Hlavní navigace

Názor k článku Zůstává elektronický podpis bezpečný? od Vojtěch Kment - 3e) Šifrování skutečně není povinné, aspoň ne v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2005 16:01

    Vojtěch Kment (neregistrovaný)
    3e) Šifrování skutečně není povinné, aspoň ne v rámci oblasti podpisu. ... 10kKč nejsou v komerčním světě za konzultační text (400+ stran) podstatné peníze. Kdo si váží svého času, pro toho to je velmi rozumná investice. Vydal bych to i jako knihu, kdyby byl někdo, kdo to zaplatí an bloc, z autorských honorářů se to nedá. Rozumím Vašim pohnutkám s crypto-worldem, ale měli jste a máte zaměstnavatele, kteří Vám zaplatí aspoň běžný životní standard (věřím) i veškeré režie kolem a zároveň tolerují publikace. Já jsem solitér, notabene oblast je především věc veřejnoprávní a protože "podnikavý duch" úřady rozhodně nevládne, není snadné to vůbec někde udat (i kdyby to bylo zadarmo jako jsou nyní certifikáty obcím). Vaši knihu mám koupenu, přidal jsem ale Vaše URLko na Téma > e-podpis > odkazy.

    4) Pokud by ty státy měly příslušné části svých předpisů v souladu s evropskými předpisy (směrnicí a navazujícími) tak ano, pak je SSCD pan-evropské! Slováci tuhle část nemají v souladu, my s odřenými ušima ano (SSCD je ale nepovinné jak víte). Evropská nekompatibilita je však, a to pořádně a všude, v akreditacích PCS, takže vám stejně SSCD nebude stačit.

    5) No myslím, že třeba zrovna MIČR by mělo mít zájem na tom, aby bylo do budoucna schopné vydávat relevantní předpisy, tam někoho z ČR poslat. A nemůžou tam poslat (jen) úředníka, je to workshop a ne prezentace s rautem (otázka financování se nám opět vrací). Pokud by na to relativně chudé MIČR nemělo peníze, tak by možná mohlo mít MFČR, ti myslím mají z resortů nejsofistikovanější řešení podpisů a navíc sedí na penězích.

    Přeji hezký víkend, už jsme tady nějak poslední.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).