Společnost Alcatel-Lucent ohlásila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí roku 2009

[Tisková zpráva] Praha, 9. prosince 2009 – Společnost Alcatel-Lucent (Euronext Paris a NYSE: ALU) zveřejnila své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2009. V nelehké situaci, ve které se světové trhy nacházejí, pokračuje Alcatel-Lucent cestou transformace a dosahuje tak značného zefektivnění provozu. Tržby Alcatel-Lucent dosáhly ve třetím čtvrtletí částky 3,687 miliardy EUR, hrubá marže činila 1,232 miliardy EUR a představovala tak 33,4 % z celkových tržeb. Čistá vykázaná ztráta dosáhla (182) milionů EUR. Výše provozního cash flow byla 739 milionů EUR.

„Výsledky tohoto čtvrtletí dokládají jak správnost naší strategie, o které svědčí získání velkých zákazníků, tak naši schopnost důsledně své plány realizovat a dosahovat značného zefektivnění provozu,“ řekl Ben Verwaayen, výkonný ředitel společnosti Alcatel-Lucent. „I přes to, že tržní prostředí zůstává i nadále náročné a stále platí náš odhad poklesu cílového trhu mezi 8 a 12 procenty při konstantním měnovém kurzu, předpokládáme, že v letošním roce dosáhneme upraveného provozního hospodářského výsledku přibližně na vyrovnané úrovni.”

Tržby ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 9,3 % , i přesto však dosáhly částky 3,687 miliardy EUR; volný cash flow pak hodnoty 362 milionů EUR. Do konce září splnil Alcatel-Lucent již 80% z cílové hodnoty 750 milionů EUR ročních úspor. Také pozitivní reakce investorů na nabídku převoditelných dluhopisů v hodnotě 1 miliardy EUR umožnila ještě více posílit bilanci společnosti.

Z pohledu plnění strategického plánu dosáhla společnost Alcatel-Lucent značeného pokroku také v oblasti technologie LTE. Toto řešení od společnosti Alcatel-Lucent si mimo jiné zvolila společnost France Telecom-Orange k provádění provozních zkoušek LTE jak v režimu FDD (Frequency Division Duplex) tak v režimu TDD (Time Division Duplex). Společnost Alcatel-Lucent byla k účasti na zkouškách LTE přizvána také společnostmi Telefónica a Etisalat. K dnešnímu dni LTE řešení Alcatel-Lucent testuje nebo se rozhodlo testovat 16 operátorů.

Podrobnější informace naleznete na internetových stránkách www.alcatel-lucent.cz.

O společnosti Alcatel-Lucent
Společnost Alcatel-Lucent dodává poskytovatelům služeb, firemní klientele a státní správě na celém světě řešení, která umožňují koncovým uživatelům využívat hlasové, datové a obrazové komunikace. Alcatel-Lucent je lídr v oblasti pevných, mobilních a konvergentních širokopásmových sítí, IP technologií, aplikací a služeb a využívá bezkonkurenčních technických a vědeckých kapacit Bell Labs, jednoho z největších inovačních center v telekomunikačním průmyslu. S pobočkami ve 130 zemích světa je Alcatel-Lucent místním partnerem s celosvětovým dosahem. Společnost Alcatel-Lucent dosáhla v roce 2008 tržeb ve výši 16,9 miliardy EUR, operuje z Francie a její vedení sídlí v Paříži. Více na www.alcatel-lucent.com.