonec myšlenku livestreamingové platformy vzdal a paradoxně chce z Meerkatu udělat sociální síť. Takovou, kde by všichni byli neustále živě. Což také znamená, že původní aplikace Meerkatu je sice stále funkční, ale žádný vývoj ji už nečeká. Konec.

Co hlavně vedlo ke konci Meerkatu?

Je dost jisté, že zásadním problémem Meerkatu byl prostě obsah. Představte si Facebook, kde není dostatek uživatelů, kteří by na něj pravidelně a často něco vkládali. Byl by nezajímavý a konzumenty obsahu, tedy ty, kteří se chtějí jenom dívat či číst, by si dlouho neudržel. A to jsme jen u pasivních konzumentů, které ještě lze získat poměrně snadno. Jenže pokud máte sehnat dostatek lidí, kteří budou vysílat živé video, už to zdaleka tak snadné nebude.

Meerkat se nakonec dostal na vrchol nejspíše někdy v květnu loňského roku, kdy počet těch, co na něm produkovali obsah, dosáhl zhruba stovky tisíc. Nakonec ale nepomohla ani integrace s GoPro a v druhé polovině roku se vývoj Meerkatu prakticky zastavil.

Sám Rubin v e-mailu investorům zmiňuje, že problém obsahu v podobě live videa je i ten, že zatímco lidé běžně vědí, jak vypadá dobrá fotografie, u videa (natož live videa) to je složité. Dodejme, že navíc většina lidí sice umí zaměřit mobil na něco a vysílat, ale chybí jim dostatek zkušeností k tomu, aby to vysílaní bylo dostatečně zajímavé a dostatečně technicky přijatelné.

Pokud se ještě zajdete na Meerkat podívat, zjistíte i jeden z dalších možných důvodů. Nepřívětivá, zmatená, vizuálně odpudivá aplikace, která se sice od prvních verzí zlepšila, ale pořád je to něco, co jdete používat snad jenom z donucení.

A poslední zásadní nedostatek, který má Meerkat společný i s Periscope? Živá vysílání jsou prostě jenom vysílání, nezůstávají uložená, není možné se k nim později libovolně vracet. Úspěch herního live streamingu (Twitch a podobně) je založený na principu, na kterém stojí i YouTube: to, co natočíte (odvysíláte), se vám neztratí a sledování videa nevyžaduje přítomnost diváků ve chvíli vašeho vysílání.

Video a sociální síť

Rubin nakonec v druhé polovině roku došel k tomu, že je čas to skončit. „Pivot“ startupu se jevil jako dobré řešení a investoři dostali informaci o konci původní myšlenky a příchodu nové. Paradoxem je, že místo původního live streamingu chce Meerkat vybudovat sociální síť.

UX DAy - tip 2

Jak píší v Meerkat Is Ditching the Livestream — And Chasing a Video Social Network Instead, o nové sociální síti se toho ví málo a Rubin příliš sdílný není. Přirovnává ji k Google Hangouts nebo Skype a skupinovému videochatování s lidmi, které znáte, ale také s lidmi, kteří jsou vám do té doby neznámí.

Rubinovi ke cti slouží to, že nejspíš zarazil utrácení peněz pro nesplnitelný cíl poměrně včas, byť jako vždy u něčeho takového, i zde vás může napadnout otázka, jestli ono „včas“ nebylo příliš pozdě. Periscope trpí stejnými problémy, nemá obsah, trápí ho technické potíže, a ani Twitter sám o sobě na tom není nejlépe. Facebook má s „live“ videem velké plány, ale spouští ho velmi opatrně, možná až příliš pomalu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).