Hlavní navigace

Zvuk smrti

17. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Internet obsahuje velké množství deviantních materiálů, ale je jeden, který si žádný IT machr, správce či odborník nemůže v životě nechat ujít. Dámy a pánové, poslyšte zvuky smrti!
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Společnost Datacent, která se profesionálně zabývá obnovou dat z poškozených záznamových médií, hlavně pevných disků (drahá služba s výsledkem blížícím se loterii) zveřejnila na svém serveru mimořádně zajímavou stránku. Najdete na ni přehlídku přímo z webu přehratelných zvuků. Nejsou to ovšem obyčejné zvuky, melodie nebo kníky, kterých je web, zejména pokud jde o blogerskou produkci, plný. Machři z Datacent na svůj server umístili věc neobyčejně chlípnou, ale když se to vezme, tak velmi užitečnou. V galerii najdete přehlídku smrtelných, přesněji řečeno předsmrtných skřeků nejpoužívanějších pevných disků. Co udělá notebook Fujitsu, kterému odešly hlavičky pevného disku? Jak se projevuje proslule vadný IBM DeskStar těsně předtím, než se vaše data stanou definitivně nedostupnými? Co udělá umírající Hitachi? Poslechněte si.

Řeklo by se, borci se rozhodli přikrmit svůj obchod zajímavou multimedialitou, pomoci svým potenciálním zákazníkům rozlišit předsmrtné skřeky svých mechanických pevných disků a zavčas je odstavit dříve, než dojde k fatální události. Bohužel, konečný důsledek jejich snahy je kontraproduktivní a napáchá více škody než užitku.

Asi si teď myslíte, že jsem obtížný škarohlíd, ovšem omyl. Máte počítač s mechanickým pevným diskem? Pokud jste se nevydali na cestu high-tech avantgardy, která již nyní spoléhá výlučně na SSD technologie, pak asi ano. A schválně, odolali jste odkazu na galerii? Nejpozději teď bych tipoval, že už ne. Pokud neodolali (jestliže vám zvuky nehrají, je to kvůli nově nabyté popularitě serveru dané odkazem na Slashdotu) a vyslechli si smrtelný skřek vašeho favorita – toho disku, který máte – vězte, že vám bude znít v uších ještě pěkně dlouho.

BRAND24

Člověk má schopnost představovat si ruchy tak, že má dojem, že je doopravdy slyší. Hučící a štěbetající skříň počítače, zvláště jde-li o starší kousek, je zdrojem koncertu provozních skřeků všeho možného kalibru. Kombinace této elektromechanické hrací skříňky a představy jednoho konkrétního, apokalypsu symbolizujícího, zvuku v hlavě uživatele vytváří – nevím jak u vás, ale u mě spolehlivě – nekonečnou iluzi toho, že pevný disk půjde během nejpozději několika minut do hajan, i když krásně funguje a S.M.A.R.T říká, že je vše v pořádku. Z práce s PC se tak stává doba strachu z katastrofy, která musí přijít každým momentem, ač vlastně doopravdy přijde třeba až za hodně dlouho. Lidově se tomu říká nervy v kýblu.

Pánové z firmy Datacent, děkuji vám!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).