Hlavní navigace

Změní Google Sidewiki Internet?

24. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Nenápadná technologie Sidewiki, která je v provozu přibližně dva měsíce, může překvapivě rychle změnit Internet a naše představy o něm. Na první pohled se jedná o pouhou anotaci webu, kdy si čtenáři mohou zaznamenat a předat komentáře k libovolné stránce. Ve skutečnosti tu vzniká nový komunikační kanál, v němž je majitel webu výrazně upozaděn a aktivitu přebírá čtenář. Mezi provozovateli webů se začínají objevovat obavy.

Myšlenka je jednoduchá. S pomocí pluginu, dostupného pro všechny běžné prohlížeče, můžete k libovolné stránce přidat komentář, poznámku, upozornit na chybu, překlep apod. Za tímto účelem se do vašeho prohlížeče zabuduje postranní lišta, v níž můžete mimo vkládání a editování svých komentářů, číst komentáře ostatních. To je zhruba základní myšlenka Sidewiki. Rychlému rozšíření služby v době sociálních sítí má pomoci možnost sdílet své i cizí komentáře a upozornit tak své přátele na zajímavý obsah, přičemž v současné době je sdílení možné prostřednictvím služeb Facebook, Twitter Blogger a profilu Google.

K třídění komentářů má napomoci hodnocení, prostřednictvím kterého mohou čtenáři hlasovat Ano/Ne a vyzdvihovat tak na vrchol zajímavé a naopak odsouvat do pozadí nezajímavé komentáře.

Jako nepříjemnost se na první pohled jeví nemožnost komunikovat ve vláknech a oslovovat tak konkrétní lidi. To však zřejmě není chyba a odpovídá to záměru Sidewiki, který ani tak není ve vedení diskuzí, jako v anotaci stránky jako takové. O tom ostatně budeme hovořit dále.

Sidewiki nejsou komentáře

Při prvním seznámením nás napadne podobnost Sidewiki s klasickými komentáři, které čtenář vkládá na místech, kde je pro ně na webu vymezen prostor: pod článkem, ke konkrétnímu produktu v e-shopu apod. Klasický komentář je však plně v režii majitele webu, který se může rozhodnout jej nezveřejnit, editovat, kdykoli smazat apod. Autor klasického komentáře je od svého příspěvku odstřižen.

Sidewiki se chová jinak. Majitel webu nemá, a zřejmě ani nikdy nebude, možnost zasáhnout proti jednotlivým komentářům, a pokud není komentář v rozporu s pravidly (viz dále), zasahovat nebude ani Google. Komentář má v plné režii jeho autor, který jej může kdykoli změnit či vymazat. Prostřednictvím lišty ve vašem prohlížeči vzniká k původní stránce paralelní prostor, který je, do jisté míry, na původní stránce nezávislý. Ta oprávněně vzbuzuje obavy mezi majiteli webů.

Sidewiki u facebooku

Takhle vypadá SideWiki záznam u Facebook.com

Obavy webmasterů

Představte si, že vlastníte menší obchod někde poblíž centra středně velkého města. Řekněme, že prodáváte například počítačové sestavy. Vše jde dobře až do chvíle, kdy se mezi vašimi zákazníky objeví nezvaný host, který si stoupne doprostřed obchodu a začne vykřikovat, že tu a tu sestavu koupíte v jeho obchodě levněji. Jistě byste jej velice rychle z obchodu vyhnali. Proč byste mu měli dovolit parazitovat na vašem prostoru, který jste si tak pracně vybudovali? Jenže to v případě Sidewiki komentářů nemůžete!

Google se ve svých programových zásadách tváří velice férově. Přesto záleží na jeho vůli a ochotě, zda odstraní Sidewiki komentáře, které budou poškozovat váš byznys. A udělá to včas? A co když se rozhodne, že komentář, o kterém jsem si jist, že mě poškozuje, je v pořádku? Co když bude nedůsledný v odstraňování spamu? Nebude Sidewiki sloužit k nekalé soutěži?

Doposud jsme internetovou prezentaci či obchod vnímali prakticky stejně jako ty v reálném světě: tedy jako téměř suverénní prostor svého majitele. To Sidewiki mění a s pomocí prohlížeče tu vzniká nový komunikační kanál, který je na původní stránce a majiteli nezávislý a to přesto, že je asociován s doménou, která náleží někomu jinému. Neuvědomuji si, že bychom něco jen trochu podobného znali z reálného světa. Tím vzniká velké napětí, protože bez zkušeností si lze jen velmi stěží představit, jak to obchodování na Internetu změní.

Další citelnou ztrátu lze vidět v odlivu komentářů ze stránky do databáze Google. Majitelé webů upozorňují, že tím jejich stránky přijdou o značnou část své hodnoty. Na to lze sice odpovědět, že Sidewiki je určen k anotaci webu, nikoli k vedení diskuzí, čemuž není navíc ani přizpůsoben (viz absence vláken, o které jsme hovořili), ale z vlastní zkušenosti však mohu říci, že jsem viděl již několik stránek s množstvím klasických i Sidewiki komentářů a působilo to velice nepřehledně. Čtenáři často používali Sidewiki komentáře jako klasické a oslovovali prostřednictvím nich konkrétní osoby včetně autora stránek.

Obsahové zásady Sidewiki

Google chce, podle vlastních slov, „vytvořit prostředí, ve kterém budou mít všichni možnost spojit se s ostatními a vyjadřovat své názory“. Vytvořil proto dokument, Programové zásady WikiKomentářů s jehož obsahem se musíte řídit při vytváření vlastních komentářů. V opačném případě hrozí smazání komentáře a při opakovaném porušování pak zablokování Google účtu.

Dokument má předejít především:

  • zneužití komentářů ke spamu a komerčním sdělením
  • porušování autorských práv
  • porušování zákona
  • klamnému chování
  • zveřejňování důvěrných a osobních informací

Google se zřejmě spoléhá, že na závadný obsah budou upozorňovat sami čtenáři. Otázkou je, jak to bude skutečně v praxi fungovat a zda bude moci Google reagovat na porušení zásad včasně.

API pro programátory

Nebyl by to Google, aby k nové službě nevytvořil API. Sidewike API, které má v současné době status „labs“, programátorům umožní především:

  • získat výpis Sidewiki komentářů pro libovolnou stránku
  • získat výpis Sidewiki komentářů od libovolného autora

Zajímavou možností, kterou jsem zatím neviděl v provozu, je vložit na svůj blog výpis svých komentářů. Blogger by tak mohl upoutat čtenáře novým typem obsahu, který nemá daleko od mikroblogů: bezprostřední mikrorecenze webů.

BRAND24

Otázky na závěr

Stanou se Sidewiki alternativou ke klasickým komentářům nebo je nahradí? Budou se majitelé stránek stavět odmítavě, nebo naopak zabudují Sidewiki komentáře do svých stránek? Stane se Sidewiki nástrojem nekalé soutěže a novým prostorem spamu nebo bude Google schopen navzdory obrovskému množství komentářů včas zasáhnout? Nestane se internetové podnikání riskantnější a tím i nákladnější? Prozatím těžko říci. Je docela možné, že Google experimentuje a v případě, že projekt nebude úspěšný, jej potichu odpíská. Nebylo by to v internetové historii poprvé.

V každém případě může být dobrý tip pro váš web začít využívanost SideWiki sledovat, například tímto postupem.

Budou se Sidewiki komentáře používat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jan Sova studuje kybernetiku a umělou inteligenci na ČVUT. V současné době se věnuje lékařské elastografii v Centru strojového vnímání a sémantickému webu ve spolupráci s KMI, Open University.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).