Hlavní navigace

Zpráva o stavu speciálních žádostí na českých tocích

3. 5. 2002
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes je tomu přesně týden od okamžiku, kdy jsme v článku "Stopařův průvodce blokovanými doménami" napsali, že na základě údajů, které je možné získat z WHOIS, není dost dobře možné vyhodnotit úspěšnost či neúspěšnost institutu speciální žádosti o doménové jméno a slíbili informace přímo od zdroje. Tady jsou.

CZ.NIC, z.s.p.o., správce národní domény .cz, zavedl od 1.3.2002 tzv. speciální žádosti. Jejich pomocí si může zájemce podat požadavek na registraci takového doménového jména, u nějž proces registrace není dokončen úhradou. Pokud původní žadatel nezaplatí ani v posledním termínu, přichází na řadu podané speciální žádosti se zaplacenou zálohou. Podívejme se na pár čísel za období 1.3. až 22.4.2002. (Čerpám z údajů dle jednotlivých kalendářních dnů, nezohledňuji posloupnost akcí v čase, která vyhodnocení určitě zkresluje. Např. záloha přijatá na konci období není promítnuta do počtu úspěšných registrací, protože se mohla uplatnit až po jeho konci.)

CZ.NIC přijal 4.114 speciálních žádostí (denní průměr 81), z toho nejvíce hned 1.3.2002, a to 1.621. V posledních čtrnácti dnech se jejich počet ustálil na hranici 30 až 40 denně.

Za stejné období identifikoval CZ.NIC na účtu 800 uhrazených záloh. Protože zaplacení zálohy je výrazem opravdového zájmu žadatele, ukazuje se z rozdílu přijatých žádostí a uhrazených záloh, že především v počátku byly speciální žádosti podávány také jenom ze „zkušebních“ důvodů.

BRAND24

Na základě speciální žádosti bylo zaregistrováno celkem 402 doménových jmen. Zajímavé je složení původních žadatelů, kteří si doménu registrovali a nezaplatili. Jednomu z nich speciální žádosti „odebraly“ 184 domény, druhému 162 a třetímu 41. Zbylých 15 je nezajímavých.

Jak zhodnotit prvních necelých osm týdnů podávání speciálních žádostí? Osobně jsem očekával ještě vyšší zájem o registrace touto formou. Buď potenciální žadatelé dosud nevědí o své příležitosti, nebo problém obsazování domén není v České republice zase až tak významný. Musím se ale přiznat, že mě osobně několik registrací potěšilo. Za všechny bych jmenoval úspěšnou registraci doménového jména cernydul.cz subjektem Obec Černý Důl. CZ.NIC není sice arbitrem nároku na registraci doménového jména a zůstává neutrální, ale lidsky takovému případu fandím.

Kolik jste si podali speciálních žádostí o doménu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věk 52 let, absolvent VSE v Plzni, programátor na strojích EC, 1989 - 1997 ředitel odštěpného závodu PVT a.s., 1997 - 2000 ústředí PVT (Internet). PVT je zakládající člen CZ.NIC.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).