Hlavní navigace

Změny na českých portálech

26. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: sxc.hu
V nedávné době se na řadě českých portálů udála řada změn, které stojí za bližší komentář – velkými změnami prošly stránky Novy či E15, Centrum spustil svůj radio server Radiocafe a novinky nabízí také internetová televize Stream. Pojďme se tedy na tyto změny podívat podrobněji.

České internetové portály se poměrně dynamicky proměňují a snaží se, aby získaly maximální podíl na návštěvnosti, která je klíčovým pojmem (i když ne jediným), pokud jde o příjmy z reklam, které tyto weby v drtivé většině živí. V následujícím článku se tedy podíváme na některé nejzajímavější změny uplynulých týdnů, které se na webech českých portálových služeb udály.

E15 v novém

Dost možná největší změny potkaly servery, které patří do skupiny webů, které spravuje Mladá Fronta. Ta se rozhodla, že z čistě ekonomicky orientovaného magazínu E15 učiní web, který by mohl být do určité míry konkurencí komplexním projektům jako je iDnes, iHNed a další. Z počátku byly slýchat hlasy, že převedení Finexpert (server zaměřený na osobní finance), Avmanie  (audio, video, filmy) a Digiareny (fotografie a fototechnika) pod doménu E15, je jen marketingovým trikem, jak vylepšit své skóre v Netmonitoru a tak dosáhnout lepších podmínek pro inzerenty.

Výsledkem je produkt, který je asi pro všechny zúčastněné strany této fúze nejlepší. Všechny menší servery byly na odkazové liště nejnavštěvova­nějšího Živě po koupi Computer press zařazené až ve druhé řádce, což snižovalo jejich dostupnost a navíc zoufale potřebovaly redesign, který nebyl u většiny z nich proveden od roku 2006 a který byl doslova životně nutný.

e15

Tímto spojením se tak vytvořil prostor pro vznik portálové služby stojící na E15 a připojených webech (mj. také Strategii), který má poměrně dobrý potenciál do budoucna růst. Zatím neobsahuje žádnou „bulvární rubriku“, což jej řadí mezi média seriózního střihu, kterých není na českém internetu úplně mnoho. V tomto ohledu bude zajímavé sledovat, zdali bude spojování podobně orientovaných webů na Mladé frontě pokračovat. Jako nejžhavější kandidáti se jeví Dáma, Ženy a Maminka. První dvě by nový kabát a styl jistě také potřebovaly.

Nova a její nové přírůstky

Snaha Novy se na českém internetu prosadit je poměrně dlouhá a ne vždy zcela úspěšná. Leden by tento trend měl do značné míry zvrátit a potvrdit, že by se mělo s CET 21 na českém internetu vážně počítat. K etablovaným členům rodiny, jako je tn.cz, Doma nebo mateřská Nova, přibylo hned několik zajímavých produktů.

O Voyo a Voyo+ jsme na Lupě již poměrně zevrubně psali. Zdali to budou kasovní trháky, není zatím zcela jasné, ale jednoznačně se jedná o projekty, které zaujaly jak odbornou, tak širokou veřejnost, což je deviza, která se do začátku určitě hodí. Jistě nejsou vyloučeny změny v koncepci, ale růstový potenciál podobných služeb jistě není nulový.

Mezi další novinky patří server Krásná, který se snaží oslovit dívky ve věku 14–17 let a do tvorby se snaží vtáhnout i samotné čtenářky. Můj osobní dojem ze stránek je poměrně rozpačitý – použitý jazyk se snaží být blízký mladým, ale jistě může nejednoho uživatele odradit. Dle mého soudu je současný obsah orientován spíše na skupinu 12–15, a to jak formou, tak také tématy, která jsou zařazována. Jedná se ale o doplněk úspěšného projektu Doma a Nova by se tak ráda zřejmě prosadila i v oblasti textových internetových médií, což se jí zatím úplně nedařilo. Další podobné projekty tak budou s velkou pravděpodobností následovat.

krasna

Radiocafé na Centru

Pozadu v inovacích a novinkách nechce zůstat ani Centrum, které spustilo novou službu, která se týká rádií. Na výběr je poměrně široký výběr nejrůznějších žánrů a druhů hudby, kterou mohou uživatelé poslouchat. Vše je připraveno ve spolupráci s Lagardère Active ČR, takže jsou k dispozici Frekvence 1, Evropy 2, Rádia Bonton, Dance Radia či dětské Pigy.cz.

Na výběr máte jak z klasického streamu, tak z žánrově orientovaných produktů. Samozřejmostí je pak možnost vytvářet si vlastní poslechový mix pomocí služby YouRadio. Zatím vše působí poměrně funkčně, přehledně a dobře. Jistě by Radiocafé získalo na síle, pokud by bylo k dispozici více rozhlasových stanic, případně nějaký bonusový obsah i v textové podobě.

radiocafe

V tomto kontextu je možné také připomenout, že Česká hudební vydavatelství uvažují o tom, že by nabízela streamovanou hudbu zdarma. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se budou velcí hráči českého internetu přetahovat o to, kdo tuto službu bude provozovat – do portfólia by se jistě hodila jak Centru, tak i iDnes.

Stream s ČT

Ač kde kdo nedával Streamu šanci v konkurenci televizních webů jednotlivých stanic a globálního YouTube, opak je pravdou a české internetové televizi se evidentně daří. Mezi novinky patří například odstartovaná spolupráce s Českou televizí, která, ač chystá vlastní vylepšené iVysílání, vnímá tuto službu jako kvalitní a použitelný distribuční kanál, který může být také finančně zajímavý.

Zatím se objevují některé díly z populárního seriálu Vyprávěj, večerníčky Bob a Bobek nebo Evropské pexeso. Nabídka se ale bude zvětšovat, na čemž budou vydělávat všichni zúčastnění ČT, Stream a nakonec i divák.

stream

Tipy C

Závěrem

Změny na portálech budou samozřejmě pokračovat i nadále. O slovo na českém internetu se bude stále hlasitě hlásit jak CET 21 se svými projekty kolem Novy, tak také Mladá Fronta, která se snaží zkonsolidovat služby a weby, kterých má dnes k dispozici opravdu hodně a z nich se jednak některé obsahově značně překrývají a také potřebují nutně modernizační změny. Tak, jak budou přicházet, lze očekávat také růst návštěvnosti. Bude také zajímavé sledovat, jakým směrem se bude posouvat web E15 a jemu podřízené projekty.

S končící ekonomickou krizí se také možná blíží doba dalších větších či menších nákupů, které by opět mohly posunout situaci na českém internetu někam dále. Na to si ale budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).