Společnost ABRA Software a.s. podporuje open source

18. 6. 2008

[Tisková zpráva] Nástup open source softwaru v podnikovém prostředí byl nenápadný. IT profesionálové začali pomalu a tiše poznávat dnes už známé a rozšířené produkty. Masovějšímu nasazování open source řešení bránila zejména obava ze zastavení vývoje či nedostatečná technická podpora. Dnes tyto zažité předsudky již přestávají platit.

Jedna ze známých společností českého ERP trhu, firma ABRA Software již dlouhou dobu používá nespočet open source produktů. Intranetová síť je tvořena řadou linuxových serverů, komunikaci v doméně a distribuci informací zajišťuje technologie Samba, webový server běží na známém Apachi. „Jde nám o hladkou symbiózu řady platforem a operačních systémů. Naše zaměstnance nestavíme před volbu používat produkty komerční či open source. Hledáme a používáme to nejlepší v technologiích a nástrojích, bez ohledu na způsob licencování,“ uvádí vedoucí divize vývoje Martin Schayna. Stejný přístup platí i pro samotné produkty. Společnost ABRA respektuje poptávku firem, jejichž infrastruktura je tvořena linuxovými servery a proto všechny informační systémy řady ABRA Gx podporují tento stále oblíbenější operační systém.

Podle IT manažerů je hlavním důvodem pro zavedení open source řešení finanční stránka, ale není to důvod jediný. Až třetina zaměstnanců uvádí, že přístup ke zdrojovým kódům je velká výhoda, 12% z nich navíc zastává názor, že aplikace s otevřeným zdrojovým kódem jsou napsané kvalitněji a 22% respondentů se shodlo na tom, že open source software je, co se týká funkčnosti, jednoduše lepší. České firmy se tedy pomalu učí nevyhýbat se kvalitním open source produktům, které mohou často velmi zdatně nahradit původní placené aplikace. Navzdory tomu, že téměř dvě třetiny společností používají open source, nebo se tento software chystají zavést, existují stále ještě tři hlavní důvodu, které odrazují od nasazování tohoto softwaru:

• nedostatečná technická podpora (45 %)
  • nedostatečné informace o dostupných softwarových řešeních (29 %)
  • bezpečnost (26 %)

Ptáte-li se zda open source či komerční produkty, vždy dostanete zavádějící odpověď, protože Vám jinak odpoví profesionální vývojář nebo svobodomyslný člen komunity volně vyvíjeného projektu. Podstatné je, co Vám konkrétní produkt přinese a za jakou cenu. Rozhlížejte se, ptejte se na zkušenosti jiných, kteří operační systém či aplikaci nasadili dříve, hledejte alternativy. Dnes již rozhodně neplatí konstatování, že open source nepatří do infrastruktury zajišťující zásadní firemní procesy. Stále roste počet firem, které bez obav zvolí nekomerční produkt. „Vnímáme v oblasti svobodných projektů a open source potenciál a uplatnění, proto chceme vyvíjet produkty, u kterých nebudete muset řešit otázku: poběží mi tato aplikace na mém systému? Nabízíme vynikající produkt a volbu zda ho provozovat na open source či komerčním operačním systému necháváme na zákazníkovi,“ doplňuje Martin Schayna.

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat