Společnost Alcatel-Lucent ohlásila hospodářské výsledky čtvrtého čtvrtletí a celého roku 2008

[Tisková zpráva] Výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2008: Tržby za poslední čtvrtletí roku 2008 dosáhly výše 4,954 miliardy EUR, hrubý zisk činil 1,648 miliardy EUR a 33,3 procenta z celkových tržeb. Provozní zisk dosáhl 297 milionů EUR, což tvořilo 6 procent z celkových tržeb. Čistá ztráta za čtvrté čtvrtletí roku 2008 byla 3,982 miliardy EUR neboli 1,72 EUR na jednu akcii. Celkový čistý dluh společnosti k 31. prosinci 2008 byl 389 milionů EUR a provozní cash flow činilo 658 milionů EUR.

Výsledky za celý rok 2008: Tržby za rok 2008 dosáhly výše 16,984 miliardy EUR a klesly tak o 4,5 % meziročně (při stálém kurzu eura k americkému dolaru o 1,1 %). Hrubý zisk dosáhl hodnoty 5,800 miliardy EUR čili 34,1 procenta z celkových tržeb a provozní zisk dosáhl 466 milionů EUR, což tvořilo 2,7 procenta z celkových tržeb. Čistá ztráta za rok 2008 činila 5,215 miliardy EUR neboli 2,31 EUR na jednu akcii. Účet penzí a dalších benefitů pro bývalé zaměstnance byl ke konci roku 2008 negativní a v roce 2010 se nepředpokládá jeho další financování.

Paříž, 4. února 2009 – Generální ředitel společnosti Alcatel-Lucent Ben Verwaayen uvedl, že ve čtvrtém čtvrtletí firma splnila ohlášené sliby. „Naše provozní výsledky jsou povzbuzující, neboť jsme byli schopni dosáhnout stanovených cílů jak v tržbách, tak u provozní marže a cash flow. Snížení nehmotného majetku, které silně ovlivnilo náš čistý příjem, bylo nutné s ohledem na drastické zhoršení globálního ekonomického prostředí během čtvrtého čtvrtletí a na naše rozhodnutí soustředit se na užší portfolio produktů a služeb. S posílenou rozvahou, odpovídajícím financováním, novou strategií a jasným cílem, kterým je ziskovost, jsme schopni splnit naše plány, poskytovat lepší řešení a služby našim zákazníkům a přinášet lepší výsledky našim akcionářům.“

Společnost Alcatel-Lucent dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí slušných provozních výsledků a splnila tak svoje plány ve všech třech finančních ukazatelích, které si pro rok 2008 stanovila.

Firma dosáhla svých plánů ve výši tržeb: Snížení objemu tržeb o 4,5 procenta v roce 2008 jde z největší části na vrub kurzových pohybů. Podle stálého kurzu eura a dolaru klesly tržby za rok 2008 o 1,1 pr­ocenta, a to ve stále se zhoršujícím ekonomickém prostředí. Příjmy za poslední čtvrtletí klesly při stálém kurzu měn meziročně o 7,5 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stouply o 16,9 procenta. Jak jsme předpokládali, příjmy v segmentu operátorů byly ovlivněny škrty v investičních výdajích, zvláště v oblasti pevných a mobilních sítí. Částečně je nahradily dobré výkony v ostatních řešeních pro operátory, jako jsou IP Routery, podmořské kabely a sítě nové generace (NGN). Dále jsme zaznamenali posilování v oblasti podnikových řešení a solidní růst v oblasti poskytování služeb.

Cíl provozního zisku byl dosažen: Hrubá marže za celý rok 2008 dosáhla 34,1 procenta a po mírném posílení v posledním čtvrtletí se tak dostala do očekávaného pásma okolo 35 procent. Společně se snížením provozních nákladů to mělo za následek zvýšení provozní marže za celý rok 2008 na 2,7 procenta a dosažení plánovaných cílů ohlášených na začátku loňského roku. Provozní zisk dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 6 procent včetně pozitivního vlivu jednorázových příjmů ve výši 0,2 procenta.

Splnili jsme cíle v oblasti cash flow: Čistý dluh společnosti byl ke konci roku snížen na 389 milionů EUR (oproti očekávání z konce června ve výši 415 milionů) díky provoznímu cash flow ve výši 658 milionů EUR, které bylo nejvyšší od uzavření fúze společností Alcatel a Lucent Technologies. Oddělení podílu v hodnotě 1,6 miliardy EUR ve společnosti Thales probíhá podle plánu. Společnost Alcatel-Lucent je s hotovostí a obchodovatelnými akciemi v celkové hodnotě 4,6 miliardy EUR a dostupným úvěrem ve výši 1,4 miliardy EUR dostatečně financována.

O společnosti Alcatel-Lucent
Společnost Alcatel-Lucent dodává poskytovatelům služeb, firemní klientele a státní správě na celém světě řešení, která umožňují koncovým uživatelům využívat hlasové, datové a obrazové komunikace. Alcatel-Lucent je lídr v oblasti pevných, mobilních a konvergentních širokopásmových sítí, IP technologií, aplikací a služeb a využívá bezkonkurenčních technických a vědeckých kapacit Bell Labs, jednoho z největších inovačních center v telekomunikačním průmyslu. S pobočkami ve 130 zemích světa je Alcatel-Lucent místním partnerem s celosvětovým dosahem. Společnost Alcatel-Lucent dosáhla v roce 2008 tržeb ve výši 16,98 miliardy EUR, operuje z Francie a její vedení sídlí v Paříži. Více na www.alcatel-lucent.com.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: 7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?