Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zvrácená logika Telecomu od Jarda - Telecom se zachoval velmi chytře, to je na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2002 7:55

    Jarda (neregistrovaný)
    Telecom se zachoval velmi chytře, to je na celé věci pozitivní, někde jsem četl, že tu máme tržní prostředí.

    Pan Peterka určitě do věci dost vidí, to není ironie, ale bylo by fér říci, jaká je role ČTÚ.

    Na různých jednáních byly zvoleny metody, jak ČTÚ bude ceny vypočítávat. Jediný, kdo pro tyto výpočty může dodat podklady, je samozřejmě Telecom. Vzhledem k tomu, že ČT je přísně sledován, vč. mez. auditů, má poměrně dokonalý způsob sledování vynaložených nákladů na jednotlivé prvky sítě, těžko ho lze obviňovat, že předané podklady jsou chybné nebo dokonce zkreslené.

    Problém je v tom, že si ČTÚ stejně nakonec udělá co chce, Stádník nebo Ševerová juknou z okna a hold něco do toho rozhodnutí prdnou. Tj. ČTÚ nerespektuje to, co jako podklady dostává.

    A máme tu výsledek, uživatelé nadávají na zlodějský Telecom a Telecom má pocit, že ho okrádá ČTÚ svými rozhodnutími. Každý se pak brání jak může, uživatelé nevybíravě nadávají a Telecom chce jít až k soudu, protože na to má podklady a nepovažuje to za ztracené, protože velké týmy vlastních právníků a externích kanceláří si jsou jistí.

    Pokud se ale Telecom začíná chovat více tržně, tak ale přeci není důvod se obávat, že na tom zákazník nakonec nemůže vydělat. To se ale ukáže až začátkem příštího roku, kdy to budu mít AO plně v ruce, nebudou ničím svazování, ale je to jejich poslední šance, jak se dostat z červených čísel. A Telecom začíná být v pozici, kdy si nemůže už dovolit, po ztrátě velkých zákazníků, ztrácel ještě koncové uživatele v době, kdy internetový provoz tvoří čím dál tím vyšší podíl v jeho provozu.
  • 21. 8. 2002 8:52

    Tomáš (neregistrovaný)
    Je většinou pravidlem, že pravda není na straně jedné ani druhé, ale někde uprostřed. I v tomto případě nejspíše nebude celá pravda ani na jedné straně.
    Telecom je ale velice dobře známý svými "unfair" metodami - využívání mezer v zákonech, zdržování apod. Chová se tržně, ale vysoce "nemorálně" a nemorální chování se mu pak - v tržní oblasti - vrací silně pošramocenou image, která se projevuje postojem veřejnosti i konkurence "Telecomu za všechno může".
    A za to si Telecom může zcela jistě sám. Jeho "morálně uvolněný" postoj se koneckonců ukázal i při záplavách. Přestože je známý jako bohatá a silná společnost, nic moc postiženým občanům nenabídl s tím, že "naším prioritním úkolem je nyní zajistit fungování sítě" .

    O tom ale psát nechci.
    Na tržního psa platí jedině tržní bič. Na Telecom zřejmě bude platit pouze nemilosrdné uvolnění místních smyček. Určitě se bude zas slizce kroutit, ale alespoň budou trochu lépe vidět "náklady - výnosy" a nebude tak snadné ohlupovat laika neustálým promícháním toho guláše ze vzájemně účtovaných poplatků, který tady je nyní.
  • 22. 8. 2002 11:37

    jr (neregistrovaný)
    > Na tržního psa platí jedině tržní bič. Na Telecom zřejmě bude platit pouze nemilosrdné uvolnění místních smyček.

    Ano, ale aby to teď nedopadlo tak, jako právě na Slovensku:

    http://www.isdn.cz/clanek.php?cid=4156

    A také by mě zajímaly detaily ve smlouvě o prodeji ČTc v souvislosti s LL...
    Jinak naprostý souhlas.
  • 22. 8. 2002 11:38

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Proc by melo byt ve smlouve o prodeji Telecomu COKOLIV v souvislosti s LLU ?
  • 28. 8. 2002 8:44

    jr (neregistrovaný)
    Zajímá mě jen, zdali v ní píšou něco ve smyslu, že 'ČTc prodávají i s těma drátama v zemi a že tyto jsou nedílnou součástí předmětu prodeje...'. Docela se toho bojím.
  • 28. 8. 2002 9:00

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Bud nevite, co znamena proces LLU nebo si myslite, ze rozdelit Telecom trva 14 dni.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).