Hlavní navigace

Zoner Software překvapil zájem o domény .eu s diakritikou

9. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak pravidelní čtenáři Lupy jistě vědí, domény s koncovkou .eu bude možné od prosince registrovat i s diakritikou. Registrátor EURId si z různých stran vysloužil kritiku, protože nepřipravil žádný program přednostní registrace. Registrace domén s koncovkou .eu a diakritikou startuje 10. prosince a platí, že doménu bere první řádně registrující. Někteří registrátoři domén tedy nabízejí svým zákazníkům, že alespoň sprint pro doménu obstarají za ně. Patří mezi ně i Zoner Software a za prvních 24…

Jak pravidelní čtenáři Lupy jistě vědí, domény s koncovkou .eu bude možné od prosince registrovat i s diakritikou. Registrátor EURId si z různých stran vysloužil kritiku, protože nepřipravil žádný program přednostní registrace. Registrace domén s koncovkou .eu a diakritikou startuje 10. prosince a platí, že doménu bere první řádně registrující. Někteří registrátoři domén tedy nabízejí svým zákazníkům, že alespoň sprint pro doménu obstarají za ně. Patří mezi ně i Zoner Software a za prvních 24 hodin nabídek objednání pokusu o registraci přijal přes 1 800 žádostí.

BRAND24

Tak obrovský zájem jsme nečekali. Je to jasný důkaz toho, že po doménách s diakritikou je velká poptávka. Věřím, že i česká doména .cz nezůstane pozadu a český národ také brzy získá možnost registrovat CZ domény s diakritikou, uvedl v tiskové zprávě Petr Komárek, ředitel internetové divize společnosti Zoner Software. Otázkou ovšem je, nakolik deklarovaný zájem opravdu odráží poptávku po diakritice v doménách. Řada držitelů domén si totiž určitě bude chtít obsadit ke své doméně bez diakritiky i variantu s diakritikou. Spekulanti zase mohou chtít ulovit zajímavé domény.

Zatím nevypadá reálně, že by podporu diakritiky zavádělo v nejbližší době také sdružení CZ.NIC pro domény s koncovkou .cz. Přislíbilo totiž řídit se poptávkou a ta není podle výsledků anket zatím nikterak velká. Češi se totiž zatím staví k diakritice v doménách jednoznačně odmítavě. Kritici z našich končin nejčastěji jmenují jako nevýhody matení uživatelů, zvýšení nákladů, další prostor pro spekulanty, zvýšené riziko cybersquattingu a i bezpečnostní rizika v čele s phishingem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).