123shop.cz spustil interaktivní nástroj pro výběr fotoaparátů

[Tisková zpráva] Praha, 3. června 2008 - Přední český internetový obchod 123shop.cz, který se specializuje na prodej elektroniky, spustil na svém prodejním portálu Fotoplaneta.cz (www.fotoplaneta.cz) novou aplikaci „Poradce pro výběr“. Tento interaktivní vyhledávací nástroj pomůže zákazníkům s výběrem fotoaparátů na základě jimi definovaných priorit. Novinka si klade za cíl výrazně usnadnit orientaci v produktovém katalogu všem zákazníkům – od laické veřejnosti orientující se převážně na cenu a vzhled výrobků po zkušenější uživatele s určitou představou o technických parametrech hledaného zboží.

Na vývoji řešení založeného na uživatelském rozhraní AnswerOil® společnosti PrismaStar™ se podílel i internetový obchod 123shop.cz, u něhož byl AnswerOil® nasazen poprvé na světě, aby mu pomohl zvýšit prodej.

AnswerOil® je systém vytvořený na bázi webové technologie Web 2.0. Uživatele zaujme především jeho snadné a intuitivní použití – nastavením vlastních preferencí mohou ovlivňovat svůj výběr, který lze poté prostřednictvím posuvníků priorit ještě více zpřesňovat. Nabídka výsledků se okamžitě přeskupuje a zobrazuje po každé změně, aniž by bylo nutné potvrdit zahájení vyhledávání. Kromě šesti výchozích priorit se uživatelům nabízí možnost definovat další požadavky na specifikace hledaného produktu. Unikátní vlastností tohoto řešení je ukazatel procentuální shody nalezených produktů s původně nastavenými parametry vyhledávání. Na obrazovce se vždy zobrazí relevantní výrobky, které nejlépe odpovídají zadaným informacím. Díky tomu nedochází k případům, kdy vyhledávač nezobrazí žádné nalezené výsledky, nebo jich naopak ukáže příliš mnoho.

Zkrátka nepřijdou ani náročnější uživatelé, kteří ocení rozšířené možnosti vyhledávání celé škály technických detailů fotoaparátů, jako je například doba expozice či vzdálenost ostření. Chystají se také nové funkce jako například InstantNotifier™ poskytující zájemcům prostřednictvím e-mailu okamžité informace o nových produktech vyhovujících jejich požadavkům. Tím se jednoduše eliminuje nutnost pozdějšího opakování celého procesu vyhledávání. Na rozdíl od běžných internetových katalogů mají veškeré produktové specifikace standardizovaný formát, a proto nenastávají situace, kdy údaje uvedené u jednoho výrobku nejsou k dispozici pro výrobek jiný.

Užitečnost a jedinečnost vlastností systému AnswerOil® potvrdilo i vítězství v soutěži Internet Effectiveness Awards 2007 vyhlašované Economia OnLine, multimediální divizí nakladatelství Economia. Tato soutěž oceňuje nejefektivnější internetová řešení v České republice.

„Celý svět řeší problém jak prostřednictvím internetu jednoduše zpřístupnit obsah rozsáhlých informačních databází každému, kdo o to má zájem. V našem případě se jedná o potenciální zákazníky, kteří se rozhodují, jaký digitální fotoaparát si pořídí. Vyhledávací nástroj AnswerOil®, který dnes představujeme, je naší odpovědí na tento problém. Systém významně usnadňuje výběr fotoaparátu. V tuto chvíli můžeme říci, že poměr návštěv k realizovaným objednávkám vzrostl téměř dvojnásobně a ohlasy zákazníků také nasvědčují tomu, že se jedná o trefu do černého,“ říká Pavel Včíslo, obchodní ředitel 123shop a.s.

„Toto je pro PrismaStar™ skvělá příležitost nasadit oceněnou vyhledavávací technologii, která šetří spotřebitelům čas a peníze a zároveň zvyšuje prodeje obchodům,’’ vysvětluje Joshua Tabin, zakladatel a výkonný ředitel PrismaStar™ Software.

„Vytvořili jsme AnswerOil®, aby pomohl našim klientům zvýšit poměr uskutečněných obchodů k počtu návštěvníků a již první nasazení potvrdila jeho funkčnost.“