Abra Software navrhovatelem „elektronické deklarace“

22. 10. 2008

[Tisková zpráva] Profesní sdružení technologických firem SPIS a 14 předních ICT společností, které dodávají na český trh řešení spojené s elektronickou fakturací, podepsalo v minulém týdnu za přítomnosti ministra financí Miroslava Kalouska a náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka tzv. Deklaraci o společném postupu v oblasti elektronické fakturace.

Česká republika tím pravděpodobně dosáhla důležitého milníku v obecném používání elektronických dokladů. Podpis deklarace mnoha významnými českými dodavateli ekonomického software je prostředkem k dosažení hlavního cíle. Tím je, aby každý ekonomický subjekt měl skutečnou možnost volby zasílání fakturačních dokladů elektronicky a nemusel se jako dnes zajímat o to, jakým ekonomickým systémem je vybaven jeho odběratel – příjemce dokladu.

„To je totiž dnes největší problém, takže ani po bezmála 19-ti letech existence novodobého ICT v ČR není elektronická fakturace zdaleka běžnou záležitostí. Velmi rád bych v tomto smyslu poděkoval všem kolegům, kteří podpisem deklarace projevili vůli společně tento stav změnit“, uvedl člen představenstva Abra Software a.s. a vedoucí pracovní skupiny SPIS Elektronické standardy a výměna dat Petr Kuchař. „Deklarace zavazuje producenty či prodejce ERP a ekonomického software k implementaci standardu do jejich komerčních produktů ve lhůtě do jednoho roku.“

Naplnění cílů Deklarace přinese podstatnou úsporu transakčních nákladů na každý doklad – tisk, balení, poštovné, odeslání na poštu – a hlavně úsporu v automatickém nebo poloautomatickém zpracování dokladu na straně příjemce. Účetní již nebude muset opisovat doklady, které na jiném místě naší země již elektronicky v nějakém jiném systému existují. Každá transakce se tak zlevní a hlavně zrychlí. „Podle našich odhadů je běžná doba jedné papírové fakturační transakce 7–10 dnů,“ dodává Petr Kuchař. „Elektronizací tohoto procesu se můžeme dostat na časy jednotek hodin a současně ušetřit na každém dokladu až několik desetikorun transakčních nákladů. A pokud si uvědomíme, že faktur bývají tisíce ročně a firem jsou statisíce, počítají se výsledné efekty takové elektronizace v miliardách korun“.

Zástupci ministerstev v deklaraci přivítali standardizační aktivity sdružení SPIS a zavázali se prosazovat stejný standard i do systémů státní správy. Text deklarace a další podrobnosti jsou k dispozici na www.spis.cz

Informace o společnosti ABRA Software, a.s.
ABRA Software a.s. patří k největším českým producentům podnikových informačních systémů s ročním obratem 145 mil. Kč. V současné době registruje v České republice a na Slovensku více než 15.000 aktivních licencovaných subjektů. Disponuje širokou sítí více jak 100 poboček a partnerů, kteří skýtají záruku profesionálních služeb. Základ řešení pro firmy všech velikostí tvoří řada moderních informačních systémů ABRA Gx, které lze upravit podle potřeb a požadavků zákazníka. ABRA Software a.s. jako první v oboru prošla již v roce 1996 certifikací ISO 9001. Jejím heslem je: „Méně kravat, více práce“.

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií