Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zrychlujeme - 10 Gb/s v České republice má jméno GÉANT od Milan Berka - Nějak asi neumím počítat, ale po tom, co...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2001 13:49

    Milan Berka (neregistrovaný)
    Nějak asi neumím počítat, ale po tom, co KPNQwest nasvítil EURORing se 100 Tbps se mi zdá
    těch 10 Gbps nějak proklatě málo... Stejně nějak nechápu, čím se to všechno bude plnit,
    nejspíš penězi investorů, kteří je již nikdy neuvidí...
  • 11. 7. 2001 14:04

    smot (neregistrovaný)
    Počítat sice jo, ale číst asi ne.
    Nikde nebylo řečeno že KPNQwest použije na konektivitu pro koncove zákazníky a internet. Tu má tak 2,5 GB a víc nepotřebuje. Zbytek kapacity budou okruhy apod.
  • 12. 7. 2001 10:47

    Radek Štrébl (neregistrovaný)
    Ja také nechápu. A rád by jsem se pochopil. Můžeme prosím někdo ze současných studentů vysvětlit, k čemu je jim dobré (myslím tedy ze studijních důvodů) mít na koleji řekněme 10megabit a ve škole 155megabit, když po nástupu do zaměstnání se setkají s maximálně 256kilobity, v 99% případů ale s 64kilobity, pokud vůbec jejich zaměstanavatel nějakou konektivitu má. Za mých studií (cca 1990) byly sice technologie na škole daleko za praxí, ale ani současný stav, kdy jsou naopak zase daleko před praxí mi rozhodně jako optimální nepřipadá. A k těm penězům: rád by jsem poznamenal, že věšinou se jedná o příspěvky z veřejných fondů a nikoliv od hodných strýčků, takže v praxi to nakonec zaplatí většina ze svých daní (tedy většina, která se živí prací a tudíž nějaké daně platí).
  • 12. 7. 2001 14:45

    Martin Sigut (neregistrovaný)
    Mohu jen souhlasit,

    jsme internetova firma a konektivita je pro nas existencni promenna, presto prostredky vynalozene na SPOJENI daleko prevysuji "realnou uzitnou hodnotu" investice.

    Cely system vedeni projektu TEN, CESNET2 apod., jeho financovani a hlavne argumentace, proc tak giganticke spoje... mi pripadaji mi vice nez absurdni.

    Dve perlicky nakonec. Prvni je usmev CISCO System, dodavatele technologie pro tyhle megaprojekty - nad tim vsim a druha je obsah nasich serveru, ten totiz velmi casto konci ve vyse zminovanych sitich, je to v poradku, ale kruh se uzavrel. Hezke ?
  • 12. 7. 2001 15:52

    MK (neregistrovaný)
    Cely system vedeni projektu TEN, CESNET2 apod., jeho financovani a hlavne argumentace, proc tak giganticke spoje... mi pripadaji mi vice nez absurdni.

    Bohuzel pro Vas je Internet na techto principech zalozen. V roce 1969 o rozsahle siti nikdo nic nevedel a diky podobnemu vedeni projektu mame dnes Internet. Jinak viz: mapy vytizeni paterni site Internet2 - Abilene

  • 16. 7. 2001 9:10

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Můžeme prosím někdo ze současných studentů vysvětlit, k čemu je jim dobré (myslím tedy ze studijních důvodů) mít na koleji řekněme 10megabit a ve škole 155megabit, když po nástupu do zaměstnání se setkají s maximálně 256kilobity, v 99% případů ale s 64kilobity, pokud vůbec jejich zaměstanavatel nějakou konektivitu má.

    Kdybych měl zvolit argument na úrovni vaší otázky, tak třeba tento: student, který letos nastoupí ke studiu, bude typicky promovat v roce 2006. Opravdu se domníváte, že v roce 2006 bude mít 99% komerčních firem 64Kb/s nebo méně?

    Jinak musím říct, že z názorů, jako je ten váš, je mi na zvracení. A to přesto, že se také "žívím prací" a platím daně. Kdybyste chtěl podrobnější odpověď, najděte si ji v diskusi k dřívějšímu článku na podobné téma.

  • 16. 7. 2001 10:13

    Radek Štrébl (neregistrovaný)
    No a me je zase na zvraceni, kdyz vidim to umeni, ktere predvadeji dnesni absolventi. Na 64kb lince klidne rozbehnou web, kde nejkratsi stranka predstavuje 8MB dat !!!!! Jiste, pri studiu je treba studenty seznamit i s temi nejnovejsimi technologiemi, ale je treba, aby meli taky nejaky kontakt s realitou !!!! Jinak jsem si jisty, ze ani v roce 2006 nebude mit vetsina firem 155 megabit pripojku k internetu, ale jsem si temer jiste ze na VS uz bude 100Gb !!
  • 19. 7. 2001 10:09

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    To zrovna moc nesouvisí s tím, na čem dělali ve škole. Takové stránky vyrábějí i tzv. webmasteři, kteří jakživ víc než 64kb/s neměli. Oni to totiž ladí na lokálu a neobtěžují se zkusit si to přes telefon.

    V roce 2006 sice možná nebude mít většina firem 155 Mb/s připojení (i když ruku do ohně bych za to nedal, pět let je hodně dlouhá doba, zkuste si dohledat v archivech, co bylo obvyklé v roce 1996), ale uvědomte si, kolik počítačů je na těch 155 Mb/s v typické VŠ pověšeno. Menší firma s 2 Mb/s na tom nebude ve výsledku o moc hůř. A tomu, že 2 Mb/s bude u firem zabývajících se Internetem běžnou rychlostí, bych klidně věřil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).