Hlavní navigace

Změny na páteřní síti Internet2

21. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vývoj v komunikačních sítích jde nezadržitelně kupředu, takže nepřekvapí, že i alternativní síť ke stávajícímu Internetu -- Internet2 -- se rychle mění a vyvíjí. Internet2 je stále výraznější platformou pro experimenty v oblasti komunikačních technologií, aplikací a funkčnosti rozsáhlého a mimořádně rychlého Internetu.

Nedávno bylo rozhodnuto výrazně zmodernizovat páteř vysokorychlostní výzkumné sítě Internet2. Jednou z nejpodstatnějších změn, kterou síť projde, je zavedení protokolu IP verze 6 (IPv6). Konsorcium univerzit, které spravují a společně budují tuto (zatím) nekomerční alternativu k dnešnímu Internetu, chce zvýšit současnou, již úctyhodnou kapacitu sítě ze 2,5 Gbit/s na 10 Gbit/s, a to do října 2003. Tuto výraznou změnu umožní nová kategorie klíčových propojovacích zařízení páteřní sítě – optických přepínačů a směrovačů.

S tím souvisí také zamýšlený přechod od infrastruktury založené na síti SONET (Synchronous Optical Network, obdoba evropské SDH, Synchronous Digital Hierarchy) k přenosové infrastruktuře postavené na DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing). DWDM zvyšuje využití kapacity optických vláken dělením světelného toku do více vlnových délek, z nichž každá slouží jako samostatný komunikační kanál. Tak se umožní protokolu IP (Internet Protocol) fungovat přímo nad DWDM a eliminovat další, ne nezbytnou vrstvu dnes tvořenou sítí SONET. Řešení DWDM je dnes nejnovější zkoumanou přenosovou technologií vysokokapacitních páteřních sítí.

Přechod k IPv6 je také přirozeným vývojem, i když samozřejmě i nadále Internet2 bude podporovat i současný protokol IP verze 4 (IPv4). Internet2 se tak bude také potýkat s problémy souvisejícími s přechodem na IPv6 včetně nutných změn softwaru jak směrovačů, tak komunikujících uzlů (mnohé protokoly architektury TCP/IP vyžadují rozšíření pro podporu IPv6). Jedna z předností IPv6 (a důvodu proč vůbec opouštět IPv4), tedy výrazně větší adresní prostor, poslouží k připojení více výzkumných pracovišť a univerzit k síti Internet2. Internetová veřejnost tak bude moci sledovat, jak lze zavést IPv6 v rozsáhlém měřítku.

Internet2 zatím využíval pouze menší část celkové kapacity, ale plán dalšího rozvoje infrastruktury sítě počítá s budoucím vyšším využitím pro další aplikace náročné na přenosové pásmo. V loňském roce se využití kapacity sítě zdvojnásobilo, a to souvisí také s připojením dalších, zejména průmyslových členů do konsorcia Internet2.

Nesmíme zapomínat, že hlavním důvodem vzniku „alternativního Internetu“ byl odklon stávajícího Internetu od původní akademicko-výzkumných účelů. Universitní komunita tak ztratila možnost experimentovat s novými vyvíjenými síťovými technologiemi. Proto vznikl projekt Abilene s cílem vybudovat vysokorychlostní síť s malou latencí paketů, která je schopna vyhovovat požadavkům vývoje nových aplikací, podporujících např. stále technicky náročnější on-line vzdělávání.

Internet2 vznikl už v roce 1996 za silné podpory americké vlády (iniciativa Internet příští generace, Next Generation Internet, NGI), ale i vedoucích síťových výrobců, a dnes propojuje celosvětově 190 univerzit, desítky vládních výzkumných laboratoří i dalších výzkumných pracovišť a dalších neziskových organizací. Členy konsorcia jsou dnes však i významné firmy nejen ze světa komunikací: Johnson&Johnson nebo Ford Motor Company. Internet2 má také přes 30 neamerických členů zejména z Evropy a Asie, mezi nimi i náš CESNET. Internet2 využívá infrastrukturu několika rychlých sítí, zejména vBNS (very-high-performance Backbone Network Service postavené v roce 1995) a sítě Abilene, která připojuje pouze akademický sektor.

BRAND24

Internet2 umožnil provést nedávno první nekomprimované vysílání HDTV (High Definition TV) rychlostí 1,5 Gbit/s z U­niversity of Washington v Seattlu na konferenci SuperComputing 2001 (Denver, listopad 2001). V rámci Internet2 také probíhá výzkum tzv. mřížkového výpočetního systému (grid computing – [máme lepší český termín?]), který využívá propojení a simultánního využití distribuovaných síťových zdrojů pro společnou práci na jednom složitém problému. Vývoj technologie pro zajišťování kvality služeb (QoS, Quality of Service), která je nutná zejména pro aplikace v reálném čase citlivé na zpoždění, či technologie podporující skupinové vysílání (multicast) po IP síti potřebné pro videokonference a on-line vzdělávání, to jsou hlavní oblasti práce v Internet2 vedle oblasti bezpečnosti a směrování v síti.

Internet2 zveřejňuje výsledky práce svých členů a zpřístupňuje je na webových stránkáchwww.internet2.org i na seminářích a konferencích. Před nedávnem deník The New York Times označil Internet2 dokonce jako inkubátor technologií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).