Hlavní navigace

Zkracovač Twitteru, t.co, se na několik hodin odmlčel

9. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Lidská chyba stojí za výpadkem zkracovače t.co, který Twitter používá pro zkracování všech adres, které se vyskytují v tweetech. Celou t.co doménu odstavil omylem přímo registrátor na základě nahlášení phishingu (rhybaření) prostřednictvím některého ze zkrácených odkazů. Osobně jsem si výpadku všiml včera brzy ráno – t.co se ztratilo kompletně z Google Public DNS, ale například ve jmenných server Telefónica O2 záznamy ještě byly. Podle vyjádření provozovatel .co byl omyl odstraněn zhruba po 40…

Lidská chyba stojí za výpadkem zkracovače t.co, který Twitter používá pro zkracování všech adres, které se vyskytují v tweetech. Celou t.co doménu odstavil omylem přímo registrátor na základě nahlášení phishingu (rhybaření) prostřednictvím některého ze zkrácených odkazů.

Osobně jsem si výpadku všiml včera brzy ráno – t.co se ztratilo kompletně z Google Public DNS, ale například ve jmenných server Telefónica O2 záznamy ještě byly. Podle vyjádření provozovatel .co byl omyl odstraněn zhruba po 40 minutách a doména se tak vrátila do zóny a začala být opět postupně dostupná.

Připomeňme, že Twitter původně zkracoval přes t.co pouze delší odkazy, ale před několika měsíci zavedl zkracování všech adres. Zdůvodňuje to bezpečnostním hlediskem, tedy tím, že mu toto řešení umožňuje blokovat případné nebezpečné adresy. Jak ale ukazuje tento výpadek, je podobné řešení zdrojem dalších významných problémů.

Zdroj: Twitter outage caused by human error, domain briefly yanked

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).