Aplikace eObec a Systém řízení projektů EU uspěly v soutěži IT produkt roku a nejlepší případová studie pro státní správu

[Tisková zpráva] Dva produkty společnosti Asseco Czech Republic v minulém týdnu získaly významná ocenění odborných časopisů Computerworld a Business World: informační systém eObec se stal IT produktem roku 2008 a Systém pro řízení projektů EU byl vyhlášen nejlepší případovou studií pro státní správu.

Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje již tradičně odborný čtrnáctideník Computerworld. Přihlásit lze jakýkoliv produkt, který se objevil na českém trhu v roce 2008. Cílem soutěže je vyzdvihnout produkty s takovými vlastnostmi, které je významným způsobem odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může jít například o celkově inovativní produkty, produkty se zajímavým funkčním zdokonalením, výrazně zjednodušeným ovládáním nebo s výjimečně příznivou cenou. Při hodnocení je samozřejmě kladen důraz na přínos pro zákazníka.

Titul IT produkt roku letos získal kromě dalších devíti produktů jiných společností také systém eObec. V kategorii Informační systémy byl jedním ze dvojice oceněných. A čím eObec porotu zaujal? Především tím, že se jedná o moderní, komplexní informační systém umožňující snadnou a efektivní elektronickou komunikaci mezi úřady a občany. Je koncipován tak, aby byl součástí klíčových aplikací e-Governmentu v České republice (Czech Point, datové schránky, atd.). Řeší životní situace občana ve vazbě na úředníka. Například při žádosti o rybářský lístek si občan na portálu vypíše elektronický formulář a ihned poté si může v tzv. Osobním kalendáři rezervovat schůzku se svým úředníkem. Kromě toho má možnost sledovat aktuální stav vyřízení žádosti a je tak ušetřen zdlouhavému ověřování. V současné době jej využívá město Uherský Brod a dalších 30 obcí v uherskobrodském regionu.

Další úspěch sklidila společnost Asseco Czech Republic v soutěži odborného časopisu Business World. Ten vyhlásil případovou studii Systém řízení projektů EU, která popisovala projekt realizovaný pro Krajský úřad Moravskoslezského kraje, za nejlepší případovou studii pro státní správu. Cílem projektu bylo pomocí informačních technologií zavést jednotnou metodiku řízení projektů EU, zvýšit efektivnost projektových prací a zlepšit projektovou komunikaci. Jeho hlavní přínosy lze spatřovat nejen v centralizaci a automatizaci sběru a evidenci námětů na projekty, ale zejména v možnosti řízení a sledování projektů v průběhu celého životního cyklu.