Hlavní navigace

Zuckerberg bohatší než staříci

25. 9. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jako každý rok vyšel žebříček nejbohatších lidí. Letos na americkém žebříčku zazářil Mark Zuckerberg, spoluzakladatel Facebooku. Dostal se na pětatřicáté místo a je skokanem roku. Za sebou nechal dost miliardářů, mimo jiné i stálice mediálního a technologického pole Murdocha a Jobse.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Forbes jako obvykle touto dobou vydal žebříček nejbohatších Američanů. Na prvním místě je stále BILL GATES, následovaný obvyklou skupinou majitelů nejrůznějších gigantických firem. Ve druhé desítce jsou pánové z Googlu, LARRY PAGE a SERGEJ BRINN. Je jim sedmatřicet a mají prý shodně 15 miliard dolarů. Jsou to opravdu mladí miliardáři, srovnávat je můžeme snad jen s Gatesem a STEVEM BALMEREM, kterým je okolo pětapadesáti. Abychom našli někoho výrazně mladšího, musíme se dostat až do čtvrté desítky. Na pětatřicátém místě je MARK ZUCKERBERG, je mu šestadvacet. Takhle vysoko není žádný jiný opravdu mladý Američan či Američanka.

BRAND24

Kluk, kterému ještě pořádně nerostou vousy, to natírá osmdesátiletým boháčům, kteří většinou své majetky zdědili. Jestli má být někdo typickým příkladem „amerického snu“, tak je to právě Zuckerberg. Od nápadu (kvůli kterému se s ním samozřejmě občas někdo soudí) do současné chvíle uteklo šest let, za tu dobu se ze studenta Harvardu stala celebrita, milovaná i nenáviděná. Ať už máme Facebook rádi nebo ne, kariéra Zuckerberga je obdivuhodná. A navíc se stejně jako někteří jeho kolegové boháči pustil do charity, což je teď moderní a samozřejmě záslužné.

Pokud vás zajímají pikantnosti ze života Zuckerberga, jistě si je někde najdete. Bulvár ho považuje za hodně zajímavý terč, který ovšem nedává moc příležitostí ke skandálům. Tak trochu pochopitelně se o něm ví hlavně to, co zveřejní na svém profilu na (svém) Facebooku. Je svobodný a prý nemá ani přítelkyni. To z něj může dělat jednoho z nejžádanějších potenciálních ženichů světa. Zajímavé je, že na celosvětovém žebříčku nejbohatších lidí je na začátku třetí stovky a stejně jako v americké hitparádě bohatých nemá před sebou ani za sebou mnoho věkových vrstevníků. Svoje obrovské peníze vydělal na něčem, co obdivuje přes půl miliardy lidí (tím myslím uživatele Facebooku) a co si další miliardy lidí nedokážou představit (tím myslím ty, kteří o Facebooku v životě neslyšeli). Nevyrábí elektřinu, netěží ropu, nevlastní tisíce supermarketů, neprodává počítače, není mediální magnát a koneckonců ani nezaložil největší internetový vyhledávač na světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).