AutoCont se rozhodl podpořit filmový projekt Lidice

28. 4. 2010

[Tisková zpráva] (Ostrava, 27. dubna 2010) – Jako téma jedna z klíčových událostí českých dějin, jako tvůrci ty nejvýraznější osobnosti českého filmu posledních let... Ani to však nestačilo, aby si plánovaný film Lidice dokázal zajistit dostatek finančních prostředků na své natočení. Příspěvkem v řádu milionů korun se nakonec rozhodla tento ojedinělý projekt podpořit společnost AutoCont CZ a.s. Nejvýznamnější český dodavatel ICT v České republice tak rozšiřuje své dlouhodobé sponzorské aktivity v oblasti kultury.

Již od svého počátku se film potýkal s nedostatkem finančních prostředků. Svou spoluúčast odmítl například evropský fond Eurimages a to i navzdory mezinárodnímu věhlasu jeho autorů. Jména jako Mahler, Nellis nebo Roden dávno přesáhla hranice České republiky. Kvůli nedostatku financí byly dokonce na konci minulého roku pozastaveny veškeré přípravné práce. „Začali jsme sice již točit, ale nakonec jsme celé hlavní natáčení museli o půl roku posunout a shánět finanční prostředky dál. Přitom film spojuje silné nadnárodní téma, nejnadějnější českou režisérku a oceňovaný scénář podle skutečné události,“ komentuje obtížnou situaci z přelomu roku producent filmu Adam Dvořák.

Dvořák se proto rozhodl s nabídkou spolupráce oslovit přední české firmy. Otevřené dveře našel u společnosti AutoCont. „Pokládáme za důležité, aby toto významné téma českých dějin dostalo svůj prostor na filmovém plátně. Rozhodli jsme se proto tento projekt podpořit a alespoň částečně tak připomenout Čechům jejich vlastní historii,“ vysvětlil původní záměr spolupráce Martin Grigar, předseda představenstva společnosti AutoCont CZ a.s. Ta tak navazuje na své bohaté zkušenosti ze sponzoringu kulturních aktivit, především na dlouhodobou spolupráci s činohrou Národního divadla v Praze.

Základem filmu Lidice se stal scénář uznávaného spisovatele a historika Zdeňka Mahlera a jeho režie se ujala držitelka Českých lvů Alice Nellis. „Film o Lidicích měl podle mě už dávno někdo natočit. Toto téma má totiž v sobě něco, co je dnes velmi aktuální. V době, kdy se většina válečných konfliktů naštěstí odehrává daleko od nás, člověk často zapomíná, že to, co válku jako takovou umožňuje, je součástí lidské podstaty a je nebezpečné zapomínat nebo se tvářit, že nás už se to netýká,“ připomíná slavná režisérka důvod vzniku filmu. Hlavní role připadla herci Karlu Rodenovi, kterého ve vedlejších rolích doplní mimo jiné Ivan Trojan, Zuzana Bydžovská nebo Matěj Hádek. Premiéra filmu je i díky spoluúčasti společnosti AutoCont naplánována na červen 2011.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Udávání a účtenková loterie, hloupá komedie

Udávání a účtenková loterie, hloupá komedie

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy